Telinekataja

Akatemiatalon yllä noustaan telineosaamisen huipulle

Turkulainen arvorakennus, pian 200-vuotias Akatemiatalo saneerataan vanhaa kunnioittaen. Oman haasteensa projektille asetti tarve toimivalle sääsuojalle, joka ei  saa hipaistakaan kookkaan rakennuksen kattoa. ”Telinekataja tarjosi meille vesikaton uusimiseen innovatiivisen ratkaisun”, kertoo Akatemiatalon omistavan Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki.

Telinekataja Akatemiatalo

Puurakenteinen, ulkopuolelta rapattu akatemiatalo vaati saneerauksen aikana tehokkaan suojan kosteudelta.

Iäkäs arvorakennus vaatii toimivan sääsuojan. Turun Akatemiatalon saneeraukseen sellainen löytyi Telinekatajalta.

Telinekataja Akatemiatalo

Suojelukohteen ylle kattoon koskematta

Ulkopuolelta rapattu Akatemiatalo kätkee sisäänsä puurakenteen, jonne ei saa päästä kosteutta. Seinätelineet ankkuroitiinkin muun muassa ikkunoiden kautta, rakennusta vahingoittamatta. Myös kattoremonttia suojanneet telineet kohosivat Akatemiatalon ylle kattoon koskematta. ”Telinekatajan sääsuojat ovat erittäin tärkeä, rakennusta turvaava elementti”, Hietamäki korostaa.

”Katto ylitettiin pisimmillään 20 metriä pitkillä ristikkokannattajilla, jotka kiinnitettiin rakennuksen ulkopuolelle ja sisäpihoille pystytettyihin telineisiin”, kertoo Telinekatajan työpäällikkö Ismo Ihamäki. Kookkaiden ristikkokannattajien kokoaminen paikoilleen vaatii taitoa. Palkit nostettiin ylös 80 metrin korkeuteen yltävän nosturin avulla. ”Onneksi rakennuksen ympärillä, Turun historiallisessa keskustassa ja Turun Tuomiokirkon naapurissa on hyvin tilaa”, kertoo Ihamäki.

Juhlakuntoon joustavalla yhteistyöllä

Telinekatajan innovatiivisen ratkaisun ansiosta myös katolla on työskentelytilaa – säässä kuin säässä. Akatemiatalon katosta on kerrallaan suojattuna 1/3. Seinätelineitä on paikoillaan kahdet, jotta sääsuoja voidaan siirtää seuraavaan osioon kattourakoitsijan työn tahdissa. Rakennusta kiertäviltä telineiltä pystytään tekemään kätevästi myös räystäs- ja rännityöt.

”Yhteistyö on sujunut hyvin sekä Telinekatajan työntekijöiden että työnjohdon kanssa. On tärkeää, että heillä on joustavuutta ja taitoa elää tilanteen mukana. Aikatauluja kun ei koskaan voida täysin lyödä lukkoon etukäteen”, kehuu A-insinöörien työnjohtaja Juha Vihiniemi, jolle Telinekataja on tuttu kumppani aikaisemmiltakin työmailta. ”Telinekatajan työnjälki on laadukasta. Juuri sellaista, mitä on sovittu”.

Telinekataja Akatemiatalo

Suojelukohteen sääsuoja rakennettiin 20 metrisille ristikkokannattimille, jotka kiinnitettiin ulko- ja sisäpuolelle Telinekatajan rakentamiin luotettaviin telineisiin.