Telinekataja

Massiivipuukoulu nousee pioneerityöllä

Kuhmolaisesta Tuupalan koulusta tulee Suomen ensimmäinen ristiinlaminoiduista CLT-elementeistä valmistettu puukoulu. ”Uudentyyppinen rakentaminen haastaa sekä suunnittelijat, rakennuttajat että urakoitsijat. Sääsuojaus sekä kuivaketju-rakentaminen ovat hankkeen elinehtoja”, painottaa Kuhmon kaupungin hankevastaava Markku Pääkkönen

Telinekataja Tuupalankoulu

Suomen ensimmäinen ristiinlaminoiduista CLT-elementeistä valmistettu puukoulu on Kuhmolainen Tuupalan koulu.

Telinekatajan sääsuojiin huputettua rakennustyömaata ja kolmea niiden alla nousevaa koulurakennusta (yhteensä 5500 m²) on käyty ihastelemassa sankoin joukoin. Heinäkuussa 2016 käynnistynyt hanke kiinnostaa paitsi paikkakuntalaisia myös alan asiantuntijoita – suunnittelijoita ja urakoitsijoita. Pohjois-Suomessa Tuupalan koulu on myös ensimmäinen Suomen Metsäsäätiön kohde.

”Telinekatajallekin Tuupalan koulu on massiivinen projekti. Rakensimme vaiheittain yhteensä 3 700 m² sääsuojakattoja. Ne piti saada myrskynkestävästi pystyyn, eikä suojia voinut ankkuroida rakenteisiin”, Telinekatajan Itä-Suomen aluepäällikkö Lauri Uutela kuvailee.

Pieni hinta terveellisyydestä

Tuupalan koulun uudisrakennukset korvaavat vanhan koulun, jossa kärsittiin sisäilmaongelmista. Nyt kuhmolaisten koululaisten arkeen halutaan terveelliset ja turvalliset puitteet. Ne varmistetaan noudattamalla jo suunnittelusta lähtien Terve talo -kriteerejä sekä kuivaketju-rakentamista – toimintatapaa, jossa rakennustuotteet eivät kastu missään vaiheessa. Myös rakentajien on miellyttävää ja turvallista työskennellä suojan alla.

”Halusimme pelata varman päälle. Kun yhtenä päivänä sataa pakkaspuhurissa lunta ja toisena räntää, ei työstä tulisi mitään ilman sääsuojaa. Hankinta on kannattava, sillä sääsuojan kulut olivat vain 2 % hankkeen 11,6 miljoonan euron kokonaiskustannusarviosta”, Pääkkönen painottaa.

Mallina muille

”Valitsimme Telinekatajan urakkaan, sillä luotamme heidän osaamiseensa. Telinekataja tekee, mitä lupaa”, sanoo Tuupalan koulua urakoivan Rakennusliike Kuoma Oy:n työpäällikkö Hannu Toivanen.  ”Sääsuojat ovat olleet kestäviä, ja niiden suunnittelussa on huomioitu tarve liikutella suuriakin kappaleita sisälle ja ulos. Esimerkiksi asennusvalmiit, lähialueen kuusipuusta valmistetut CLT-elementit tehtaalta tuleva rekka peruuttaa suoraan sääsuojatelttaan”.

Tuupalan koulu valmistuu marraskuussa, ja koululaiset pääsevät aloittamaan vuoden 2018 uudessa, oppimista tukevassa ympäristössä. Kaikki hankkeen osapuolet ovat yhtä mieltä rakennuttamisen tulevaisuuden tuulista. Kuivaketju-rakentaminen tulee yleistymään vahvasti.

Telinekataja Tuupalankoulu

Kuivaketju-rakentaminen ja sääsuojaus olivat Tuupalan puukoulu-hankkeen elinehtoja.