Telinekataja

Nikolaj Murikoff, som lett Layhers verksamhet i Sverige, blir ny verkställande direktör för ABAB, en del av Telinekataja-koncernen

Nordens största expert inom byggnadsställningar och väderskydd, Telinekataja-koncernen, stärker som planerat sin roll på den växande svenska marknaden. Nikolaj Murikoff, som under de senaste tolv åren lett Layher AB, har den 3 oktober 2022 tillträtt som verkställande direktör för Telinekataja-koncernens svenska dotterbolag ABAB Sverige AB.

Nikolaj Murikoff ABAB Sverige

Finska familjeföretaget Telinekataja, som grundades år 1965, är Nordeuropas största branschföretag. Som finsk marknadsledare har Telinekataja en marknadsandel på över 30 procent. I Sverige inledde Telinekataja sin verksamhet genom att år 2019 förvärva ABAB Sverige, som har logistikcentraler i Stockholm och Gävle. Genom att år 2021 förvärva Umeå Ställningsbyggnad AB banade Telinekataja-koncernen väg för ABAB:s position på den stora ställnings- och väderskyddsmarknaden i norra Sverige. År 2021 hade ABAB Sverige en omsättning på 135 miljoner kronor och 70 anställda. År 2021 uppgick Telinekataja-koncernens omsättning till 78 miljoner euro och antalet anställda till 330.

– Efter det ryska utträdet har vår strategi blivit tydligare och nu fokuserar vi på västmarknaden. I Sverige har vi stor potential och goda tillväxtmöjligheter. Vårt mål är att växa till en av Sveriges största aktörer i branschen såväl organiskt som genom eventuella förvärv, säger Markku O. Kataja, verkställande direktör och styrelseordförande för Telinekataja Oy.

Expansionen till norra Sverige har redan gett resultat: – I och med förvärvet i Umeå och kontoret i Skellefteå har vi fått intressanta industrikunder, såsom SCA Obbola-projektet, som nu är i slutskedet, säger Markku O. Kataja.

Murikoffs erfarenhet och finsk designkompetens som konkurrensfördel

Som trendsättare i branschen vill Telinekataja Group erbjuda svenska bygg- och industriföretag allt bättre kvalitet och kundservice, med tonvikt på designkompetens och digitalisering.

– ABAB har redan en stark kundbas i Sverige. Genom att dra nytta av Telinekatajas expertis vill vi bli bredda vårt rykte som en professionell och pålitlig ställningsentreprenör. Vi vill vara det första valet för krävande industrikunder och byggföretag, säger Nikolaj Murikoff.

Enligt den nya verkställande direktören är marknaden för ställningar och väderskydd i Sverige under ständig utveckling: – Jag förutspår framgång för aktörer som använder digitala verktyg, aktivt tar till sig de senaste produktinnovationerna, tar hand om sina anställdas hälsa och välbefinnande och fokuserar på sina HSEQ-mål.

– Jag glädjer mig över att bli en del av teamet på ABAB Sverige och Telinekataja-koncernen. Tillsammans fortsätter vi att bygga ett banbrytande företag. Jag tror att min produktkunskap, min erfarenhet av digital design och min bakgrund inom affärsutveckling kommer att leda till nöjda kunder och därmed hjälpa ABAB att expandera i Sverige, säger Nikolaj Murikoff, VD för ABAB Sverige.

Telinekataja Kartalla