Telinekataja

Suunnittelun rooli korostuu Kirkkonummen hyvinvointikeskuksen sääsuojauksessa

– Kirkkonummen uusi hyvinvointikeskus on sekä käyttötarkoituksensa että muotonsa vuoksi varsin haastava ja kompleksinen kohde, jossa täytyy ottaa samanaikaisesti monta asiaa huomioon. Tämä vaatii usean eri alan ammattiosaamista ja tietysti erittäin tarkkaa suunnittelua – myös sääsuojauksen osalta, kuvailee SRV:n työmaapäällikkö Jarmo Lehtinen.

placeholder

Kirkkonummen hyvinvointikeskus valmistuu keväällä 2022. – Sovittu aikataulu on pitänyt myös Telinekatajan kanssa, vaikka kohde on sääsuojauksen osalta hyvin haastava, kiittelee SRV:n työmaapäällikkö Jarmo Lehtinen.

placeholder

Kirkkonummelle, Jokiniityn alueelle, on kovaa vauhtia nousemassa kookas ja monimuotoinen rakennuskokonaisuus SRV:n urakoimana. Kyseessä on Kirkkonummen hyvinvointikeskus, joka tulee tarjoamaan kirkkonummelaisille ja lähiseudun asukkaille kaikki terveyspalvelut yhden katon alla.

12 380 neliötä, 469 huonetta, 60 wc-tilaa, 30 ulko-ovea ja 6 hissiä – siinä numerotietoa keväällä 2022 valmistuvasta Kirkkonummen hyvinvointikeskuksesta. Kookas ja monimuotoinen uudisrakennus on mitoitettu 340 työntekijälle ja noin 1000 päivittäiselle asiakkaalle. Hyvinvointikeskuksen suunnittelussa ja rakentamisessa kivijalkana on uudisrakennuksen käyttötarkoitus; terveydenhuollon ja hyvinvoinnin alalla operoivaa rakennusta sitoo huomattavan tarkat kriteerit ja säädökset.

Työmaan toimijoiden yhteistyö näkyy jo suunnittelupöydällä

– Sääsuojaus on selkeästi yleistynyt työmailla. Riippuu tosin kohteesta: aina ei suinkaan ole tarpeellista huputtaa koko rakennusta. Kirkkonummen hyvinvointikeskuksen tapauksessa täysimittainen sääsuoja oli sovittu jo sopimusvaiheessa, toteaa Lehtinen.

Jo rakennushankkeen suunnittelun alkuvaiheessa oli selvää, että betonielementtirungon valmistuttua työmaalle nousee asianmukainen sääsuojaus. Koko rakennuksen kattavan sääsuojauksen SRV tilasi Telinekatajalta.

– Rakennuksessa on kattoja eri tasoissa ja siipiä eri suuntiin, mikä osaltaan loi haasteita suunnittelulle. Kävimme tarkkaan läpi urakan työvaiheet ja rakennuspiirustukset, jotta sääsuoja saatiin asennettua oikeaan kohtaan oikea-aikaisesti, kertoo Telinekatajan suunnittelija Topias Harjunpää.

Rakennuksen ulokkeisuuden vuoksi sääsuojausta ei pystytty täysin perustamaan maanpinnalle, vaan perustamisessa piti hyödyntää olemassa olevia rakenteita, kuten esimerkiksi siipiosien ontelolaattoja. Suunnittelussa korostuikin telineiden, rakenteiden ja sääsuojien kestävyyksien tarkastelu jopa tavallista enemmän.

– Kirkkonummen hyvinvointikeskuksen sääsuojauksessa näkyy erityisellä tavalla urakoitsijan ja toimittajan välinen yhteistyö. Me Telinekatajalla laskimme sääsuojasta aiheutuvat kuormat, kun taas SRV:ltä saatiin tarkka arvio yläpohjan kantokyvystä. Sopivaa ratkaisua pohdittiin yhteistuumin, ja telinesuunnitelmaa päivitettiin tarvittavilta osin, Harjunpää avaa.

– On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki työmaan toimijat puhaltavat yhteen hiileen ja ymmärtävät omat roolinsa ja vastuunsa. Muutoksia on useasti helppo tehdä vielä suunnitteluvaiheessa, mutta rakentamisen aikana ne aiheuttavat päänvaivaa kaikille osapuolille, Harjunpää jatkaa.

Sovittu aikataulu pitää

Toukokuussa 2021 Kirkkonummen hyvinvointikeskuksen työmaa on edistynyt hyvää vauhtia ja aikataulun mukaisesti. Pian edessä oleva sääsuojan purkaminen on omanlaisensa ponnistus. SRV ja Telinekataja uskovat sen menevän yhtä hyvin kuin aiemmatkin vaiheet.

– Me SRV:ssä olemme olleet todella tyytyväisiä yhteistyöhön Telinekatajan kanssa. Sovittu aikataulu on pitänyt, vaikka kohde on hyvin haastava. Pitkälliset suunnittelut ja neuvottelut tuottavat tulosta, Lehtinen kehuu.

– Suunnittelijan näkökulmasta on pelkkää positiivista sanottavaa Kirkkonummen hankkeesta. Arvostan erityisesti sitä, että telineet ja sääsuojaus ovat saaneet riittävästi painoarvoa. Hienoa on sekin, että kaikki urakan osapuolet ovat ottaneet aktiivisesti kantaa ja jakaneet ideoitaan. Siten päästään aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen mahdollisimman tehokkaasti, Harjunpää kiteyttää.

Lue lisää:
Kirkkonummen hyvinvointikeskuksen kosteudenhallinnasta »
Espoon Pohjois-Tapiolan yhtenäiskoulun sääsuojauksesta »

Telinekataja Sääsuojaus layout

Telinekatajan suunnittelijan Topias Harjunpään työpisteellä syntynyt Kirkkonummen hyvinvointikeskuksen sääsuojauksen layout havainnollistaa hyvin kohteen monimuotoisuuden. – Kattoja on eri tasoissa ja siipiä eri suuntiin, mikä osaltaan loi haasteita koko rakennuksen kattavan sääsuojauksen suunnittelulle.