Telinekataja

Jyväskylässä talvi ei pysäytä kattoremontteja

Maaliskuun alussa Jyväskylässä lumen syvyys on reilusti yli 40 senttiä. Vesilinnan työmaalla, sääsuojan alla ajatukset ovat jo terassikaudessa. – Rakenteet eivät saa kastua eivätkä jäätyä. Ja valmista pitää olla ennen huhtikuun 70-vuotisjuhlallisuuksia, toteaa Rakennusliike Pekka Hämäläisen projektipäällikkö Villeveikko Hämäläinen.

Telinekataja Vesilinna Jyväskylä

Rakennusliike Pekka Hämäläinen on Jyväskylän seudulla tunnettu, yli 30-vuotias yritys, jonka toiminnan painopiste on saneerauksissa ja julkisissa kohteissa, vesikattoremonteissa ja toimitilamuutoksissa. Sääsuojaukset ovat olleet kiinteä osa rakennusliikkeen arkea 2000-luvulta alkaen.

– Sääsuoja on meille perusjuttu, kun tehdään vesikattoja ja avataan rakenteita, toteaa Hämäläinen. – Julkisissa hankkeissa vaatimus sääsuojasta tulee jo tilaajan puolelta tarjouspyynnössä. Työturvallisuuden näkökulmasta sääsuojaus on tärkeässä roolissa. Toki omalla porukallamme on sääsuojan alla myös paremmat työolosuhteet.

Telinekatajalaisten kanssa Rakennusliike Pekka Hämäläinen on tehnyt yhteistyötä jo toistakymmentä vuotta. – Tarjouspyyntövaiheessa mukana ovat tutut ja turvalliset yhteistyökumppanit. Kyllä aiemmat hyvät kokemukset vaikuttavat.

Liikuntasalin katolta vesitornin terassille

Yhteisiä kohteita on työn alla ajoittain useampiakin – niin kuin alkuvuodesta 2023. Telinekatajan työnjohtaja Marko Varttila on Villeveikko Hämäläisen kanssa koordinoinut työvaiheita ja aikatauluja kahdella Terve talo -työmaalla yhtä aikaa.

– Kypärämäen liikuntasalin vesikattoremontin sääsuoja asennettiin lokakuussa 2022. Vesilinnan ravintolan avaaminen huhtikuun aikana 2023 määrittää aikataulun peruskorjaukselle, jossa korjataan vesi- ja näkötornin kahvila-ravintolan ulkoterassin lattia, kertoo Hämäläinen. – Ovathan nämä talvella hieman työläämpiä, mutta kesäksi on sitten jo aikataulutettuja muita kohteita. Myös ravintolan näkökulmasta on parempi vaihtoehto ajoittaa remonttisulku talvelle kuin kesälle.

Niin liikuntasalin katolla kuin vesitornin terassilla on omat haasteensa, joita on ratkottu sekä suunnitteluvaiheessa että työmaalla.

– Korjausrakentamisessa tarpeet saattavat muuttua sitä mukaa kun puretaan ja edetään eri vaiheisiin. Toki ennakoiva tarjousvaiheen suunnitelma on tärkeä. Mutta telinekatajalaiset myös reagoivat nopeasti muutoksiin ja lisätarpeisiin. Yhteistyö on mutkatonta. Yhteydenpito pelaa työnjohdon suuntaan, kuten myös kommunikointi asentajien kanssa. Telineet ovat laadukkaita ja turvallisia. Yhteinen fokuksemme on työturvallisuudessa, josta jokainen työmaalla huolehtii omalta osaltaan, listaa Hämäläinen pitkäaikaisen kumppanuuden etuja.

Telinekataja Vesilinna Jyväskylä

Kun Jyväsjärveltä tulee kohti Harjua, talvi todella tuntuu Vesilinnan peruskorjaustyömaalla. 32 metriä leveä ja 23 metriä pitkä XLKH-sääsuoja asennettiin normaalia jäykempien telineiden varaan.

Telinekataja Vesilinna Jyväskylä

Jyväskylän talveen Vesilinnan työmaalla varauduttiin lumenpudotusratkaisuilla. Lumenpudotuksista vastasivat Telinekatajan asentajat.

Telinekataja Vesilinna Jyväskylä

Ahtaalla tontilla kiskorakenne turvaa ohikulkijat

Kypärämäen liikuntahallin kattoremontissa turvallisuus korostuu paitsi työntekijöiden myös ohikulkijoiden vuoksi. Liikuntahallin toisella puolella on koulu, vastakkaisella puolella päiväkoti. – Nostot ovat kriittinen paikka. On pysyttävä työmaan sisällä, tiedettävä ketä liikkuu missä ja milloin, kertoo Hämäläinen.

– Tarjosimme tämän kohteen sääsuojauksen poikkeuksellisesti kiskoratkaisulla, sillä normitapauksessa nostot olisi pitänyt tehdä keskeltä koulu- ja päiväkotiliikennettä. Asiakas sai valita kahdesta vaihtoehdosta. Kiskorakenteen kanssa parkkipaikka rakennuksen päädyssä riitti nostoihin. Pieni lisähinta turvallisuudesta, mutta ehdottomasti oikea valinta tähän kohteeseen, toteaa Varttila.

– Haastetta toi myös se, että kattoja on kahdessa eri tasossa. Ylemmän osan räystäitä teimme alemman osan päältä. Kun ylempi katto saatiin valmiiksi, telineet purettiin alemman katon päältä. Vaiheistus ja aikataulutus toimivat kuten suunniteltiin, kertoo Hämäläinen.

Lokakuussa asennettua 1570-neliöistä sääsuojaa päästiin purkamaan helmikuun lopussa. Jo suunnittelija Jarmo Viikin työpöydällä, syyskuussa 2022 varauduttiin siihen, että talvikauden lumisimmat kuukaudet osuvat yksiin tämän tiilikaton uusimisen kanssa. Rakennusliike Hämäläinen on tilannut lumenpudotukset Telinekatajalta.

– Viime talvena Jyväskylän alueella rikottiin ennätykset lumimäärän suhteen. Siksi me tarjoamme talviajan sääsuojiin automaattisesti lumenpudotusratkaisut. Omien asentajien työturvallisuudesta emme halua tinkiä, toteaa Varttila.

Suojeltu julkisivu ja käännetty kattorakenne harjun päällä

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Vesilinna sai kahvila-ravintolan kattoterassin ylle sääsuojan heti vuoden 2023 alussa. Jo ensimmäisellä nosturikeikalla luonnonvoimat yrittivät pistää hanttiin, mutta iso nosturi saatiin kuin saatiinkin hiekoituksen jälkeen kapeaa tietä ylös harjulle. Jos ei lasketa Laajavuoren hyppyrimäkeä, ei Jyväskylässä ole Vesilinnaa korkeampaa kohdetta. Kun Jyväsjärveltä tuulee, se tuntuu harjun päällä sääsuojassa, joka on puitten yläpuolella.

– Ankkuroinnit oli mietittävä huolella. Vesisäiliön lisäksi piti huomioida suojeltu julkisivu, jotta ennallistaminen on helppoa, kertoo Hämäläinen.

9-lohkoisen, 740-neliöisen sääsuojan alla rakennus on neliö, ja kahvila-ravintolan kattoterassi on hevosenkengänmuotoinen. – Vesilinnan ravintolaa on jo remontoitu pariin kertaan aikojen saatossa, mutta nyt kattoterassin vedeneristys on tullut käyttöikänsä päähän. Samalla kertaa parannetaan lattiarakenteen vedenohjausta sekä uusitaan sadevesijärjestelmät.

Rakenteiden purku jatkui helmikuulle. Sen jälkeen ovat vuorossa uudet veden- ja lämmöneristeet, pintalaatan valu, sadevesijärjestelmä ja kunnostettujen teräskaiteiden asennus. Terassikeleistä ei voi helmikuussa vielä puhua.

– Kyllä Keski-Suomen talvi haastaa meitä. Ääriolosuhteet lisääntyvät, ja ennakointi on tärkeää monella tapaa. Niin Kypärämäen kuin Vesilinnankin kohteeseen pääurakoitsija tilasi sääsuojan päälle asennettavan kattosillan turvavaijereineen, joka takaa turvallisen ja tehokkaan lumenpudotuksen sekä säästää lumenpudotuskustannuksissa. Vesilinnaan asennettiin sääsuojan räystäille lisäksi lumiesteet, jotta sääsuojan päältä putoava lumi ei aiheuta vaaratilanteita työmaan ympärillä, kertoo Varttila.

– Hämäläinen itse ehdotti Vesilinnan sääsuojaukselle viikkotarkastus-mallia. Hän halusi, että ammattilainen katsoo, että olosuhteet ja turvallisuus on taattu. Työmaalla on kuitenkin kymmeniä tuhansia osia teline- sekä sääsuojaratkaisuissa – ja omien työntekijöiden lisäksi useita aliurakoitsijoita. Pääurakoitsija voi olla rauhallisin mielin, kun sääsuojan ja telineiden viikkotarkastus tehdään Telinekatajan toimesta.

Telinekataja Vesilinna Jyväskylä

Jyväskyläläisille tuttu maamerkki, Vesilinna valmistautuu 70-vuotisjuhliinsa peruskorjauksella. Sääsuojattuna uusitaan käännetty kattorakenne, jossa vedeneristeet ovat betonilaatan ja lämmöneristeiden alla. Vesi- ja näkötornin sekä kahvila-ravintolan lisäksi Vesilinnassa on luontomuseo.