Telinekataja

Saamelaismuseo Siidan työmaalla kosteutta hallitaan sääsuojilla

Jos jossain on talvella lunta, niin Ylä-Lapissa. Olosuhteista riippumatta Inarinjärven rannalla Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan laajennus- ja peruskorjaushanke etenee suunnitellusti Telinekatajan sääsuojien alla. – Tehdasvalmisteiset ja erillisrunkoiset sääsuojat ovat osoittautuneet rakentamisen osalta parhaaksi käytännöksi kosteuden torjunnassa, toteaa Harri Karjula, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisryhmän päällikkö.

Telinekataja Siida

Vuonna 1998 avattu Siida laajenee noin puolella nykyisestä vastaamaan kasvaneita kävijämääriä ja toimintoja. Noin 1400 m2 laajennuksen myötä Saamelaismuseo tulee saamaan noin 2600 esineen kokoelmapalautuksen Suomen kansallismuseolta.

Kaksivaiheinen laajennus- ja peruskorjaushanke käynnistyi toukokuussa 2020. Ensimmäisessä vaiheessa Saamelaismuseolle rakennetaan uudet kokoelmatilat ja ravintolasiipi, jotka luovutetaan toukokuussa 2021. Kakkosvaihe valmistuu keväällä 2022. Pääurakoitsijana toimii Rakennusliike Rekonen Oy ja rakennuttajana Senaatti-Kiinteistöt.

– Kosteudenhallinnan tarkoituksena on varmistaa, ettei suunnitteluratkaisusta tai rakentamisesta aiheudu missään vaiheessa kosteusongelmaa tulevaan rakennukseen. Heti kun rakennusten rungot olivat ylhäällä, Telinekataja asensi sääsuojat, jotka puretaan vasta, kun vaippa on vesitiivis, kertoo Harri Karjula.

Kilpailukykyiseen hintaan laatukalusto ja rehdit toimintatavat

Rakennusliike Rekosen ammattilaiset ovat tottuneet työskentelemään talvisissa olosuhteissa. Vuonna 1987 perustettu perheyritys toimii keskimäärin 20 hengen voimin Ylä-Lapin alueella Ivalosta käsin.

– Siida-projektiin Telinekataja valittiin kumppaniksi, koska heillä on kilpailukykyinen hinta ja rehdit toimintatavat. Kaikki ongelmatilanteet ratkeavat jouhevasti. Myös teline- ja sääsuojakalusto on yhtenäinen ja laadukas, kertoo Rakennusliike Rekosen työmaainsinööri Paavo Mäenpää.

Telineiden ja sääsuojien laadulla onkin iso rooli, kun lunta voi tupruttaa kerralla kymmeniä senttejä ja pakkasta olla jopa 30 astetta. Niin lumi- kuin tuulikuormienkin takia sääsuojiin kohdistuvat suuret voimat.

– Siidan työmaalla on kaksi sääsuojaa, joista suurempi (1330 m2) on uuden kokoelmarakennuksen suojana ja pienempi ravintolasiiven päällä, toimien samalla julkisivujen rakennustelineenä. Telinekataja on mitoittanut ja asentanut sääsuojat niin, että ne kestävät 25 kg/m2 lumikuorman. Suuremman sääsuojan päältä pääsee turvallisesti pudottamaan lunta katolla olevan kulkusillan ja turvavaijerien ansiosta, Mäenpää kertoo.

”Lumitöitä meidän ei tarvitse tehdä”

Inarissa talvikausi alkaa yleensä jo pari kuukautta aikaisemmin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja jatkuu pitkälle kevääseen. Pakkasen takia talvi on yleensä aika kuiva etelän vesikeleihin verrattuna, eivätkä sääsuojat tai ylipäätään yhtä suuret rakennushankkeet ole kovin yleisiä. Sääsuojan käytössä Rakennusliike Rekonen on pohjoisessa edelläkävijä.

– Senaatti-kiinteistöt on vastuullinen toimija ja heillä on säännöt, joita noudatamme, jotta lopputuloksesta tulee laadukas. Kun sääsuoja on pään päällä, työskentely tehostuu merkittävästi jo senkin takia, ettei lumitöitä tarvitse tehdä työn alla olevalla alueella, Mäenpää sanoo.

Siida on Telinekatajan pohjoisin kohde. Lähin Telinekatajan toimipiste on Oulussa, ja matkat ovat pitkiä. Logistiikka ja eri vaiheiden ennakointi ovat oleellisia aikataulussa pysymisen kannalta.

– Telinekataja purkaa suuremman sääsuojan näillä näkymin joulu–tammikuussa. Kovalla pakkasella nosturikaan ei välttämättä toimi, mutta sovimme aikataulut ajoissa puhelimitse.

Myös asentajat saavat Inarin työmaalta positiivista palautetta. Jo sääsuojaa rakennettaessa asennusryhmä pisti riman korkealle, myös työturvallisuuden näkökulmasta katsottuna. Haastavat tilanteet aina sääsuojien poikkeuksellisesta ankkuroinnista alkaen on ratkottu sujuvasti asentajien ja suunnittelijan kanssa.

– On ilo seurata työn etenemistä, kun telineasentajilla on positiivinen asenne omia ja muiden töitä kohtaan. Homma on toiminut telinekatajalaisten kanssa hienosti, kiittelee Paavo Mäenpää.

Telinekataja Siida

Inarissa lumi- ja tuulikuormat haastavat alan ammattilaisetkin

Siidan työmaalla on kaksi sääsuojaa, jotka Telinekataja on mitoittanut ja asentanut niin, että ne kestävät 25 kg/m2 lumikuorman. Suuremman sääsuojan (1330 m2) päältä pääsee turvallisesti pudottamaan lunta katolla olevan kulkusillan ja turvavaijerien ansiosta.

Telinekataja lumenpudotus