Telinekataja

Varten puukerrostalo nousi harjakorkeuteen parissa kuukaudessa

– Kaikki meni niin kuin suunniteltiinkin. Pakkaset ja sateet eivät haitanneet työskentelyä. Ja kosteudelle alttiit pinnat pysyivät kuivina, luonnehtii Varte Lahden vastaava työnjohtaja Tuomas Paajanen Varte-konsernin ensimmäisen puukerrostalotyömaan sääsuojausta.

Telinekataja Lahti Varte

Vuoden 2024 lopussa Lahden Kartanoon valmistuva 5-kerroksinen, 39 asuntoa käsittävä uudiskohde on Paajasellekin hänen uransa ensimmäinen puukerrostalotyömaa. Puumodulirakenteisten päiväkotien ja koulujen rakentamisesta sen sijaan on kokemusta.

– Tilaaja, Lahden Talot Oy edellytti, että kohde on rakennettava sääsuojan alla. Nykyrakentamisen mukaisesti Kuivaketju 10 on käytössä tälläkin KVR-urakkana toteutetulla työmaallamme, taustoittaa Paajanen.

– Kyllä tämä on ollut kaikin puolin uudentyyppinen ja erilainen kohde – suunnittelusta alkaen. Siksi haimmekin jo tarjouspyyntö- ja urakkalaskentavaiheessa samaan pöytään kokeneet suunnittelijat ja kumppanit. Emme halunneet lähteä keksimään pyörää uusiksi, kun tiesimme että osaamista ja valmiuksia on saatavilla, kertoo Paajanen.

Orimattilasta saatu positiivinen palaute kiiri Lahteen

Kokemuksella ja referensseillä oli kysyntää neuvottelujen startista, alkuvuodesta 2023 lähtien. Toki Varte pyysi sääsuojasta tarjoukset kaikilta telinetoimittajalta.

– Telinekatajan ratkaisu oli jo tarjousvaiheessa tarkkaan mietitty ja pitkälle suunniteltu, mutta silti joustavasti viimeisteltävissä lopulliseen muotoonsa. Kumppania valitessa vaakakupissa painoivat vahvasti myös positiiviset palautteet ja hyvät kokemukset yhteistyöstä keväällä 2024 valmistuvan Orimattilan yhteiskoulun työmaalta, listaa Paajanen.

Urakoitsijana Paajanen arvostaa myös sitä, että tarjoukseen ja kumppaniin voi luottaa. – Tarjouksen pitää olla läpinäkyvä. Yllätyksiä tai piilokustannuksia ei saa tulla vastaan. Luotettava kokonaisuus on yhdistelmä toimivaa ratkaisua ja joustavaa yhteistyötä. Luottamusta rakentaa myös se, että vastinetta saa välittömästi. Eli jos ongelmia tulee, niin ne ratkaistaan eikä palloa heitetä työmaalle, kuvailee Paajanen yhteistyötä Telinekatajan kanssa.

”Rivakasti nousi teltta pystyyn”

– Aloitimme asennukset 1.11.2023 räntäsateessa. Vuodenvaihteessa olivat vuorossa paukkupakkaset ja tammikuun alussa lunta oli maassa 30 senttiä. Helmikuun 20. päivä sääsuoja oli jo purettu pois, tiivistää aikataulun ja olosuhteet Telinekatajan työnjohtaja Jori Timonen.

Ennen kun telinekatajalaiset saapuivat Svinhufvudinkatu 7:n tontille, Varte oli tehnyt pohjat ja kellarikerroksen. Vapaasti seisova sääsuoja asennettiin valmiiksi reilussa kahdessa viikossa. – Pohja oli hyvä ankkuroinnille, ja maaperä sopi betoniporsaat korvaavien kierrepaalujen käyttöön, kertoo Timonen.

– Rivakasti nousi teltta pystyyn ja aikataulussa pysyttiin. Ratkaisu on toiminut paremmin kuin hyvin, ja sääsuoja on täyttänyt tehtävänsä. Ei ole tarvinnut taistella kosteuden eikä lumen kanssa. Eivät ole pakkaset eivätkä sateet haitanneet työskentelyä. Ja kosteudelle alttiit pinnat ovat pysyneet kuivina, toteaa Paajanen tyytyväisenä.

– Näin jälkikäteen sanoisin, että teltta olisi saanut olla pikkuisen isompikin ja muutaman metrin korkeampi. Sisäpihan puolella olisi ollut tilaa, mutta kolmelta sivultaan teltta oli tontin ja maaston rajaamissa maksimimitoissaan. Näillä mittasuhteilla pystyttiin kuitenkin työskentelemään suojan sisällä – myös nostureilla ja hiab-autoilla.

Telinekataja Lahti Varte
Telinekataja Lahti Varte

Talon pitkälle sivulle ja toiseen päätyyn suunnitellut sääsuojan haalausaukot tukivat Lahden Varten työntekijöiden ja puuelementtiurakoitsijan työskentelyä.

Tammikuussa 2024 olosuhteet olivat Lahdessa sääsuojan sisällä kesäiset, kun 5-kerroksinen puukerrostalo kohosi vauhdikkaasti harjakorkeuteensa.

Telinekataja Lahti Varte

Lyhytaikaiseenkin sydäntalven sääsuojakohteeseen Telinekataja suunnitteli ja toteutti lumenpudotusratkaisut porrasnousuineen ja kulkusiltoineen. Viikkotarkastukset ja lumenpudotukset Varte Lahti tilasi Telinekatajalta.

Vapaasti seisova sääsuoja oli kolmelta sivultaan tontin ja maastomuotojen rajaamissa maksimimitoissa.        

Telinekataja Lahti Varte

”Tarvitaan keskusteluja, oppimista… ja lisää puukohteita”

Paajanen toteaa, että Lahden puukerrostalo toi hänen omaan normiarkeensa lisäväriä ja vaihtelua. Hän myöntää tykkäävänsä haasteista – tiettyyn rajaan saakka. Sääsuojauksen osalta kaikki sujui hyvin, eikä eteen tullut mitään sellaista, jota ei olisi saatu ratkaistua.

– Puurakentaminen sen sijaan yllätti. Betonirakentaminen on tähän verrattuna kuin juna, joka menee samaa tuttua raidetta. Puu tuo rakentamiseen omat mausteensa, mutta tarvitaan vielä vakiintuneita rakenneratkaisuja, kustannustehokkuutta, aikaa, keskusteluja ja oppimista. Sekä lisää puukohteita työn alle, pohtii Paajanen puurakentamisen tulevaisuutta.