Telinekataja

Teemu Kaijala: laatu- ja turvallisuusasiantuntija huolehtii tiimikavereistaan

Teemu Kaijala on tehnyt Telinekatajalla suurin piirtein kaikkea. Matka alkoi 2010 kesätöistä, nyt Teemulla on uunituore rooli laatu- ja turvallisuusasiantuntijana. Yksin tällä alalla ei kukaan pärjää, ja se sopii vanhalle joukkueurheilijalle.

Telinekataja uratarina Teemu Kaijala
Telinekataja Oulun Destia

– Olen käytännössä tehnyt kaikki oikeat työni Telinekatajalla, pohtii Teemu Kaijala urapolkuaan. Niitä oikeita töitä onkin kertynyt Telinekatajan Oulun toimipisteellä varsin laajalti. Teemu aloitti kesällä 2010 varastomiehenä alihankkijan kautta. Varastohommat sujuivat siinä määrin hyvin, että kesän jälkeen hänet pyydettiin telineasentajan töihin. Ensin viikoksi, sitten toiseksi ja kolmanneksi. 

– Kun kesän työt loppuivat, työkaverini Saku Skavö oli sanonut työnjohtajalle, että älä pistä hyvää kaveria pois. Niinpä sitten työnjohtaja soitti perään, että työt jatkuvat vielä, Teemu kertoo.

Välillä isommat linjat elämässä ja uralla ovat pienestä kiinni. – Harkitsin kyllä tarkkaan, kun puhelu tuli, lähtisinkö telineasentajaksi. Mutta eipä minulla ollut mitään sen kummempaa suunnitelmissa, joten lähdin.

Asentajan työt vähän venähtivät Sakun ehdotuksen jälkeen. Viikko venyi loppujen lopuksi useammaksi vuodeksi. Ensin Teemu työskenteli sekä telineasentajana että välillä varastolla. Vuonna 2011 hän aloitti virallisesti Telinekatajan kirjoilla telineasentajana, ja eteni pikkuhiljaa tekemään enemmän nokkamiehen töitä.

Teemu on viihtynyt heti alusta saakka Telinekatajalla ja telinetöissä. – Tämä on sopiva ala vanhalle joukkueurheilijalle: täällä ei kukaan pärjää yksin, vaan tämä on aivan täysin tiimityötä. Yksikään asentaja ei pärjää yksin, nokkamies ei pärjää ilman hyviä asentajia, työnjohtaja ei ilman asentajia, nokkamiehiä eikä suunnittelijoita, ja päällikkö tarvitsee kaikkia tekijöitään.

Suuren kiitoksen ammattitaidoistaan Kaijala antaa kokeneemmille asentajille ja nokkamiehille. Sakun lisäksi erityisesti Matti Kajasviita, Samuli Kyllönen ja Janne Kauppila ottivat tulokkaan vastaan ja opettivat kädestä pitäen alan kommervenkit. Tiimityöllä tulokkaasta hiottiin alan ammattilainen.

Haasteiden perässä eteenpäin

Vuoden 2018 alussa Teemu siirtyi työnjohtajan pestiin. Koska Teemun pohjakoulutus on kaupalliselta alalta, sitä esimiehen ehdotuksesta täydennettiin työn ohessa teknisillä opinnoilla. Muuten työnjohtajan rooliin Teemua perehdytti Miika Hakala, ja jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

– Ensimmäinen yhteinen kesä työskenneltiin niin, että Miika oli kesätyönjohtajana ja minä olin varastolla. Tapeltiin se koko kesä hirveätä kiirettä vastaan ja päästiin tyylillä maaliin. Siitä alkoi meidän yhteistyömme, Teemu muistelee.

Miika Hakalalta Teemu oppi hyvät pohjatiedot ja -taidot työnjohtajan tehtävistä. Muun muassa sen, että esimies on vain yksi osa tiimiä. Miika oli Teemun esimiehenä asentajatöissäkin, ja sitten kollegana työnjohtajana.

– Meillä oli työnjohdossa todella toimiva yhteishenki. Haastavia tilanteita käytiin yhdessä läpi ja keksittiin toimiva ratkaisu, Teemu kertoo. 

Toinen Teemun ammattikehitykseen ja -taitoon vaikuttanut Miika on Pohjois-Suomen aluepäällikkö Luttinen, joka toimi Teemun lähiesimiehenä viisi vuotta. Teemu oppi Luttiselta taitoa katsoa asioita eri kulmista. – Se aika vei alan tietämyksen ihan uudelle tasolle.

Molemmat Miikat olivat tärkeinä osallisina siinäkin tarkkuutta ja yhteispeliä vaativassa menestystarinassa, kun Oulun joukkue vei Telinekatajan darts-mestaruuden Lontoossa. 

Teemu työskenteli viisi vuotta työnjohtajana, ja vuoden 2023 alusta siirtyi uuteen rooliinsa laatu- ja turvallisuusasiantuntijaksi.

Telinekataja Oulun kaupungintalo
Telinekataja Oulun keskusta

– Tähän mennessä ei ole ollut kahta samanlaista työpäivää. Mutta se pitää mielen virkeänä, ei pääse rutinoitumaan liikaa, Kaijala pohtii. 

Telinekataja Teemu Kaijala

– En voi sanoa, että olisin nuorena tiennyt, mikä edes on telineasentaja. Jos jotain, suunnittelin jääkiekkoilijan uraa, mutta hyvä näinkin, Teemu pohtii.

Telinekataja Oulun Lyseo

Tunturipurot huuhtovat työpaineet

Telinekataja on muuttunut Teemun työuran aikana monella tavalla. Ensinnäkin Telinekataja on kasvanut valtavan paljon. Aluksi Oulun toimipisteellä talvisin saattoi olla hyvinkin hiljaista, nyt toimintaa on täydellä painolla koko vuoden ympäri. Toinen merkittävä muutos on nimenomaan turvallisuusasioissa.

– Nyt kun ajattelee sitä, miten työskenneltiin 15 vuotta sitten, näyttää meno aika hurjalta. Silloin kun aloitin, meillä oli nykyisistä suojaimista käytössä tuskin puoliakaan. Onneksi tässä asiassa on tultu eteenpäin! Senkin takia olen niin innostunut tästä uudesta roolista: olen näiden vuosien aikana ollut aikamoisissa paikoissa ja miettinyt silloin, että tämä varmaan kannattaisi tehdä toisin. Nyt pääsen itse vaikuttamaan asioihin, Teemu iloitsee.

Laatu- ja turvallisuusasiantuntijan rooli tällaisena on Telinekatajalla uusi, joten Teemu on päässyt vaikuttamaan sen sisältöön. Laaja kokemus Telinekatajalta eri rooleista on ollut hyödyksi, ja joukkuepelaaja pääsee käyttämään osaamistaan muidenkin eduksi. 

– Tämä alkumatka on ollut hyvin mielenkiintoista aikaa. Jo nyt on selvää, että työ on hyvin erilaista kuin työnjohtajan arki oli. Pidän perehdytyksiä koko Suomen laajuudelta, joten luvassa on koulutusmateriaalien tuottamista ja paljon enemmän matkustelua.

Töiden tasapainona Teemu harrastaa käytännössä kaikkia pallopelejä, mutta kaiken yli tärkeydessä menee perhokalastus. Vaikka haasteet ja työpäivien sisäinen vaihtelu pitääkin työn mielenkiintoisena, täytyy pohjoiseen päästä kalastamaan muutaman kerran vuodessa. 

– Siinä kun viikon kalastelee Pohjois-Lapissa joen varressa, unohtuvat ihan kaikki työkiireet.

Tosin sielläkään asiat eivät aina mene niin kuin odottaisi. – Toissasyksynä tein muutaman sadan tonnin kaupat Könkämäenon rannassa. Olin juuri kävelemässä joelle, kun puhelu tuli. Porisin koko sopimuksen rannekelloon, koska siihen riitti vielä kuuluvuutta. 

Sitten kun kaupat oli tehty, saattoi hyvillä mielin keskittyä heittämään perhoa.