Telinekataja

”Täällä tehdään tosissaan, muttei totisesti”

Miika Hirsimäki on edennyt urallaan Telinekatajassa apumiehestä aluepäälliköksi. Uran varrella hän on kokeillut lähes kaikkia operatiivisen puolen hommia paitsi kuormurin ja HIAB-nosturin ajamista. 

Telinekataja Miika Hirsimäki

Vuonna 2011 Miika Hirsimäen rakennusinsinöörin opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa olivat pitkällä, mutta opintoihin kuuluva alan työharjoittelu puuttui vieläkin. Alalla oli lama, mutta työharjoittelu piti saada plakkariin.

– Otin yhteyttä kaikkiin Oulun työnvuokrausfirmoihin ja kerroin, että olen valmis tekemään mitä vain rakennusalan töitä. Pääsin ensin kahdeksi päiväksi kaivinkoneen lapiomieheksi, ja sen jälkeen sain ensimmäisen työpaikkani Telinekatajalla telineapumiehenä. Siitä lähtien olen työskennellyt Telinekatajalla alihankinnan kautta tai suoraan vuosia 2013–15 lukuun ottamatta.

Miika tunnustaa, ettei edes ennen vuotta 2011 tiennyt telinealan firmoja olevan olemassa.

– Lukio meni miettiessä, mitä tekisin isona, ja ammattikorkean rakennuspuolelle hain armeijan jälkeen lähinnä isän jalanjäljissä. Harrastin nuorempana paljon autourheilua, ja olisin kai halunnut siitä ammatinkin, mutta pitää tunnustaa, ettei minulla siinä oikein nopeus riittänyt.

Apumiehestä aluepäälliköksi

Telineapumiehenä alkanut ura jatkui telineasentajana ja kesätyönjohtajana. Koska varsinaisia työnjohtajan paikkoja ei silloin ollut avoinna, kävi Miika vuosina 2013–15 Tampereella toisessa firmassa työnjohtajana, mutta palasi sitten Ouluun ja Telinekatajalle.

– Päätimme vaimon kanssa, että lapsi synnytetään Tampereella ja sitten palaamme Ouluun, jossa asuu vaimon sukua. Ensin vaimo hyppäsi lapsen kanssa junaan, ja minä tulin viikon kuluttua perästä. Olin jo sopinut Telinekatajan kanssa, että minua odottavat siellä kesätyönjohtajan hommat.

Vuosien myötä Miika eteni ensin projektipäälliköksi ja sitten nykyiseen aluepäällikön tehtäväänsä.

– Uran varrella on tullut kokeiltua lähes kaikkia operatiivisen puolen hommia ainakin tuuraajana – vain kuormuria ja HIAB-nosturia en ole ajanut. Ura on edennyt päivä kerrallaan aina telinealan oppeja takataskuun laittamalla. Totta kai haluan elämässä eteenpäin ja hommissa pitää olla haastetta, että motivaatio pysyy.

Miikan urakehitys ei ole ainakaan pohjoisessa harvinaisuus, sillä heillä on muitakin esimerkkejä siitä, kuinka uralla on edetty asennushommista ylempiin asemiin.

Aluepäällikön työn Miika tiivistää myyjäksi ja asiakaspalvelijaksi.

– No, en pidä itseäni myyntitykkinä, mutta meillä on hyviä työnjohtajia, joilta se sujuu. Tällaisessa isossa yksikössä työssäni on paljon henkilöstöjohtamista.

Pyrin tekemään parhaani, jotta oma henkilöstö onnistuisi töissään parhaalla mahdollisella tavalla ja asiakkaat saisivat parasta mahdollista palvelua kustannustehokkaaseen hintaan.

Tärkeimmiksi arvoikseen Miika luettelee rehellisyyden, avoimuuden ja luottamuksen.

– Mielestäni ne toteutuvat hyvin meidän arjessamme. Täällä tehdään tosissaan, mutta ei totisesti. Meillä pystyy puhumaan asioista avoimesti, kun perheyrityksessä omistaja on lähellä arkea, eikä toiminta ei ole liian kankeaa.

Telinekataja Miika Hirsimäki

Valmistumisensa jälkeen Miika on työskennellyt Telinekatajalla alihankinnan kautta tai suoraan koko uransa vuosia 2013–15 lukuun ottamatta. 

Telinekataja Miika Hirsimäki

Miikan mielestä parasta vastapainoa työlle ovat liikunta ja kalastus.

Suunnittelun kehittyminen mahdollistaa entistä haastavammat kohteet

Niiden vuosien aikana, jona Miika on ollut Telinekatajan leivissä, yritys on kehittynyt melkoisesti, hän tuumaa.

– Olemme kasvaneet hienosti alan mukana. Eniten on varmasti kehittynyt suunnitteluosaaminen, varsinkin viimeisen 2–3 vuoden aikana.

Jatkuvasti kehittyvä suunnittelu mahdollistaa jatkuvasti haastavampien kohteiden toteutukset.

Jos ennen uudisrakennusten sääsuojien jänneväli oli 25 metriä, niin nyt ne voivat olla 55 metriä.

Miika kehuu etenkin ”muutamaa fiksua kaveria”, kuten Topias Harjunpäätä, jotka ovat tehneet kehitystyötä Telinekatajan sisällä.

– Materiaali on yhä samaa, mutta sitä osataan käyttää paremmin. Suunnittelijat mitoittavat ja tarkentavat entistä paremmin ja hyödyntävät nykytekniikkaa. Suunnittelua tehdään esimerkiksi 3D:nä.

Hyvän työporukan ansiota onkin, että Miika on viihtynyt Telinekatajalla kaikki nämä vuodet.

– Lähimmässä työporukassani eivät ole naamat pahemmin 9,5 vuodessa vaihtuneet. Heidän ansiotaan on, etten ole edes muita työpaikkoja harkinnut sen jälkeen, kun palasin 2015 Ouluun.

Miikaa innostaa työssään mm. se, kun omalle tiimille annetaan vastuuta onnistua ja he suoriutuvat hommasta mallikkaasti.

– Esimerkiksi viime kesänä meillä oli pitkästä aikaa kesätyönjohtaja, Miiro Kamutta, ja hän sai vastuuta ja oli siitä myös innoissaan. Tällä tavalla meille kasvaa uutta verta.

Hienointa urallaan Miikan mielestä on se kasvu, mitä Pohjois-Suomessa on yhdessä tehty vuosien aikana.

– Olemme voittaneet isoja asiakkaita ja asiakkaat osaavat myös hyödyntää palvelujamme enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Pohjois-Suomen yksikön liikevaihto on nelinkertaistettu 8–9 vuodessa. Näin isoa firmaa ei kehitetä yksin, vaan se tehdään yhdessä.

Miika on myös iloinen siitä, että puskaradio kertoo Telinekatajasta hyvää.

– Kun puskaradio laulaa, että Telinekatajalla on ihan kiva olla töissä, niin sitä kautta tutut, tutuntutut ja muut hyvät tyypit työllistyvät meille, kun yhteiset intressit kohtaavat.

Tavoitteena mm. kilon ahven ja kymmenen kilon hauki

Miikan perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kolme lasta, joiden harrastukset rytmittävät elämää.

– Poika pelaa jalkapalloa ja vanhempi tytär hakee vielä lajiaan, mutta häntä kiinnostaa uinti, jota äitikin harrastaa.

Nuoruuden autourheiluharrastus on jäänyt viime vuosina vähemmälle, mutta hän seuraa sitä yhä innokkaasti.

– Isäni on aina ollut kova autourheilumies ja nuorempana ajoin ensin kartingia ja sitten rata-autoilua. Kiersimme isän kanssa Suomea ja Pohjoismaita kilpailuissa. Sitten autourheilu on jäänyt vähemmälle, kun aikaa ei ole ja se ei omia lapsia niin kiinnosta, mutta viime kesänä olin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen taas ajamassa. Mutta seuraan autourheilua aktiivisesti, etenkin karting ja Formula-luokat ovat sydäntäni lähellä.

Toinen laji, jota Miika seuraa penkkiurheilijana, on jääkiekko. Mutta parasta vastapainoa työlle ovat liikunta ja kalastus.

– Omalla ajalla liikun mm. kuntosalilla, pyörällä ja hiihtäen. Kalastus on mieleistä sekä kesällä että talvella, joskin sille jää valitettavan vähän aikaa nykyisessä elämäntilanteessa. Myös jalkapallokentän laidalla pikkuviikareiden pelejä seuratessa työasiat unohtuvat hyvin.

Tavoitteista kysyttäessä Miika miettii hetken.

– Haluan elää pitkän ja terveellisen elämän ja samalla kasvattaa lapset siten, että heillä on hyvä pohja ponnistaa elämässä eteenpäin.

Toisena tavoitteena on saada kilon ahven – nyt oma ennätys on 980 g – ja kymmenen kilon hauki.

– Lähitulevaisuuden tavoite olisi myös hiihtää keväällä 2025 uudelleen Ylläs-Levi-hiihdon perinteinen 55 km matka ja parantaa edellisen reissun aikaa – en kehtaa kertoa, kauanko silloin meni.

Telinekataja Miika Hirsimäki

”Kalastus on mieleistä sekä kesällä että talvella, joskin sille jää valitettavan vähän aikaa nykyisessä elämäntilanteessa.”, Miika kertoo.