Telinekataja

Koulutetut ammattilaiset rakentavat Alvarin puukoulua sääsuojan alla

Julkinen puurakentaminen yleistyy Suomessa, samoin kuin sääsuojien käyttö osana rakentamisenaikaista kosteudenhallintaa. Myös Kuortaneen kunta vaati uuden Alvarin puukoulun työmaan sääsuojausta, jonka suunnitteli ja toteutti Telinekataja. – Sitä mukaa kun rakentajien kosteudenhallinnan osaaminen kasvaa, rakentamisen laatu paranee, toteaa Alvarin koulun rakentajan, Peab Oy:n turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö Marko Kilpeläinen.

Telinekataja Alvarin koulu

Suomen valtio on edistänyt puurakentamista jo vuosia. Syksyllä 2020 hallitus julkisti ilmastonmuutosta hillitsevät tavoitteensa: puurakentaminsen markkinaosuus 45 % julkisesta uudisrakentamisesta vuonna 2025. Vuosikymmenen puoliväliin mennessä opetusrakennuksista 55 % tulisi rakentaa puusta. Yhä enemmän kouluja ja päiväkoteja jo rakennetaan puusta, ja lähes poikkeuksetta sääsuojan alla.

– Varsinkin puurakentamisessa sääsuojaus on merkittävässä roolissa rakennuksenaikaisessa kosteudenhallinnassa, toteaa Kilpeläinen.

”Telinekataja erottuu edukseen myös turvallisuusasioissa”

Peabilla ja Telinekatajalla on pitkä yhteinen historia. – Viime vuosien rajut säänvaihtelut sekä leudot ja kosteat talvet ovat entisestään lisänneet sääsuojauksen tarvetta. Meillä on Telinekatajan kanssa yhteisiä teline- ja sääsuojakohteita eri puolilla Suomea, kertoo Kilpeläinen.

Kosteudenhallinta on isossa roolissa jokaisella Peabin työmaalla. Työmaittain tehtävät viikoittaiset kosteudenhallintakierrokset ja ulkopuoliset kosteudenhallintakoordinaattorit varmistavat sen, että kaikki kosteudenhallintaan liittyvät tehtävät on tehty huolella.

– Niin Telinekatajalle kuin Peabille turvallisuus on ykkösasia. Myös kosteudenhallinta ja ympäristöasiat, kuten materiaalihävikin välttäminen ja kierrätys, ovat tiukasti integroituja Peabin strategiaan. Mitä paremmin nämä asiat ovat hallussa, sitä enemmän säästyy myös euroja, sanoo Kilpeläinen.

– Esimerkiksi Telinekatajan valinta toimittajaksi ei ole pelkästään hintakysymys. Toiminnan laadulla on iso merkitys.

Kuortaneella nosturikin mahtuu sääsuojan alle

Alvarin uuden ala-asteen rakennustyöt käynnistyivät keväällä 2020 Kuortaneen keskustassa, Etelä-Pohjanmaalla. Syyslukukauden 2021 alkuun valmistuvan koulun kustannusarvio on 5,5 miljoonaa euroa. Puisista CLT-elementeistä rakennettavan 2000 m2 koulun työmaa suojattiin säältä ja kosteudelta heti sokkelin valamisen jälkeen. Telinekataja esitteli suunnitteluvaiheessa useita eri vaihtoehtoja suojaukselle. Asennettavaksi valikoitui versio, jossa nosturikin mahdutaan ajamaan sääsuojan alle.

– Sääsuoja-ala on yhteensä 3350 m2 ja jänneväli 45 metriä. Hyvän sään aikana elokuussa 2020 asennettu KH XL -sääsuoja on koulun kokoon nähden keskimääräistä suurempi, jotta myös asennus- ja nostotyöt mahdutaan tekemään sen alla, kertoo Telinekatajan työpäällikkö Mauri Väliaho.

Peabin Kilpeläisen mukaan luotettavan, tutun teline- ja sääsuojakumppanin kanssa arjessa vastaan tulevat tilanteet ratkeavat yleensä jo yhdellä puhelinsoitolla. Vuosittain Peab ja Telinekataja pitävät myös laajempia työmaakatselmuksia, joissa käydään läpi onnistumiset ja kehitettävät asiat. Marraskuussa 2020 katselmuskohteeksi valikoitui juuri Alvarin puukoulun työmaa, jossa yhdessä mietitään mitä seuraavissa kohteissa voisi tehdä vielä entistäkin paremmin.

– Käymme palautteen läpi laadun ja turvallisuuden suhteen aina asentajien toiminnasta alkaen, telineiden ja sääsuojien teknisiin ratkaisuihin asti. Sen jälkeen Telinekataja käy omassa tekemisessään ja tiedotuksessaan asiat läpi ja jalkauttaa ne työmaille, kertoo Kilpeläinen.

– Jos vaikkapa liinat rispaantuvat tuulessa, niin jatkossa käytetään erilaisia liinoja tai sidotaan ne toisin, ottaa Telinekatajan Väliaho esimerkin turvallisuuskäytäntöjen parantamisesta.

Telinakataja Alvarin koulu

Peab ja Telinekataja tekevät yhdessä vuosittain laajempia työmaakatselmuksia, joissa käydään läpi onnistumiset ja kehityskohteet. Marraskuussa 2020 katselmuskohteeksi valikoitui Alvarin puukoulun työmaa Kuortaneella.

Telinekataja Alvarin koulu

Alvarin puukoulun rakenteiden, materiaalien ja rakentajien suojaksi pystytettiin KH XL -sääsuoja, jonka pinta-ala on 3350 neliötä ja jänneväi 45 metriä. Koulun kokoon nähden keskimääräistä suuremman sääsuojan alla mahtuu työskentelemään nosturinkin kanssa.

Jokainen Peabin rakentaja on suorittanut eKosteus-koulutuksen

Peabin vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät luota rakentamisen laatuun ja rakentajiin. Tutkimukseen osallistuneista 88 % on sitä mieltä, että kosteudenhallinta on rakennusalan suurin haaste. Peab päätti kutsua koko alan mukaan ratkaisemaan maineongelmaa. Yhteinen eKosteus-koulutus kaikille rakentamisen ammattilaisille syntyi, kun 14 suurinta Suomessa toimivaa rakennusyhtiötä ja Rakennusteollisuus yhdistivät voimansa.

– Jokainen peabilainen asunnonmyyjistä alkaen on syyskuun 2020 loppuun mennessä suorittanut 10-moduulisen eKosteus-koulutuksen. Myös kaikki työmaan toimijat ja aliurakoitsijat perehdytetään kosteudenhallintaan osana turvallisuutta ja laatua, toteaa Kilpeläinen.

– Kun Alvarin koululle tuli kuorma kattotuoleja, jota ei saatu saman tien paikoilleen, työntekijät alkoivat automaattisesti suojata niitä kevytpeitteillä, kertoo Kilpeläinen käytännön esimerkin.

Työturvallisuuskortti on ollut perusvaatimus alalla. Peabilla koetaan, että eKosteudesta tulee vähintään yhtä vahva näyttö rakennusalan ammattilaisuudesta. – Tavoitteena on, että kosteudenhallintaan suhtaudutaan yhtä vakavasti kuin työturvallisuuteen.

Lue lisää KH XL -sääsuojasta »