Telinekataja

33 työpaikkaa saavutti nollan tapaturman tavoitteen – Telinekataja jo toisen kerran

Työterveyslaitoksen koordinoima Nolla tapaturmaa -foorumi on 12.4.2021 myöntänyt jo toisena vuonna peräkkäin Telinekatajalle työturvallisuuden korkeimman tasoluokituksen: Taso 1 – Maailman kärjessä.
– Suomen ja Maailman kärjessä, tasolla 1 on 35 työnantajaa, Telinekatajan lisäksi mm. pitkäaikainen asiakkaamme YARA Suomi Oy Siilinjärvi, toteaa Telinekatajan HSEQ- ja henkilöstöpäällikkö Mikko Saarinen ylpeänä.

Telinekataja 0 tapaturmaa

Vuosi 2020 oli toinen nolla tapaturmaa vuosi Telinekatajalle. – 365 päivää töitä ilman sairauspoissaoloihin johtaneita tapaturmia tehtiin ajatuksella ja asenteella. Kiila kerrallaan – työympäristöä havainnoiden ja turhia riskejä ottamatta, kertovat Länsi-Suomen alueen työsuojeluvaltuutettu Tapio Uusi-Marttila ja HSEQ- ja henkilöstöpäällikkö Mikko Saarinen.

Telinekataja 0 tapaturmaa

– Nyt tasoluokituksen saaneista eri toimialojen 87 työpaikasta 33 saavutti nollan tapaturman tavoitteen vuonna 2020. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertoo VR Groupin riskienhallintajohtaja Anna Melleri, joka toimii Nolla tapaturmaa -foorumin ohjausryhmän puheenjohtajana.

– On ollut hienoa nähdä, miten tasoluokituksia hakeneiden työpaikkojen määrä on kasvanut viime vuosina. Työpaikat haluavat saada tunnustusta pitkäjänteiselle työlle, mitä he ovat tehneet työturvallisuuden eteen, sanoo Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö ja Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja Tiina-Mari Monni.

Pitkäjänteinen työ tuotti tulosta koronavuonnakin

Vuonna 2020 Suomessa sattui työpaikoilla keskimäärin 25 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Nolla tapaturmaa -foorumin 450 jäsenyrityksen vastaava tapaturmataajuuden keskiarvo oli puolestaan 9,2, mikä on vähemmän kuin edellisvuonna. Tasoluokituksen saaneissa yrityksissä on runsaasti myös sellaisia teollisuuden työpaikkoja, joissa tuotanto on pyörinyt normaalisti koronapandemian aikana. Jopa monissa rakennusalan yrityksissä on onnistuttu välttämään poissaoloihin johtaneet tapaturmat kokonaan.

Nolla tapaturmaa -foorumin mukaan avain hyvään turvallisuuskehitykseen on siinä, että kaikki työpaikalla sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen. Tasoluokituksen saaneet työpaikat kertovat useista työturvallisuuden parantamiseen tähtäävistä toimenpiteistä. Johto käy enemmän turvallisuuskierroksilla, työntekijät tekevät työkohtaisia riskienarviointeja. Alihankkijat perehdytetään turvallisuuteen aiempaa paremmin, ja he osallistuvat turvallisuushavaintojen tekemiseen. Lisäksi monilla työpaikoilla palkitaan hyvistä turvallisuusteoista.

– Näin myös Telinekatajalla. Taso 1 -luokituksesta ja vuoden 2020 nolla tapaturmasta kiitos kuuluukin kaikille telinekatajalaisille, toteaa Mikko Saarinen.

Korona-ajan uusia käytäntöjä ja perinteistä turvallisuustyötä

Nolla tapaturmaa -foorumin jäsenyritykset ovat viestineet myös onnistumisista, joilla koronavirus on pidetty kurissa ja tartunnoilta on vältytty. Tässä on auttanut nopea reagointi sekä ajoissa tehdyt ja työpaikan omaan riskinarviointiin perustuneet koronatoimet.

– Esimerkiksi YARA Suomi Oy:llä Siilijärvellä luotiin uusia turvallisuuskäytäntöjä, kun vuosihuolto toi tehdasalueella kuudeksi viikoksi 200–300 työntekijää useilta eri sopimuskumppaneilta. Tilapäisratkaisujen, esimerkiksi Kataja Eventin ruokailuteltan, avulla varmistettiin, että huoltotyöt sujuivat suunnitelmien mukaan, turvallisesti ja tehokkaasti, kertoo Mikko Saarinen.

Poikkeusaikoina on syntynyt myös uusia käytäntöjä työturvallisuuden edistämiseen. Nolla tapaturmaa -foorumin jäsenyrityksissä etäyhteyksillä johdon katsauksia järjestetään kuukausittain, kun ennen kokoonnuttiin auditorioon pari kertaa vuodessa. Myös työturvallisuuteen liittyvien verkkokoulutusten määrä on lisääntynyt.

– On ollut hienoa huomata, että koronapoikkeustilanteesta huolimatta työpaikoilla on pystytty jatkamaan perinteistä turvallisuustyötä. Lisäksi on kehitetty uusia tapoja toteuttaa turvallisuuskoulutukset ja yhteiset riskienarvioinnit. Näistä moni hyvä käytäntö jää varmasti myös pysyvästi osaksi uutta normaalia turvallisuustyötä, sanoo Anna Melleri.

Nolla tapaturmaa -foorumiin kuuluu 450 työpaikkaa, ja tasoluokituksen kriteerit on luotu yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa. Tasoluokitukseen vaikuttaa muun muassa työpaikan työtapaturmataajuus ja tapaturmien vakavuus. Lisäksi edellytyksenä on, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat kunnossa.

placeholder

Tapaturmataajuus 2010–2020 kertoo konkreettisesti, miten telinekatajalaisten työturvallisuus on kehittynyt. vuonna 2010 tapahtui 30 yli 1 päivän poissaoloon johtanutta tapaturmaa per miljoona työtuntia. Vuosina 2019 ja 2020 vastaava luku oli pyöreä nolla.

Työturvallisuuden tasoluokituksen sai 87 yritystä, joista 33 pääsi nolla tapaturmaan vuonna 2020 (merkitty tähdellä)

Taso I – Maailman kärjessä (35 työpaikkaa)

Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy, Karhulan tehdas*
Bosch Rexroth Oy*
Caruna Oy*
Danisco Sweeteners Oy*
David Brown Santasalo Finland Oy
DS Smith, Finland*
Eaton Power Quality Oy
Elenia Oy*
Gasum Oy konserni*
Hexion Oy*
Kekkilä Oy*
Kiilto Oy*
Kraton Chemical Oy*
MeramaTec Oy*
Metso Outotec Finland Oy, Tampereen toimipiste
Neles Finland Oy*
Patria Land Oy*
Prefere Resins Finland Oy*
Radiometer Turku Oy
Rauman Satama Oy*
Roal Oy*
SK Protect Oy*
Solvay Chemicals Finland Oy*
Steris Finn-Aqua
Synthomer Finland Oy*
Tapaturva Oy*
Telinekataja Oy*
Thales DIS Finland Oy
Tmi Tiina Lius*
Trinseo Suomi Oy, Hamina*
Ulefos Oy*
Vakka-Suomen Voima Oy*
Venator P&A Finland Oy*
VEO Oy
Yara Suomi Oy, Siilinjärvi

Taso II – Kohti maailman kärkeä (32 työpaikkaa)

Alamarin-Jet Oy*
Altia Oyj
ARNON Oy
Cargotec Finland Oy, Multilift
Cimcorp Oy
Coor Service Management Oy
Digita Oy
Ekorosk Oy Ab*
Euroports Pietarsaari Oy Ab*
Evonik Silica Finland Oy
Finnfeeds Finland Oy
GRK Infra Oy
GRK Rail Oy
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Inspecta Oy
ISS Palvelut Oy
Kotkan Energia Oy
Kuusakoski Oy
Lappeenrannan Energia Oy
Maanmittauslaitos
Nordkalk Oy Ab
Posiva Oy*
Posti Palvelut Oy, varhaisjakelu
Promens Oy*
Raumaster Paper Oy
Sappi Finland I Oy
Stora Enso Oyj, Metsä
Teollisuuden Voima Oyj
Työterveyslaitos*
Umicore Finland Oy
Vapo konserni (Suomi)
Vexve Oy

Taso III – Suuntana maailman kärki (20 työpaikkaa)

Elekmerk Oy
Golder Associates Oy
HKScan Finland Oy
HT Laser Oy
Kiertokapula Oy
Kongsberg Maritime Finland Oy
Lassila & Tikanoja Oyj
Länsimetro-projekti
Mantsinen Group Ltd Oy
Meyer Turku Oy
Moventas Gears Oy
NRC Group Finland Oy
Nurmijärven Sähkö -konserni
Osuuskauppa Arina
Ponsse Oyj
Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Steveco Oy
Turun Korjaustelakka Oy
UPM Plywood Oy
VR-Konserni

Nolla tapaturmaa -foorumi

  • Nolla tapaturmaa -foorumi on työpaikkojen verkosto, jossa tavoite on työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin jatkuva kehittäminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen.
  • Siihen kuuluu tällä hetkellä yli 450 työpaikkaa ympäri Suomen, mikä kattaa 17 % työllisestä työvoimasta Suomessa.
  • Foorumi on toiminut vuodesta 2003. Toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.
  • Tutustu myös: www.nollis.fi, sosiaalinen media: @NollaTapaturmaa

Työturvallisuudessa jo toinen peräkkäinen 0-vuosi. Lue lisää »
Turvallisuus korostuu nyt teollisuuden seisokeissa. Lue lisää »