Telinekataja

Sylvään koulu sai uuden katon ja laajennusosan

Pirkanmaalla Sastamalassa sijaitseva Sylvään koulu oli valmistuessaan vuonna 1973 Suomen ensimmäinen nimenomaan peruskouluksi suunniteltu rakennus. Vastavalmistuneessa saneerauksessa, valtavan sääsuojan alla tasakatto ja sisäpiha jäivät historiaan. Telinekatajan ja RMK Rent Oy:n tähän asti suurin yhteinen projekti haastoi ammattilaiset mittakaavallaan. 

Telinekataja Sastamala

Yläasteena toimiva koulurakennus kaipasi neljän vuosikymmenen jälkeen kattoremonttia. Telinekatajan ja RMK Rent Oy:n tähän asti suurin yhteinen projekti sujui hyvin osaavissa käsissä.

Sylvään koulun tasakatto muuttui pulpettikatoksi ja sen sisäpiha sai uuden elämän opetustiloina.

Telinekataja Sastamala

Yläasteena toimiva koulurakennus kaipasikin jo neljän vuosikymmenen jälkeen kattoremonttia. Samalla tasakatto muutettiin pulpettikatoksi ja sisäpiha sai uuden elämän opetustiloina.

”Sylvään koulu on niin suuri, että rakennuksen tilalle mahtuisi useampi omakotitalotontti. Vesikatto on valtava. Kattoremontin yhteydessä myös iso sisäpiha (20×20 m) täytettiin uudisrakennuksella”, kertoo työnjohtaja Joel Salminen RMK Rent Oy:stä.

Kesäkuussa 2016 Telinekataja asensi koulutyömaalle KH-sääsuojaa yli 3300 m² ja Allround-telinettä lähes 3600 m². Kun yksittäinen sääsuoja ei riittänyt, jatkettiin sitä suoraan sivuille uuden vesikaton peitoksi.

”Pulpettikaton korkeampi keskiosa teki telineiden ja katteiden rakentamisesta haastavaa. Suuri katto vaati vähän erikoisempia rakenteita ja huomattavasti enemmän eri asioiden sovittelua kuin normaalisti”, Salminen toteaa.

Suojan avaukset ja nostot koulutyön mukaan

Saneerauksen sovittaminen koulun arkeen on jo pelkästään turvallisuussyistä tärkeä asia.
550 yläasteikäisen palatessa kesälomalta kouluun, työmaan kulkutiet rajattiin ja työt toteutettiin oppilaiden turvallisuus edellä.

”Telineet oli tehty niin, ettei sieltä päässyt putoamaan tavaroita. Yksi koulun sivusta oli oppilailta rajattu. Kun muilla sivuilla jouduimme tekemään nostoja, järjestimme työmme aikaiseen aamuun tai iltapäivään koulun jälkeen”, kertoo Salminen.

Suurta sääsuojaa jouduttiin välillä avaamaan, jotta teräsrakenteita saatiin nostettua sisälle sisäpihan uudisrakennuksen korkeaa osaa varten.

”Yhteistyö Telinekatajan kanssa sujui hyvin, ei ole mitään huomautettavaa. Tiesimme esimerkiksi nostotilanteet etukäteen ja sovimme niistä ajoissa. Kaikki luonnistui loistavasti, vaikka Telinekatajalla ei ollut jokapäiväistä miehitystä työmaalla”, kiittelee Salminen.