Telinekataja

Historiallinen Näsilinna kunnostettiin Telinekatajan telineiltä

Tampereen keskustassa Näsilinnan puistossa sijaitseva Näsilinna entisöidään ja peruskorjataan vuosina 2013 – 2015 noin viidellä miljoonalla eurolla ravintola- ja museokäyttöön. Telinekataja suunnitteli ja rakensi historiallisen palatsin ympärille mittavan sääsuojan ja urakointiin tarvittavat telineet avaimet käteen -palveluna. AS Lindremin ammattilaiset uudistavat käsityönä Tampereen Tilakeskuksen tilauksesta rakennuksen kaikki ulkopinnat, koristeet, ikkunat, ulko-ovet ja katon.

Telinekataja Näsinmuseo

Näsilinnan peittävä telineratkaisu rakennettiin valmiiksi vajaassa neljässä viikossa Layherin Allround-telineillä ja KH XL -kalustolla.

Näsilinna entisöitiin ja peruskorjattiin ravintola- ja museokäyttöön. Telineet ja sääsuojan sunnitteli sekä toimitti Telinekataja.

Telinekataja Näsinmuseo

Tuulisella paikalla sijaitsevan 35 metriä pitkän, 28 metriä leveän ja 22,5 metriä korkean sääsuojan ja telineiden asennustyö käynnistyi helmikuussa 2014. Näsilinnan peittävä telineratkaisu rakennettiin valmiiksi Layherin Allround-telineillä ja KH XL -kalustolla vajaassa neljässä viikossa.

”Telineet on rakennettu hyvin ja asennustyö sujui nopeasti. Se on meille erittäin tärkeää, jotta työt saatiin käyntiin suunnitelmien mukaan”, sanoo AS Lindremin työmaapäällikkö Heino Lillipuu. ”Tiesimme mitä halusimme, ja sen myös saimme.”

”Mietimme jo suunnitteluvaiheessa Näsilinnassa tehtäviä työvaiheita ja aikatauluja. Asiakkaamme pääsi valitsemaan omiin aikatauluihinsa parhaiten soveltuvan vaihtoehdon avaimet käteen -palveluna”, kertoo Telinekatajan työpäällikkö Janne Leiniäinen.

Käsityölle mitoitetut olosuhteet

Monipuoliseen urakointiin tarvittavat telineet mitoitettiin turvallisesti noin 25 senttimetrin etäisyydelle rakennuksen ulkopinnoilta, joka on muodoiltaan haastava ja sisältää noin metrin levyisen räystään. Näsilinnan toinen pääty peitettiin ilmaraoilla varustetuilla kaksinkertaisilla telinepeitteillä, jotta rappaustyöt saatiin käyntiin jo talvella. Telinekatajan suunnittelema ratkaisu mahdollisti lämmittimien avulla urakoinnin lämpimissä sekä turvallisissa olosuhteissa koko talven.

”Teemme kaikki työt käsin, eli rappaukset ja maalaukset, katon peltityöt sekä erilaisten kipsikoristeiden asennukset. Laadukkaan ja tehokkaan työnteon kannalta on hyvin tärkeää, että työt voidaan toteuttaa riittävän läheltä työstettävää pintaa. Ulkopintojen urakointiin osallistuu työvaiheesta riippuen noin 8 – 15 ammattilaista. Urakointi on sujunut tähän mennessä hyvin ja kuten on sovittu”, kertoo Lillipuu. ”Telinekatajan ammattilaiset ovat toimineet joustavasti ajatellen urakoinnin etenemistä.”

Telinekokonaisuuden on suunnitellut Telinekatajan Jyrki Furuholm. ”Rakennuksen muodot ja koristeellisuus toivat haasteita telineiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Teline on suunniteltu hyvin, ja se on kestänyt järeällä ankkuroinnilla kovimmatkin myrskyt”, sanoo Leiniäinen.

Telinekataja on toimittanut asiakkaalle kalustoa myös Näsilinnan välikaton urakointiin. Näsilinnan korjausurakoinnin on määrä valmistua tammikuussa 2015.