Telinekataja

YIT saneeraa Maistraatinportin
kestävän kehityksen periaatteita noudattaen

30 % pienempi hiilijalanjälki. Tämä YIT:n tavoite ohjaa Helsingin ydinkeskustan suojelukohteen, Maistraatinportin saneerausta. – Neuvotteleva yhteistyö on avainasemassa korjausrakentamisen kohteissa, myös teline- ja sääsuojaustöiden osalta, toteaa YIT:n vastaava työnjohtaja Joonas Aula.

Telinekataja Maistraatinportti
Telinekataja Maistraatinportti

Lisämausteensa Maistraatinportin peruskorjaukseen tuo sen keskustasijainti. – Kun sääsuojaa nostettiin, oli nosturin paikka mietittävä tarkoin. Onneksi ratikat eivät tuolloin kulkeneet ja saatiin vuokrattua kaistale Pasilankadusta, kertoo Telinekatajan työnjohtaja Kim Nikolajew.

Länsi-Pasilassa, Pohjoismaiden suurimman kauppa- ja palvelukeskus Triplan naapurissa sijaitseva entinen Otavamedian iso toimistokiinteistö sai Telinekatajan 3500-neliöisen sääsuojan ylleen elokuussa 2022. Tätä edelsi normaali tarjouskilpailu, jossa Telinekataja panosti ennakoivaan pohjatyöhön ja selkeään suunnitelmaan.

– Olemme tehneet paljon ydinkeskustakohteiden sääsuojauksia. Silti jokainen projekti on oma yksilönsä, jokaisella hankkeella on omat vaatimuksensa, kiteyttää Telinekatajan työnjohtaja Kim Nikolajew.

YIT:n vastaava työnjohtaja Joonas Aula uskoo, että suunnitelman lisäksi Telinekatajan aiemmat referenssit ja maine isojen sääsuojien ammattilaisena vaikuttivat kumppanin valintaan. – Meille on tärkeää tietää, että kapasiteetti riittää ja sääsuojamateriaalia on varastossakin.

Telinekataja on Aulalle tuttu kumppani viimeksi YIT:n Kelan Pitäjänmäen työmaalta. Lemminkäisen vuosinaan Aula oli yhdessä telinekatajalaisten kanssa toteuttamassa Eduskuntatalon pitkää projektia. – Se, että henkilöt ovat entuudestaan tuttuja helpottaa kummasti yhteistyötä. Korjausrakentamiskohteissa neuvotteleva ja sovitteleva yhteistyö on avainasemassa. Kaikesta pitää pystyä puhumaan, painottaa Aula.

Haasteena uniikin suojelukohteen julkisivun uusiminen

Korjausrakentaminen on oleellinen osa YIT:n strategisia- ja kiertotaloustavoitteita. Maistraatinportin peruskorjaus tehdään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. YIT on ensimmäisenä suomalaisena rakennusyhtiönä sitoutunut Science Based Target (SBTi) -aloitteeseen ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.

Vanhan toimistorakennuksen saneeraus on lähtökohtaisesti ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin uuden rakentaminen. Maistraatinportin korjausurakan rakennusvaiheen hiilijalanjäljen arvioidaan olevan n. 75 % pienempi verrattuna vastaavaan uudiskohteeseen. Rakennukselle lasketaan myös Ympäristöministeriön 2021 ohjeiden mukainen lähtötilanteen C02-hiilijalanjälki. Peruskorjauksen jälkeen tehdään uusi laskenta, jossa tavoitteena on 30 % alhaisempi hiilijalanjälki verrattuna lähtötilanteeseen.

Vuonna 1987 valmistunut Maistraatinportti saneerataan kokonaisuudessaan, julkisivua myöten. Yhden käyttäjän toimistorakennuksesta tulee moderni noin 800 työpisteen toimistotalo, jossa on yhteensä noin 12 200 neliötä vuokrattavaa toimistotilaa. Arkkitehti Ilmo Valjakan persoonallista alkuperäarkkitehtuuria kunnioittaen YIT saneeraa Maistraatinportin panostaen erityisesti rakennuksen valoisuuteen ja muotokieleen.

– Tämä on uniikki suojelukohde. Rakennusvaiheessaan vuoden betonirakennukseksi valittu Maistraatinportin julkisivu tulee jäljittelemään vanhaa klinkkerilaattapinta, vaikka rakenneratkaisut ovat tätä päivää, kertoo Joonas Aula.

Telinekataja Maistraatinportti

8-kerroksisen toimistorakennuksen suojellun julkisivun uusiminen on yksi tämän kohteen haastavimmista tehtävistä. YIT:n Joonas Aulan mukaan Telinekatajan vahvuuksia ovat suunnittelun taso ja nopeus sekä toiminnan ammattimaisuus ja tasalaatuisuus. – Materiaalien ja toimitusten laatuun voi luottaa.

8-kerroksisen toimistorakennuksen suojellun julkisivun uusiminen on yksi tämän kohteen haastavimmista tehtävistä. Kun vanhasta julkisivusta jää jäljelle vain ohut sisäkuori, kyseessä on todella iso purku-urakka. Telineet ja sääsuojat ympäröivät kauttaaltaan koko rakennuksen heti purkuvaiheen alkaessa.

– Harvoin on tehty näin massiivista julkisivun purkua. Purkumassat ylittävät nopeasti rajat, mikä edellyttää jatkuvaa seurantaa, kertoo Aula.

Urakan aikana telineiden ja sääsuojien ankkurointeja on muokattu, poistettu ja siirretty. Telinekatajan suunnittelija on käynyt useamman kerran työmaalla, jotta muutossuunnittelu on vastannut tarpeita ja tilanteita.

– Purkajan ja telinetoimittajan yhteistyö on ollut tärkeässä roolissa. Muutoksiin on reagoitu nopeasti ja joustavasti. Iso plussa Telinekatajalle siitä, että haasteet on saatu selätettyä yhdessä neuvotellen. Tätä todella arvostan, toteaa Aula tyytyväisenä.

– YIT:lle kiitokset siitä, että heidän puoleltaan asioihin on reagoitu hyvissä ajoin, jolloin vuorovaikutus on toiminut ja olemme logistiikan suunnittelulla pystyneet tukemaan töitä työmaalla. Keskustakohde tarkoittaa kuitenkin sitä, että tavaralle ei ole ylimääräistä tilaa asennus- ja purkutöiden yhteydessä emmekä ole yksin työmaalla, muistuttaa Nikolajew.

Telinekataja Maistraatinportti

– Atriumpiha lasikattoinen ei todellakaan helpota sääsuojausta. Jännevälit ovat pitkiä, eikä tukitorneille ole paikkoja. Tämä edellyttää teline- ja sääsuojatoimittajalta vahvaa suunnitteluosaamista, toteaa YIT:n Joonas Aula.

Telinekataja Maistraatinportti

Syyskuun alussa 2022 ennakoitiin myös tuleva talvi, kun massiiviseen sääsuojaan suunniteltiin lumenpudotusratkaisut. Sääsuojan purku tapahtuu arviolta helmi–maaliskuussa 2023.

Suunnittelun, materiaalien ja toimitusten laatuun voi luottaa

Maistraatinporttiin ei 1980-luvulla juurikaan suunniteltu suoria linjoja, mutta visuaalisia elementtejä, lasikuiluja, ikkuna-aukotuksia, poikkeavia muotoja ja erikoisia liittymiä sitäkin enemmän. Valtava atriumpiha on ainutlaatuinen.

– Vesikatto on kyllä urani vaikeimpia. Eikä atriumpiha lasikattoineen todellakaan helpota sääsuojausta. Jännevälit ovat pitkiä, eikä tukitorneille ole paikkoja. Tällainen yhtälö edellyttää teline- ja sääsuojatoimittajalta vahvaa suunnitteluosaamista, joka pohjaa kokemukseen, toteaa Aula.

Aulan mukaan suunnittelun taso ja nopeus ovatkin Telinekatajan vahvuuksia siinä missä toiminnan ammattimaisuus ja tasalaatuisuuskin. – Materiaalien ja toimitusten laatuun voi luottaa. Ei tarvitse miettiä, että telinemerkki vaihtuisi kesken urakan.

Syyskuun alkupuolella 2022 Telinekatajalla ennakoitiin myös tuleva talvi, kun massiiviseen sääsuojaan suunniteltiin lumenpudotusratkaisut. Hyvä niin, sillä joulukuun 2022 alkupuolen runsaat lumisateet osuivat myös Länsi-Pasilaan. 13.12.2022 pääkaupunkiseudun lumikuormaksi mitattiin 45 senttiä – enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Joonas Aulan ja YIT:n katse on kuitenkin jo syyskuussa 2023, kun päivitetty Maistraatinportti on valmis vastaanottamaan uudet vuokralaisensa. Sääsuojan purku tapahtuu arviolta helmi–maalikuussa 2023, sillä YIT:n tavoitteena on päästä pihatöihin heti kevään koittaessa.

– Vaikka aikataulut ovat tiukat, meille on tärkeää sääsuojauksen laadukas loppuunsaattaminen. Sääsuojan purku on iso ja työturvallisuuden kannalta haastava työvaihe, joka pitää tehdä tehokkaasti ja nopeasti. Ja hyvin suunnitellen, korostaa Aula.