Telinekataja

Turvallisuutta talvityömaille

Layherin kanssa suunniteltu kattosilta, valjasvaijerit omana tuotekehityksenä ja ammattilaiset lumenpudottajina. – Isossa sääsuojauskohteessa lumenpudotusratkaisut ovat minimaalinen investointi työturvallisuuteen. Siksi ne ovat vakiona kaikissa meidän Pohjois- ja Itä-Suomen talviajan kohteissa, kertoo Telinekatajan tekninen päällikkö Aki Parkkinen.

Telinekataja Aki

Kattosiltaan kiinnitetty valjasvaijerijärjestelmä on Telinekatajan omaa tuotekehitystä. – Meillä lumenpudotusratkaisuihin kuuluvat myös ammattitaitoiset asentajat lumenpudottajina, kertoo Telinekatajan tekninen päällikkö Aki Parkkinen.

Telinekataja lumenpudotus

Aki Parkkinen on jo 12 vuotta suunnitellut suomalaisiin talviolosuhteisiin Telinekatajan sääsuojaus- ja telineratkaisuja. Kohteet, sijainnit ja lumen määrä vaihtelevat talvesta toiseen, mutta sääsuojien vaatimukset ovat kasvaneet tasaisesti vuosi vuodelta. Massiivinen, vapaasti seisova sääsuoja vaatii enemmän myös lumenpudotuksen näkökulmasta.

Oulun kaupungintalon peruskorjaus, Siilinjärven uusi terveyskeskus, Oulun lyseon saneeraus. Muun muassa näihin talven 2021–2022 kohteisiin Telinekatajan tekninen osasto on suunnitellut lumenpudotusjärjestelmät työmaakohtaisesti.

– Tänä vuonna ensimmäiset lumet pudotettiin jo lokakuussa Joensuussa Karsikon koulun työmaalla, muistuttaa Parkkinen siitä, miten olosuhteet vaihtelevat Hangosta Ivaloon.

”Työntekijöiden ja ohikulkijoiden turvallisuudesta tinkimättä”

– Eteläisessä Suomessa lumiaika toki on lyhyempi, mutta lumentuloon on silti varauduttava. Yhdelläkään yli talven työmaalla ei kukaan voi 100-prosenttisella varmuudella todeta, että lunta ei sada eikä lumenpudotukselle ole tarvetta. Lumenpudostusratkaisut ovat kuitenkin hyvin pieni kuluerä, jolla on iso merkitys. En todellakaan suosittele ottamaan sitä riskiä, että mennään talvikuukausiin sääsuojalla, joka on mitoitettu kesäajan sadekuormalle, toteaa Parkkinen.

– Olen sitä mieltä, että lumenpudotusratkaisujen sisällyttäminen suunnitelmiin osoittaa asiakkaalle teline- ja sääsuojausalan ammattitaitoa. Se kertoo, että varaudutaan lumikuormiin tinkimättä työntekijöiden, ohikulkijoiden ja lumenpudottajien turvallisuudesta. Aina on sekä helpompaa että halvempaa suunnitella etukäteen, kun muokata jo asennettua sääsuojaa.

Työnjohdon ja suunnittelijan yhteistyönä – sijainnin ehdoilla

Itä- ja Pohjois-Suomen uudisrakennukset ja saneerauskohteet ovat Parkkisen arkipäivää. Massiivisten sääsuojien alla etenevät isot hankkeet yleensä myös kestävät pitkään: hyvin usein projektiin osuvat lumisimmat talvikuukaudetkin. Isoissa kohteissa sääsuojaus suunnitellaan ja toteutetaan yleensä useassa vaiheessa. Esimerkiksi Karsikon koulun sääsuojan 4. vaihe on suunniteltu ottamaan vastaan tuleva talvi lumisateineen. Loppuvuodesta 2021 asennettavan 4. vaiheen sääsuojan alla rakennustyöt jatkuvat kohti koulun valmistumista, syyslukukautta 2022.

– Työmaan sijainti ohjailee vahvasti suunnittelua. Jos ollaan ydinkeskustassa tekemässä kattoremonttia, jatkuvalla suojauksella ja lumilipoilla on iso rooli. Näin estetään lumen vapaa putoaminen ja voidaan siirtää lipalle kertyneet lumikuormat hallitusti niille varattuihin paikkoihin. Myös katettu kulkutunneli jalankulkijoiden turvaksi saattaa olla paikallaan, ottaa Parkkinen esimerkin Oulun ydinkeskustasta.

Jos työmaalla on tilaa, kuten Iisalmen Kilpijärven puukoululla, ei lumilippoja välttämättä tarvita. Samassa kohteessakin saattaa lumilippa olla tarpeen kadun puolella, kun sisäpihan lumikuormat voivat pudota vapaasti vaarantamatta työntekijöitä ja ohikulkijoita.

– Turvallinen sääsuoja suunnitellaan aina kohdekohtaisesti yhdessä työnjohdon ja asiakkaan kanssa, kiteyttää Parkkinen. – Samalla sovitaan, kuka lumikuormia seuraa ja kuka lumet katolta pudottaa.

Telinekataja Kilpisjärvi

– Katolle on oltava turvallinen pääsy, jotta lumikuormia voidaan seurata ja lunta päästään pudottamaan sääsuojan päältä, muistuttaa Aki Parkkinen. Kuva Kilpijärven puukoulutyömaalta, Iisalmesta.

Telinekataja Tuupalankoulu

Lumenpudotusratkaisut kuuluvat aina vakiona Telinekatajan Pohjois- ja Itä-Suomen talviajan kohteisiin. Kuva Tuupalan puukoulutyömaalta, Kuhmosta.

”Kattosiltaa kehitimme yhdessä Layherin kanssa”

Telinekatajan lumenpudotusjärjestelmä on vahva näyttö siitä, miten pitkä kokemus, alan edelläkävijyys ja suunnitteluosaaminen on yhdistetty asiakkaan eduksi. Missiona talvityömaiden turvallisuus ja tuottavuus.

– Aina kun sääsuojalle mitoitetaan lumikuormaa, pitää samalla ratkaista se, miten lumet saadaan pudotettua. Jo ennen mahdollisia lumenpudotuksia, tulee jatkuva seuranta. Katolle on oltava turvallinen pääsy, jotta lumikuormia voidaan seurata sääolosuhteiden mukaan ja seurannan pohjalta tehdä päätökset lumenpudotuksiin liittyen.

Nousutie ovat avainasemassa sekä seurannassa että lumenpudotuksessa – niin kuin kattosiltakin. – Ratkaisut on tehty Layherin vakiotuotteiden pohjalta. Turvallisen kulkemisen ja hallitun lumenpoiston tarpeeseen pitkäaikainen kumppanimme Layher suunnitteli kattosillan, jonka kehittämisessä olimme mukana, kertoo Parkkinen.

Telinekatajan oman tuotekehityksen tulosta on valjasvaijerijärjestelmä, joka on suunniteltu kattosiltaan sopivaksi.

– Haluamme turvata sekä katolle pääsyn että katolla työskentelyn. Meillä lumenpudotusratkaisuun kuuluvat myös ammattitaitoiset asentajat lumenpudottajina, joilla on tarvittava erikoisosaaminen ja alan nykyaikaisimmat turvavarusteet, muistuttaa Aki Parkkinen.

Ennakointi turvaa sekä lumenpudottajat, työntekijät että ohikulkijat, lue lisää »
Lue talviajan julkisivutöistä aluepäällikkö Miika Hakalan blogista: Käytä lämmitysratkaisuja ja tuplapeittämistä »