Telinekataja

Riksdagshuset färdigrenoverat till Finlands 100-årsjubileum

Finlands värdefullaste byggnad, riksdagshuset, påminner de förbipasserande på Mannerheimvägen om Finlands självständighet och allmogens resa fram till denna dag. Renoveringsprojektet fortskrider i god takt både utomhus och inomhus. Telinekataja anslöt sig till detta omfattande projekt i mars 2015. – Målet är att riksdagsledamöterna ska kunna sammanträda i den helt totalrenoverade salen på 100-årsjubileumsdagen. Oavsett objektets tekniska utmaningar tror jag att tidtabellen håller, säger Telinekatajas regionchef Jari Liitomaa.

Telinekataja Eduskuntatalo

Renoveringen av riksdagshuset var ett unikt och tekniskt krävande projekt. Foto: Hanne Salonen

Totalrenoveringen av det nationellt och ekonomiskt värdefulla riksdagshuset avviker från vanliga saneringsprojekt. Foto: Hanne Salonen

Telinekataja Eduskuntatalo

Riksdagshuset, som stod färdigt år 1931, har inte totalrenoverats tidigare, vilket innebär att renoveringen nu omfattar både byggnadens inre och yttre. Under totalrenoveringen förnyas husteknik, vattenledningar och avlopp, värmesystem, ventilation och säkerhetsteknik samt taket och fasaderna på de fyra innergårdarna. Därtill reparerar man alla fönster, rustar upp huvudtrappan och konserverar interiörens ytstrukturer. Under riksdagshuset gräver man också ut nya lokaler. Huvudentreprenör för projektet är Lemminkäinen. – Vi designade och reste väderskydden och byggnadsställningarna på riksdagshusets fasad och inuti huset. Ett så här övergripande projekt är mycket utmanande, men vi har gjort ett grundligt och yrkeskunnigt arbete, säger Liitomaa.

Riksdagsledamöterna gjorde plats för byggnadsställningarna

Över 80 år efter sin invigning tömdes riksdagshuset på lagstiftare inför totalrenoveringen. Plenisalens beslutsfattare har ersatts med höga byggnadsställningar från Telinekataja, vilket gör det möjligt att kontrollera takets skick och förnya det på ett säkert sätt. Med hjälp av byggnadsställningarna kan vi renovera ytor och ornamentik på hög höjd.” Vi har förstås haft vissa utmaningar med att resa inomhusställningarna. Att få in utrustningen är svårt i sig, men genom god planering och ett gott kundsamarbete har vi besegrat hindren, säger Liitomaa. För att möjliggöra projektet har man använt nya tekniska lösningar. Som extra säkring fästes en undertäckning på en KS-skena i fackverkstakstolens underram, som ovanför plenisalen var rentav dubbellagig. Genom dubbel täckning av fasaden kunde man å sin sida möjliggöra dubbel värmeförmåga.

Ett historiskt monument i hjärtat av Helsingfors är en unik byggnadsarbetsplats

Totalrenoveringen av det nationellt och ekonomiskt värdefulla riksdagshuset går inte enligt samma mönster som vanliga saneringsprojekt. – Vi har förstås arbetat med skyddade byggnader tidigare. Men i motsats till våra tidigare projekt är Riksdagshusets olika delar skyddade på olika nivåer. Vår personal fick en god introduktion till byggnadens krav, säger Liitomaa om arbetet med ett byggnadshistoriskt viktigt monument. – Till exempel använde vi fanerskivor för skyddet. Byggnadsställningarna fästs i granitens sömmar, vilket innebär att det inte kommer att finnas några spår av arbetet på granitslottets fasad. Vi gör säkerhetsutredningar vid många objekt och passerkort är normal praxis på våra byggnadsarbetsplatser. I fråga om ett så här betydande objekt framhävs säkerhetsfrågor förstås ännu mer, säger Liitomaa.

Liitomaa lyfter fram planeringen som nyckeln till framgång i det här unika projektet. Telinekatajas designtjänster har gjort ett utmärkt jobb i samarbete med kunden.” Då det var knappt om förvaringsutrymme hämtade vi många laster byggmaterial till riksdagshuset varje dag och vi behövde massor av byggnadsställningar. Volymmässigt täckte byggnadsställningarna en yta på cirka 100 000 kubikmeter. Då objektet befinner sig mitt bland huvudstadens trafikstockningar har de logistiska utmaningarna krävt noggrann planering, säger Liitomaa.

Telinekataja Eduskuntatalo

Då objektet befinner sig mitt bland huvudstadens trafikstockningar kräver de logistiska utmaningarna noggrann planering. Foto: Joonas Aula