Suomen arvokkain rakennus, Eduskuntatalo muistuttaa Mannerheimintien kulkijoita itsenäisyydestämme, talonpoikaiskansan matkasta tähän päivään. Peruskorjausurakka etenee sekä ulkopuolella että sisätiloissa hyvää vauhtia. Telinekataja lähti mukaan tähän laajaan projektiin maaliskuussa 2015. ”Tavoitteena on, että itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnossa kansanedustajat ovat täysin uudistuneessa salissa. Kohteen teknisestä haastavuudesta riippumatta, uskon aikataulun pitävän”, kertoo Telinekatajan aluepäällikkö Jari Liitomaa.
Vuonna 1931 valmistuneessa Eduskuntatalossa ei ole tehty täydellistä peruskorjausta aiemmin, joten saneeraus kattaa nyt sekä sisä- että ulkopuolen. Peruskorjauksessa uusitaan kokonaan talotekniikka, vesi- ja viemäriputket, lämmitysjärjestelmät, ilmanvaihto ja turvallisuustekniikka sekä vesikatto ja neljän sisäpihan julkisivut. Tämän lisäksi korjataan kaikki ikkunat, kunnostetaan pääportaat ja konservoidaan sisäpuolisia pintarakenteita. Eduskuntatalon alle myös louhitaan uusia tiloja. Kohteen pääurakoitsija on Lemminkäinen. ”Suunnittelimme ja pystytimme sääsuojat sekä rakennustelineet Eduskuntatalon julkisivulle ja sisätiloihin. Näin kokonaisvaltainen projekti on erittäin haastava, mutta olemme tehneet perusteellista ja ammattitaitoista työtä”, toteaa Liitomaa.
Yli 80 vuotta valmistumisestaan Eduskuntatalo tyhjeni lainsäätäjistä täydellisen peruskorjauksen tieltä. Istuntosalissa on päätöksentekijöiden sijasta nyt Telinekatajan korkeat rakennustelineet, joiden avulla yletytään tarkastamaan sisäkaton kunto ja uusimaan se turvallisesti. Korkealla olevat pinnat ja koristemaalaukset päästään kunnostamaan telineiden turvin.”Haasteita on toki ollut sisätilojen telineiden pystyttämisessäkin. Jo kaluston saaminen sisälle on hankalaa, mutta hyvällä suunnittelulla ja yhteistyössä tilaajan kanssa erilaisista esteistä ollaan selvitty voittajina”, kiteyttää Liitomaa. Uusia teknisiä ratkaisuja on käytetty projektin mahdollistamiseksi. Kattoristikon alapaarteeseen kiinnitettiin lisävarmistuksesksi KS-kiskolla aluskate, joka oli istuntosalin päällä jopa kaksinkertainen. Julkisivun tuplapeittäminen puolestaan mahdollisti kaksinkertaisen lämmitettävyyden.
Kansallisesti ja taloudellisestikin arvokkaan rakennuksen peruskorjaus ei toimi saman kaavan mukaan tavallisten saneerausprojektien kanssa. ”Olemme toki ennenkin työskennelleet suojeltujen rakennusten parissa. Poikkeavaa aikaisempiin projekteihin nähden on se, että Eduskuntatalo on suojeltu eritasoisesti sen eri osissa. Henkilöstömme perehdytettiin kuitenkin hyvin rakennuksen vaatimuksiin”, kuvailee Liitomaa rakennushistoriallisesti tärkeän monumentin parissa työskentelyä. ”Esimerkiksi suojaamiseen käytetään vanerilevyä. Telineet kiinnitetään graniitin saumoihin, joten graniittilinnan julkisivuun ei työskentelystä tule jäämään jälkeäkään.Turvallisuusselvityksiä meillä on monessa kohteessa, ja kulkuluvat ovat normaali käytäntö työmaillamme. Kun kyseessä on näin merkittävä kohde, luonnollisesti turvallisuuteen liittyvät seikat vielä korostuvat entisestään”, kertoo Liitomaa.
Tämän ainutkertaisen projektin onnistumisen avaimeksi Liitomaa nostaa suunnittelun. Telinekatajan suunnitteluosasto yhteistyössä tilaajan kanssa on tehnyt erinomaisen työn. ”Eduskuntatalolle tuotiin lisää rakennusmateriaalia jopa useampi kuorma päivittäin, koska varastotilaa ei juurikaan ollut ja telineitä tarvittiin paljon. Rakennustelineet peittävät tilavuudeltaan noin sadantuhannen kuution laajuisen tilan. Logistiset haasteet ovat vaatineet tarkkaa suunnittelua, kun kohde sijaitsee keskellä ruuhkaista pääkaupunkia”, kertoo Liitomaa.