Telinekataja

Palkittu kerrostalon korotus rakentui sääsuojan alla

Kaksi kerrosta ja 24 asuntoa lisää 60-luvun kerrostaloon. Tampereen ydinkeskustassa tällainen hanke vaatii hyvää suunnittelua ja saumatonta yhteistyötä. Telinekatajan sääsuojauksen alla rakennettu Lujatalo Oy:n kohde sai uusien asukkaiden lisäksi Hyvän rakentamisen palkinnon 2017.  – Korotukset tehostavat maankäyttöä ja lisäävät kaupunkikuvan moni-ilmeisyyttä, toteaa Tampereen kaupunkikuva-arkkitehti Jalo Virkki tyytyväisenä.

Telinekataja Kuninkaankatu

Kuninkaankatu 22:ssa sijaitsevaan asuin-, liike- ja toimistotilaa sisältävään kerrostaloon lisättiin kaksi kerrosta. Korotuksen rakennuttaja on rakennuksen omistaja, vuorineuvos Hannu Isotalo. Pääsuunnittelijana toimi arkkitehtitoimisto Neva Oy ja pääurakoitsijana Lujatalo Oy.

Haastajina koko, sijainti ja 60-luvun julkisivu

Rakennusten korottaminen on viime vuosina yleistynyt nopeasti. Korotukset tehostavat maankäyttöä ja auttavat kiinteistöjä rahoittamaan remontteja. Hyvin toteutetut korotukset myös parantavat rakennuksen ulkonäköä.

Virkin mukaan Kuninkaankatu 22 oli poikkeuksellisen haastava kohde sijaintinsa, kokonsa ja nauhaikkunajulkisivunsa vuoksi. Sen jatkaminen ylöspäin olisi tehnyt talon liian massiiviseksi.

– Toteutus tuo korotusosaan elävyyttä, joka yhdessä vanhan julkisivun kanssa muodostaa tyylikkään ja mielenkiintoisen yhdistelmän, toteaa Virkki.

Uuteen osaan kevyempi hybridirakenne

Vuoden 2017 Hyvän rakentamisen palkinnolla haluttiin tällä kertaa painottaa korotusten merkitystä kaupunkikuvassa. Tampereen kaupungin myöntämä palkinto tuli Kuninkaankatu 22:lle arkkitehtonisesta ulkonäöstä sekä onnistuneesta korottamisesta, jota viistot pinnat ja ranskalaiset parvekkeet elävöittävät.

– Lähtökohtana oli kaksi lisäkerrosta eli 24 uutta vuokra-asuntoa, joissa jokaisessa on ranskalainen parveke tai parveke, kertoo Lujatalo Oy:n aluejohtaja Tuija Schmidt.

Rakenteeltaan korotus on hybridi, eli osin betonia ja osin puuta. Alempien kerrosten pilareita vahvistettiin, mutta muuta ei vanhalle rungolle tehty.

– Puu painaa vain noin kolmasosan betonin painosta. Hybridirakenteella vältettiin vanhan 6. kerroksen sekä korotuksen sprinklaus, kertoo Schmidt.

Telinekataja Kuninkaankatu

Kuninkaankatu 22 ennen korotusta

Kuninkaankatu 22 korotuksen jälkeen

Telinekataja Kuninkaankatu

Talvirappaukselle optimiolosuhteet

Tampereella korotushankkeita on erityisen paljon, sillä kaupunki teki linjauksen kerrosalan kasvattamisesta mahdollisuuksien mukaan ylöspäin. Myös Telinekatajalle on kertynyt kokemusta korotushankkeista ja niiden sääsuojauksesta.

– Tampereella olemme olleet mukana jo neljässä kohteessa, ja tälläkin hetkellä kaksi korotusta on sääsuojan alla. Erona uudiskohteeseen on se, että rakennukset ovat usein asuttuja koko ajan. Tilanteen seuraaminen yhteistyössä tilaajan kanssa on erittäin tärkeää. Toimimme tarkkaan sääolosuhteiden mukaan ja huomioimme ympäristön sekä turvallisuuden koko ajan, sanoo Telinekatajan aluepäällikkö Janne Leiniäinen.

Korotustyömaalla yksittäisiä kattolohkoja nostetaan alas ja siirretään eteenpäin työn edetessä niin, että sääsuoja avataan rakennustyön rytmin mukaisesti. Tummien pilvien lähestyessä paikalle mennään pika pikaa.

Omat haasteensa Kuninkaankatu 22:n sääsuojaukseen toivat iv-hormit ja parvekelinjat, jotka piti sisäpihan puolella kiertää telineillä. Lisäksi korotusosan julkisivun rappaukset osuivat talviaikaan.

– Rapatessa lämpötilan pitää olla reilusti plussan puolella. Peitimme rapattavien seinien osuudet tuplapeitteillä, jolloin urakoitsija pääsi lämmittämään työtilan. Hyvä sääsuojaus takasi sekä onnistuneen julkisivurappauksen että turvalliset, miellyttävät työolosuhteet, kertoo Leiniäinen.