Telinekatajan työnjohtaja Joonas Huovinen on roolissaan ainoa telinekatajalainen SSAB:n Raahen terästehtaalla, mikä tarkoittaa päivittäisen työn olevan monesti varsin itsenäistä. Luottamus omaan tiimiin ja aktiivinen yhteydenpito asiakkaan kanssa petaavat varman pohjan nopealle reagoinnille.
SSAB:n Raahen tehtaalla toimiva Telinekatajan projektiyksikkö sijaitsee omassa rauhassaan, melko etäällä yhtiön varsinaisista toimipisteistä ja varastoista. Siksi Joonas pyrkii tiiminsä kanssa kehittämään Telinekatajan paikallista toimintaa myös oma-aloitteisesti.
– Hiukan leikkisästi voisi sanoa, että olemme kaukana kaikkien silmistä. Siksi pyrimme oman tiimimme kesken jatkuvasti miettimään, miten voisimme kehittää tekemistämme ja palveluamme yhä paremmin SSAB:n tarpeita vastaavaksi.
Viime vuosina Raahen telinekatajalaisilla on ollut aktiivinen ote asiakkaansa suuntaan muun muassa turvallisuuden saralla. Turvallisuustyö on tuottanut tuloksia jo nyt, ja siihen tullaan panostamaan voimakkaasti myös jatkossa. Tiimin asiantuntevaksi lisäavuksi on palkattu myös oma HSEQ-valvoja.
– Olen ollut täällä työnjohtajana nyt neljä vuotta. Sinä aikana meillä ei ole ollut yhtään poissaoloon johtanutta työtapaturmaa, ja vuonna 2023 pokkasimme Telinekatajalle Viikon turvallisuusteko -palkinnon SSAB:n ensimmäisenä alihankkijana. Olemme tehneet ja tulemme tekemään jatkossakin turvallisuushavaintoja ja kehitysehdotuksia työturvallisuuden parantamiseksi. Turvallisuus on koko tiimillemme se kaikkein tärkein asia.
Luottamuksellista suhdetta Telinekatajan ja SSAB:n välillä on rakennettu heti yhteisen matkan ensimmäisestä päivästä alkaen.
– On ollut iso ja samalla erittäin antoisa työ luoda suhteet ja todistaa, että me olemme parhaita. Tunnen asiakkaan jokaiselta osastolta henkilöt, joiden kanssa pidän puhelimitse yhteyttä päivittäin. Voin puhua heidän kanssaan asiaa ja sen vierestä. Mielestäni on tärkeää, että voimme keskustella asioista avoimesti, eli voin myös haastaa asiakkaan näkemyksiä tietyissä asioissa. Me palvelemme asiakastamme asiantuntemuksemme kautta.
Kysymykseen tyypillisen työpäivän kulusta on Joonaksen mukaan hankala vastata tavalla, joka pitäisi paikkansa koko vuoden ympäri.
– Näissä hommissa työn sisältö ja kiireen aste vaihtelee kausittain. Tavallisesti alkuvuosi on hiukan hiljaisempaa aikaa, ja kevään korvalla taas vilkastuu.
Kaksi kertaa vuodessa SSAB:n tehtaalla on myös kahden viikon huoltoseisokki, ja silloin koko Telinekatajan tiimillä pitää kiirettä.
– Se on työpiikki, jonka aikana meidän täytyy saada paljon aikaiseksi. Omat päiväni saattavat venyä 12–13-tuntisiksi, ja vastaan puhelimeen jopa 80–90 kertaa päivässä. Toki minun pitää olla muutenkin tavoitettavissa 24/7-mallilla, eli vastaan kyllä puhelimeen mihin vuorokaudenaikaan tahansa.
– Vaikka joskus tosiaan pukkaakin hiukan kiirettä, niin onnistumiset auttavat minua jaksamaan. Kun asiakkaan palaute on pääsääntöisesti ”hyvä, että täällä olette te, eikä joku muu”, niin tietää, että olemme tehneet asioita oikein. Se on minulle tärkeää. Suurin kiitos kuuluu koko meidän ryhmälle. Hyvä ja luotettava tiimi on ehdottomasti parasta tässä työssä.
Joonaksen mukaan koko Telinekatajalla vallitsee avoin ilmapiiri, mikä tekee hänen työstään mutkatonta.
– Täällä on helppo tehdä töitä, kun saan kollegoilta ja esihenkilöiltä aina apua, jos sitä tarvitsen. Telinekataja on tähänastisen urani paras työnantaja nimenomaan avoimuuden ansiosta.
– Meillä on auttava ja välitön yhteishenki Oulun työnjohtajien ja aluepäällikkö Miika Hirsimäen kanssa. Tarvittaessa voin soittaa myös yhtiömme operatiiviselle johtajalle Aki Sireliukselle tietäen, että hän vastaa. Aiemmissa työpaikoissani en olisi koskaan uskaltanut soittaa isoille herroille.
Samaa avoimuutta Joonas toteuttaa myös itse johtajana.
– Olen itse töissä työntekijöitäni varten. Jos henkilöstön vaihtuvuus sattuisi lisääntymään, tietäisin kyllä missä vika olisi – minussa. Olen tyytyväinen, että meillä on pysynyt aika lailla sama porukka alusta asti.
Joonaksen johtamistapa perustuu luottamuksen rakentamiseen.
– Olen Raahessa linkki työntekijöiden ja työnantajan välillä. Tiimimme ikähaitari alkaa 18-vuotiaista ulottuu yli 50-vuotiaisiin asti. Jokainen työporukkamme jäsen, Telinekatajalla tai alihankkijoillamme työskentelevä, on yhtä merkityksellinen osa kokonaisuudessa. Meillä ei syrjitä ketään. On tärkeää, että tiimissämme jokainen tietää ja tuntee olevansa arvostettu, ja kaikilla pitää olla mahdollisuus oman osaamisensa näyttämiseen.
Myös reiluus, rauhallisuus ja hyvä ihmistuntemus ovat Joonaksen mukaan tärkeitä ominaisuuksia johtajassa.
– Arkiset ja myös poikkeukselliset tilanteet on käsiteltävä työntekijä edellä ja varmoilla otteilla. Pyrin järjestämään työt parhaani mukaan siten, että tekijät pystyvät aina myös hymyilemään siinä aherruksen ohessa. Annan asentajille ja muille tekijöille työrauhan, enkä ole jatkuvasti selän takana vahtimassa, mutta tietenkin puutun tilanteeseen, jos tilanne sitä edellyttää.
Telinealalla Joonas on ollut nyt 11 vuotta, niistä viimeiset neljä Telinekatajalla.
– Opiskelin alun perin Raahessa ammattikoulussa sähköasentajaksi, ja tein niitä töitä vuoden-kaksi, mutta se ei tuntunut omalta alalta. Eräs kaverini oli täällä SSAB:n silloisella telinetoimittajalla töissä ja sanoi, että tule tänne kesäksi. Silloin en tiennyt telinealasta vielä yhtään mitään.
Joonas eteni kilpailijan leivissä työnjohtajaksi, mutta ehti välillä olla töissä myös muualla, kun kuuli, että Telinekataja oli saanut SSAB:n sopimuksen.
– Laitoin silloiselle aluepäällikölle sähköpostia, että olen ollut aiemmin Raahessa työnjohtajana SSAB:ta hoitamassa, ja hän vastasi, että tule ensin asentajaksi. Se kelpasi minulle. Ehdin olla kuukauden asennushommissa, kun minut otettiin uudelleen haastatteluun, jonka lopuksi todettiin, että sinusta tulee työnjohtaja.
Joonas on suorittanut päivätyönsä ohessa työteknikon koulutuksen ja tuotantoalojen työnjohtajan erikoisammattitutkinnon. Hän pohtii myös rakennusmestariksi opiskelemista.
Tänä vuonna 33 täyttävä Joonas on syntynyt Turussa. Hän kuitenkin muutti jo pienenä Vihantiin, jossa myös asuu edelleen vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
– Vietämme perheen kanssa yhdessä mahdollisimman paljon aikaa. Kesällä käymme pojan kanssa kalassa ja talvella tehdään, mitä keretään. Olemme enemmän kesäpainotteinen perhe. Pelasin nuorena niin paljon jääkiekkoa, että nyt on mukavaa ottaa talvet hiukan rauhallisemmin. Parasta on, kun kotiin saavuttuaan vetää ulkovaatteet päälle ja lähtee perheen kanssa kävelylle.