Telinekataja

Työturvallisuudessa jo toinen peräkkäinen 0-vuosi

Länsi-Suomen alueen työsuojeluvaltuutettu Tapio Uusi-Marttila ja HSEQ-päällikkö Mikko Saarinen katsovat tyytyväisin mielin taaksepäin. Vaikka vuosi 2020 maskien takana oli poikkeuksellisen raskas, työturvallisuudessa erinomainen ote piti. Kiitos kaikkien telinekatajalaisten: 365 päivää tehtiin jälleen töitä ilman sairauspoissaoloihin johtaneita tapaturmia. Miten ihmeessä?

”Ajatuksella ja asenteella. Kiila kerrallaan – työympäristöä havainnoiden ja turhia riskejä ottamatta”, kiteyttää Posiva Oy:n kapselointilaitoksella, Olkiluodossa työskentelevä kokenut telineasentaja, Tapio Uusi-Marttila.

Telinekataja 0 tapaturmaa

Vuodet 2019 ja 2020 eivät todellakaan ole veljiä keskenään, vaikka Telinekatajalla nollavuosi kirjattiin toistamiseen. – Kyllä korona toi lisähaasteita arkeen. Fyysinen telinetyö on jo ilman maskiakin raskasta. Maskin kanssa suojalasit huurtuvat, näkyvyys huononee ja hengittäminen vaikeutuu, konkretisoi Tapio Uusi-Marttila.

Teollisuuden kunnossapidossa korona on näkynyt myös muualla kuin omassa työpisteessä. Toimintoja on hajautettu, sosiaalitiloja jaettu, taukoja porrastettu ja ruokapöytiä poistettu, jotta turvavälit on saatu pidettyä.

– Ydinvoimala-alueella ohjeistukset ovat vielä tiukemmat kuin monella muulla työmaalla. Huhtikuusta 2020 alkaen meillä on sisätiloissa ollut maskipakko, kertoo Tapio.

Havainnointi kaiken A ja O

Kun Telinekataja saavutti vuonna 2019 maagisen ”Nolla tapaturmaa”, HSEQ-päällikkö Mikko Saarinen asetti vuodelle 2020 saman tavoitteen. Myös turvallisuushavaintoja tehtiin ennätyksellinen määrä vuonna 2019 – ja ennätystä paranneltiin taas 2020. – Turvallisuushavaintoja tulee enemmän ja enemmän, myös alihankkijoilta. Saamme kentältä paljon hyvin havaintoja, joista joka kuukausi paras palkitaan.

Vuonna 2020 uutena mittarina tulivat positiiviset havainnot. – Ei haeta vain virheitä ja korjattavia kohtia, vaan huomioidaan myös asioita, jotka ovat kunnossa. Teemme paljon asioita oikein ja haluamme positiivisen palautteen kautta kannustaa palautteen antamiseen ja palautteesta oppimiseen, kertoo Mikko Saarinen.

Tapio Uusi-Marttila uskoo, että turvallisuushavaintojen ennätysmäärään vaikuttaa se, että raportoiminen on tehty telinekatajalaisille helpoksi: omalla puhelimella, valokuvilla ja sovelluksen kautta havainnon saa tiedoksi vaivatta, heti kun tilanne on päällä. – Osa epäkohdista myös hoidetaan omatoimisesti ja saman tien kuntoon, kertoo Tapio.

”Pieni korkeanpaikan kammo tekee vain hyvää”

Kolmas nollavuosi ei ole mikään itsestäänselvyys. – Jatkuvan parantamisen ja kehittämisen kulttuuri on meillä vahva, mutta työtapaturma voi sattua kenelle vaan. Se on pienistä asioista kiinni. Liukkaus, kiire… Olosuhteet on huomioitava, aivot pidettävä hereillä koko ajan, kiteyttää Mikko Saarinen.

– Suunta on oikea, tämä pidetään. Toimintamalli on jo selkäytimessä. Jokainen meistä tekee parhaansa oman ja työkaverin turvallisuuden eteen. Joka päivä, jokaisella työmaalla. Pysähdytään ja havainnoidaan: pää kääntyy 360 astetta ja silmät ovat auki.

Miten työsuojeluvaltuutettu, telineasentaja Uusi-Marttila omassa arjessaan tavoittelee seuraavaa nollaa?

– Yritän minimoida turhat riskit. Otan mieluummin varman päälle, kun että lähden hölmöilemään. Aikataulupaineista ja kiireestä huolimatta tekemiset pitää miettiä ja suunnitella. Hätäily tuo mukanaan riskejä, homma ei ole minuuteista kiinni.
Pieni korkeanpaikan kammo tekee vaan hyvää.

– Kolme lasta odottaa joka päivä isää töistä kotiin, tiivistää Tapio, jonka työkaveri houkutteli töihin Telinekatajalle vuonna 2007 ja jonka työkaverit valitsivat työsuojeluvaltuutetuksi vuonna 2009.

Iso kiitos!
Nolla tapaturmaa 2020 –vuodesta kiitos kuuluu jokaiselle telinekatajalaiselle.
Tästä on hyvä jatkaa!

Telinekataja 0 tapaturmaa

Tapaturmataajuus 2010–2020 kertoo konkreettisesti, miten telinekatajalaisten työturvallisuus on kehittynyt. Vuonna 2010 tapahtui 30 yli 1 päivän poissaoloon johtanutta tapaturmaa per miljoona työtuntia. Vuosina 2019 ja 2020 vastaava luku oli pyöreä nolla.