Telinekataja

Täydennysrakentaminen vaatii suojaukselta paljon

Ahdas tontti, radan läheisyys, matkustajien ja työntekijöiden turvallisuuden varmistaminen sekä monet tekniset haasteet tekevät Tikkurilan asemakeskus Dixin telineurakasta tavanomaista vaativamman. ”Mutta ammattilaisen näkökulmasta myös mielenkiintoisemman”, toteaa Telinekatajan työnjohtaja Niko Lepistö.

Telinekataja Tikkurila

Tikkurilan aseman täydennysrakentaminen vaati sääsuojaukselta paljon ja ahdas tontti sekä radan läheisyys aiheutti haasteita Dixin työmaalla.

YIT rakentaa Dixiä Tikkurilan aseman ja ykkösraiteen viereen. ”Iso työmaa on 3,6 metrin päässä radasta ja laiturilta, jossa liikkuu jatkuvasti paljon ihmisiä. Henkilöturvallisuutta ja junaliikennettä ajatellen kestävä ja turvallinen suojaseinä on välttämätön”, kertoo työmaan vastaava mestari Jyrki Haka YIT:ltä.

Jo ensimmäisessä vaiheessaan Dixi on suuri projekti. Kauppakeskuksen, toimistotilojen ja parkkihallin lisäksi rakennukseen tulee linja-autoterminaali. Suojaseinä on olennainen työmaan turvallisuuden kannalta, mutta tarvetta on myös hitsaus-, raudoitus- ja kulkutelineille. Sääsuojilla varmistetaan mm. luiskien pintavalujen ja lämmitysputkitusten laatu.

Huolella suunniteltu, ammattilaisten asentama

Telineurakan kannalta asemakeskus on normaali, iso rakennustyömaa. Poikkeuksellista Dixissä on suuri suojaseinä, joka on toteutettu Layherin Allround-telineillä, suojaverkolla ja osittain myös Protect-kaseteilla. Suojaseinää on noin 150 metrin matkalla, ja parhaimmillaan sitä on pystyssä lähes 3000 neliötä. Kaiken muun toiminnan lomassa tehtävä suojaseinä luo puitteet rakennustyömaan etenemiselle. Turvallisuus on äärimmäisen tärkeää jatkuvan liikenteen takia, ja rataturvamies on koko ajan mukana projektissa.

Teknisesti mielenkiintoinen suojaseinä vaati huolellista suunnittelua. Ahtaalle alueelle perustettu teline on suurikokoinen. ”Ankkurointia on saanut miettiä ja laskea tosissaan, että teline pysyy pystyssä”, painottaa Lepistö. Tikkurilan asemakeskuksen työmaalla on paljon myös työ- ja asennustelineitä sekä sääsuojauksia. Telinekatajan kalusto on ollut laajassa käytössä, ja kohteessa työskentelee jatkuvasti 2-7 telineammattilaista tarpeen mukaan.

YIT luottaa Telinekatajaan

YIT kilpailutti suojaseinän ja telinetyöt. Telinekatajan ratkaisu todettiin parhaaksi. ”Olemme tyytyväisiä sekä laatuun, palveluun että resursseihin. Telinekatajasta ei ole jäänyt kiinni, etteikö päästäisi rakentamaan. Työmaalla meitä on palveltu esimerkillisesti”, vahvistaa Haka. Telinekatajan käyttämä, kaikki turvallisuusmääräykset täyttävä Layher-järjestelmä on nopea rakentaa. Varmasti turvallisia työtasoja ja telineitä saadaan aikaiseksi tarpeen mukaan – ilman, että sidotaan työmaan resursseja.

”Dixin työmaalla eri työvaiheilla on vastuulliset työnjohtajat. He ovat yhteydessä Telinekatajan nokkamieheen, kun tarvitsevat telinettä johonkin paikkaan – ja sitten se tehdään pois”, kuvaa Haka mutkatonta toimintamallia. ”Sekä asentajat että työnjohtaja ovat ammattimiehiä, sellaisia me tarvitsemme. He toteuttavat telineet ja suojaukset, osaavat neuvoa meitä haasteellisissa paikoissa. Yhteistyötähän tämä on”, kiteyttää Haka.

Telinekataja Tikkurila

Tikkurilan aseman telineet rakennettiin kompakteihin tiloihin. Poikkeukselliset olosuhteet muuten tavanomaisella työmaalla teki työstä ammattilaiselle kiinnostavan.