Työharjoittelu, opinnäytetyö, vakituinen työsuhde. Logistiikka-asiantuntija Onni Öystilä, 29, on Telinekatajalla ehtinyt jo vajaassa neljässä vuodessa olla monessa mukana. Me-henki, tiimi ja työkaverit nousevat vahvasti esiin, kun Onni kertoo työstään.
Nurmijärven keskusvarastolla tottuneesti trukkiin hyppäävä hollolalainen Onni myöntää, että kaikenlaiset ”kumipyörät” ovat hänen juttunsa. – Ulkotöissä maanrakennusalalla tuli mieleen, että jotain muutakin voisi kokeilla. Kahden tunnin ajomatkan päästä Jyväskylästä löytyi sekä kehuttu ammattikorkeakoulun logistiikkalinja että mahtavan hauska opiskelijaelämä, tiivistää Onni ammatinvalintansa.
Neljän vuoden insinööriopintojen ensimmäisen työharjoittelun Onni teki Metsä Groupilla, jossa sisälogistiikka ja tuotannon ohjaus teollisuusympäristössä tulivat tutuksi. Puolen vuoden vaihto-opinnot Rotterdamissa laajensivat kokonaiskuvaa satamatoiminnoilla ja meritielogistiikalla. Nurmijärven keskusvarastolle Onni päätyi töihin kesäksi 2018, kun Telinekatajan Jyväskylän toimipisteen varastovastaavana työskennelleeltä kurssikaverilta oli kyselty olisiko jollain kiinnostusta työnjohtoharjoitteluun ja kesälomatuurauksiin.
– Opinnäytetyö tuli puheeksi jo työharjoitteluun tullessa. Logistiikkapäällikkö Tuukka Laurila totesi heti, että kehittämispaikkoja ja -aiheita on.
Insinööriopintojen viimeinen vuosi vierähti vauhdilla Nurmijärvellä. Jo tutuksi tulleen työporukan kanssa Onni lähti kehittämään varastotoimintoja vastaamaan 2020-luvun tarpeisiin. Opinnäytetyö ”Lean 5S -järjestelmän käyttöönottosuunnitelma Telinekatajan keskusvarastolla” valmistui vuoden 2019 lopussa.
– Isossa roolissa oli meidän tiivis porukkamme, me-henki. Kukaan ei tullut ulkoa ohjastamaan, saatiin ihan itse touhuta. Toisilla oli jo useiden vuosien kokemus Telinekatajan varastolta, kun minä tulin laatikon ulkopuolelta haastamaan ja kyseenalaistamaan. Tiimin luottamus piti ansaita, mutta hyvin pian huomattiin, että yhteen hiileen tässä puhalletaan, kertoo Onni.
Kun ensimmäiset isot layoutmuutokset saatiin tehtyä, tiimi oivalsi, että varastoa oikeampi termi heidän työpaikalleen on tehdas. Tavaran ei ole tarkoitus olla varastolla vaan kohteissa – vähintäänkin valmiina lähtemään kohteisiin. Kun Onni pääsi esittelemään opinnäytetyön ja sen tulokset muille telinekatajalaisille, oli selvää, että kehitystyö pitää jalkauttaa keskusvarastolta alueille.
– Leanin suola on mielestäni siinä, että sitä tehdään kimpassa ja varaston työntekijöitä varten. Oma visioni on, että ruuvia ei kiristetä, vaikka tuottavuus sivutuotteena kasvaakin.
Opinnäytetyön jälkeen Onni on jatkanut Telinekatajalla logistiikka-asiantuntijana, jonka tehtävänä on tukea yksiköitä logistiikkaan liittyvissä asioissa ja jalkauttaa Lean 5S -hanke. Yhteistyö on kiinteää logistiikkapäällikön, varastotyönjohtajien, varastovastaavien ja varastotyöntekijöiden kanssa.
– Haluan olla operatiivisesti läsnä, paikan päällä, joten liikun paljon alueilla. Olen käytännönläheinen ihminen ja tykkään olla mukana siellä missä tapahtuu. Tämän työn parasta antia on se, kun saa ratkaistua tilanteita ja autettua tiimiä niin, että tavara tulee toimitetuksi oikein ja ajallaan. Ihan pienet arjen onnistuvat palkitsevat. Kun saadaan piha aurattua ja selvitään lumikaaoksesta – siinä on jo luotu pohja hyvälle työpäivälle, ottaa Onni esimerkin.
Isommat urakat Onni mieluusti palastelee pienempiin, hallittaviin osiin. Nesteen kevään 2021 suurseisokin purkaminen oli massiivinen operaatio: lyhyt aika, valtava materiaalimäärä ja iso alue. Jos Porvoota ei olisi purettu kunnolla, vaikutukset olisivat heijastuneet Telinekatajan koko Suomen materiaalivirtoihin – jopa Ruotsiin.
–Veimme tiimin kanssa Lean-opit asiakkaan luokse, Porvooseen. Resurssoimme kaluston palauttamiseen oman porukan, parhaimmillaan meitä oli 12 tekijää. Pelasimme omilla säännöillämme: selvittely ja lajittelu tehtiin jo jalostamalla sitä mukaa kun telineitä purettiin. Näin materiaali oli nopeasti ja tehokkaasti hyödynnettävissä seuraavissa kohteissa, kertoo Onni.
Onni ei omasta mielestään ole perinteistä insinöörityyppiä. – Lukemisen sijaan tekeminen ja näkeminen kiinnostaa, olen mieluusti hengenostattaja. Ehkä olen enemmänkin taiteilijasielu, sillä visuaalinen puoli on minulle tärkeää. Luonnostellen suunnittelu on minulle ominaista, sillä näen asioita kuvina ja kuvien kautta on suunnitelmista myös helppo viestiä. Lean-hankkeessa pääsin tätä puolta hyödyntämään.
Vapaa-ajalla visualisuus voi näkyä vaikka käsin piirrettyinä moottoripyörän osina, omakotitaloprojektiin liittyvissä suunnitelmissa ja tontin maanrakennustöissä. Onnia kiinnostavat myös harrasteautot, etenkin vanhat Volvot. Kesällä logistiikka-asiantuntija viihtyy vesillä, uistinten kera.
– Luonnossa liikkuminen on lähellä sydäntä. Metsään on helppo mennä tyttöystävän ja koiran kanssa, kun asuu maalla, toteaa Onni Öystilä.