Telinekataja

Kuopiossa telinekatajalaiset kutsuttiin avuksi jo 1,5 vuotta ennen h-hetkeä

Pian 95-vuotias Kuopion Verotalo saa YIT:n urakassa laajennusosan ja oikeushallinnon tarpeiden mukaiset tilaratkaisut. – Saneerauskohteena tämä on ollut urani monivaiheisin ja ratkaisuiltaan monimutkaisin. Sääsuojaltaankin suurin, kuvailee YIT:n vastaava työnjohtaja Timo Soininen.

Kuopion verotalo Telinekataja

Poliisin, palolaitoksen ja veroviraston jälkeen on oikeushallinnon toimijoiden vuoro muuttaa ulkokuoreltaan suojeltuun, vuonna 1929 valmistuneeseen rakennukseen Tulliportinkadun ja Puistokadun kulmaukseen. Kuopiolaisten vielä Verotalona tuntemaan, hillittyä klassismia edustavaan ”maamerkkiin” siirtyvät Pohjois-Savon käräjäoikeus, Syyttäjälaitos ja Ulosottolaitos, kun saneeraus valmistuu alkuvuodesta 2024.

Rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja maisemallisesti merkittävään Sankaripuiston laidan Verotaloon on tehty laaja peruskorjaus sekä laajennus jo vuonna 2010. Tällä kertaa rakennetaan istuntosalit, asiakaspalvelu- ja toimistotilat oikeushallinnon tarpeiden mukaan sekä sisäpihalle laajennusosa. Vanha ulkokuori säilytetään entisellään. Projektinjohtourakkana toteutettavan hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 16 miljoonaa euroa.

”Telinekataja osoitti suunnittelullaan, että asioita on oikeasti mietitty”

Rakennuttajan, Senaatti-kiinteistöjen suunnittelun lähtökohtana ovat oikeushallinnon työympäristö- ja toimitilakonseptin mukaiset turvalliset sekä terveelliset tilaratkaisut, joissa panostetaan mm. hyviin sisäolosuhteisiin ja akustiikkaan.

– Käytännössä tämä tarkoittaa moninaisia, erilaisia ratkaisuja eri käyttötarkoituksiin ja eri käyttäjille. Tämä kohde ei todellakaan toista itseään, toteaa Soininen.

Moneen kertaan laajennetussa vanhassa rakennuksessa on eri-ikäisiä siipiä. – Kun vanhaa on purettu, ei yllätyksiltä ole vältytty. Rakennemuutoksia on tehty lennosta. Kyllä tämä on ollut saneerauskohteena urani monivaiheisin ja ratkaisuiltaan monimutkaisin. Myös suurin sääsuojauskohteeni, kiteyttää Soininen.

Yhteistyöstä Telinekatajan kanssa Soinisella on aikaisempaakin kokemusta, mutta sääsuojat ovat olleet tätä pienempiä ja yksinkertaisempia. Hyvät kokemukset olivat kuitenkin vakuuttaneet telinekatajalaisten ammattitaidosta. – Tähän kohteeseen Telinekataja tuli mukaan jo varhaisessa vaiheessa, aluksi konsulttiapuna, kertoo Soininen.

Turvallisuus, luotettavuus, aikataulut, työn sujuvuus. Nämä ovat Soinisen mukaan sekä YIT:n että Senaatti-kiinteistöjen vaatimuksia sääsuojaukselle.

– Kilpailutuksen kautta tähänkin kohteeseen kumppani valittiin. Hinnat olivat hyvin lähellä toisiaan. Telinekataja osoitti suunnittelullaan, että asioita on oikeasti mietitty. Suunnitelma oli pitkälle jalostettu ja hyvin havainnollistettu.

Hyvä esimerkki osaavasta suunnittelusta ja järkevästä ennakoinnista oli sääsuojan tavanomaisesta poikennut ankkurointiratkaisu. Julkisivun huokoinen, puoli metriä paksu tiiliseinä asetti haasteensa, jotka taklattiin jo ennen työn aloitusta. – Hieman hitaampi, mutta hyvin ideoitu toteutus, luonnehtii Soininen julkisivun ankkurointia.

Kuopion verotalo Telinekataja

– Kokonaisuutena olemme tyytyväisiä kumppanuuteen, ja toivomme yhteistyötä Telinekatajan kanssa jatkossakin. Pienemmät kohteet ilman ennätyksellisiä lumikuormia sujuvat tähän verrattuna varmasti helposti, toteaa YIT:n vastaava työnjohtaja Timo Soininen.

Kuopion verotalo Telinekataja

Verotalosta Oikeustaloksi saneerattavan kiinteistön sisäpihalle tulee laajennusosa. Lumenpudotusratkaisut lumilippoineen olivat mukana jo suunnittelupöydältä lähtien.

Yksi Itä-Suomen lumisimmista talvista haastoi sekä rakentajia että telinekatajalaisia.

Kuopion verotalo Telinekataja

”Telineurakoitsijalla täytyy olla ammattitaito ja resurssit lumenpudotuksiin”

Sääsuojan Telinekataja asensi elo–syyskuussa 2022, pois suoja purettiin maaliskuussa 2023. Tähän väliin osui yksi Itä-Suomen lumisimmista talvista.

– Asennus ja purku sujuivat hyvin työnjohdon ja asennusporukan kanssa. Aikataulu piti. Muutostöitä ja joitakin yllätyksiä tuli, mutta nekin saatiin hoidettua. Ylläpitovaiheessa luminen talvi kuitenkin haastoi sekä meitä että telinekatajalaisia. Lumenpudotus on turvallisuuden näkökulmasta ensisijaisen tärkeässä roolissa, ja telineurakoitsijalla täytyy 100-prosenttisella varmuudella olla resurssit lumenpudotuksiin.

Lumenpudotusratkaisut lumilippoineen olivat tässä kohteessa mukana jo suunnittelupöydältä lähtien. Kuopioon talvella 2022–2023 osuneet lumisateet nostivat silti lumenpudotuksen kustannuksia.

– Oli ihan ehdotonta, että telinekatajalaiset huolehtivat lumen pudotuksista. En voisi kuvitella, että omat miehet olisivat pudottaneet lunta. Meillä ei ole siihen ammattitaitoa.

Tästä projektista Soininen antaa Telinekatajalle plussat sekä turvallisuudesta, luotettavuudesta että aikataulun mukaisesta toiminnasta. Suunnittelu- ja tarjousvaihe meni erittäin hyvin. Myös yhteistyöhenki oli hyvä läpi projektin. – Kokonaisuutena olemme tyytyväisiä kumppanuuteen, ja toivomme yhteistyötä jatkossakin. Pienemmät kohteet ilman ennätyksellisiä lumikuormia sujuvat tähän verrattuna varmasti helposti.