Telinekataja

Tulkoon vaan vettä ja lunta! Piispanporttiin nousi kaksi uutta asuinkerrostaloa

Telinekatajan Ville Valkonen ja EKE-Rakennuksen Kai Knuutila ovat löytäneet yhteisen sävelen: hiljaisuuden. – Silloinhan ne puhelimet soivat, jos hommat eivät suju, Knuutila tuumaa. Hyvässä yhteishengessä ja -ymmärryksessä ovat nyt Piispanportille kohonneet uudiskohteet Vanamo ja Aura.

Telinekataja Piispanportti Espoo

Piispanportin kortteliin rakentuu neljä asuinkerrostaloa. Jo aiemmin ovat valmistuneet Helmi ja Sointu, nyt viimeistellään Vanamoa ja Auraa. Näistä uudemmista kerrostaloista Aura on EKE- Rakennuksen omaa tuotantoa, Vanamon on tilannut Ålandsbanken ja Y-Säätiö.

– Kaupunkikohteessa tilojen pienuus tuo aina omat haasteensa. Materiaalitoimitukset täytyy suunnitella ja ajoittaa tarkkaan. Yhteensovittelu vaatii yhteistyötä ja toimivaa kommunikaatiota, kuvailee prosessia Ville Valkonen.

Myös EKE-Rakennuksen näkökulmasta kommunikaatio selvästikin toimii. Telinekataja teki sääsuojan jo Helmiin ja Sointuun, joten sujuvaa yhteistyötä oli helppo jatkaa. Tarjouksia Auran ja Vanamon sääsuojaksi tuli runsaasti muualtakin, mutta loppujen lopuksi valinta oli vaivaton tehdä.

– Telinekatajan kanssa kaikki on toiminut aina niin hyvin. Lisäksi hinta-laatusuhde oli tarjouksessa kohdillaan, Knuutila perustelee yhteistyökumppanin valintaa.

Tahdissa edetään, tuulista huolimatta

Piispanportin kohde on rakennettu hyödyntäen niin sanottua tahtiaikataulua. Tahtiaikataulun mukaan tehdessä rakentaminen tapahtuu pienissä ja tarkoissa vaiheissa, jotka toistuvat kohteen eri osissa. Menetelmä on ennestään tuttu autoteollisuudesta ja telakoilta. Se vaatii huolellista ennakkosuunnittelua, mutta sopii erittäin hyvin myös rakentamiseen.

– Olosuhteiden paremmalla hallinnalla pystytään tarvittaessa myös kirimään aikataulua kiinni, Knuutila kuvaa menetelmää.

Niinpä Piispanportin kohteeseen tehtiin isot ja korkeat muuraustelineet ja sääsuoja, jonka alla kohteet valmistuivat.

– Sääsuojaa tehtiin yhteensä 2930 neliömetriä ja telinettä 9200 neliötä, Valkonen kertoo.

Knuutila on ollut erittäin tyytyväinen Telinekatajan telineisiin: ne ovat tukevat ja leveät. Lisäksi yhteistyö on toiminut ja resursseja on aina ollut saatavilla riittävästi, joten Knuutila luonnehtii koko pakettia sanalla ”loistava”. Sääsuoja on pitänyt koko ajan, ja sitä onkin tarvittu.

– Tämä Suomen ilmasto on muuttunut sellaiseksi, että välillä tulee vettä, välillä lunta. Ja yleensä kaikki tulee tuulen kanssa, Knuutila sanoo.

Telinekatajan suunnittelijalle Topias Harjunpäälle olosuhteet ovatkin tulleet tutuiksi. Vanamon ja Auran sääsuoja telineineen oli hänelle suorastaan tavanomainen, vaikka toki isokokoinen. Kohteeseen kuitenkin suunniteltiin erikoisuutena siirtokiskojen avulla avattava sääsuoja.

– Suojaan tarvittiin aukko konehuoneen asennusta varten. Sen tuli olla runsas 12 metriä pituudeltaan, Harjunpää luonnehtii. Haitarimallinen suoja tehtiin sekin huolella, sillä Knuutilalta kysyttäessä ”kaikki tuulet on kestetty.”

– Telinekatajan kanssa on helppo toimia, sillä he tekevät sen, minkä lupaavat, milloin lupaavat. Liikoja ei lupailla, Knuutila tuumailee.

Telinekataja Piispanportti Espoo
Telinekataja Piispanportti Espoo

– Kohteeseen suunniteltiin siirtokiskojen avulla helposti avattava sääsuoja konehuoneen asennusta varten. Aukon pituuden tuli olla runsas 12 metriä, kertoo suunnittelija Topias Harjunpää.