Oulun korkeudella satoi ensilumi maanantaina 14.9.2021. Hyvä muistutus siitä, että talveen, lumikuormaan ja lumenpudotuksiin pitää varautua – ajoissa.
– Hallittu lumenpoisto ohjaa jo sääsuojan suunnittelua. Jotta saamme kohteisiin kevyet ja helposti asennettavat sääsuojat, varaudumme turvallisiin ja toimiviin lumenpudotusjärjestelmiin, kertoo Telinekatajan suunnittelija Topias Harjunpää.
Sääsuojien suunnitteluvaatimukset lumikuormien osalta on esitetty standardissa SFS-EN 16508. Suomessa yleisesti käytössä oleva lumikuorman arvo 0,25kN/m2 perustuu hallittuun lumenpoistoon.
– Pysyviin rakenteisiin verrattuna käytämme sääsuojan lumikuorman arvona vain murto-osaa siitä, mitä rakennesuunnittelun eurokoodeissa edellytetään. Helposti unohtuu kuitenkin, mikä on lumikuorman kevennyksen peruste: sääsuojan päälle kertyvää lumimäärää pitää voida jatkuvasti seurata ja lumenpoisto pitää voida tehdä turvallisesti, muistuttaa Harjunpää.
Pohjois- ja Itä-Suomessa on totuttu runsaslumisiin talviin. Mutta myös Keski- ja Etelä- Suomessa talvi saattaa yllättää – paitsi autoilijat myös rakentajat. Lähes lumettomien talvien jälkeen alkuvuosi 2021 oli valkoinen etelä- ja länsirannikkoa myöden. Sääsuojakohteissa lumenpoistoon tulee aina valmistautua, koska etukäteen ei voi tietää, mitä tuleva talvi tuo tullessaan – mahdollisesti sekä myrskytuulia että lumikuormia.
– Sääsuojan elinkaari kertoo, milloin lumikuormat on huomioitava. Pohjoisen kohteissa lumikuormaan on hyvä varautua jo loka–marraskuun vaihteesta alkaen. Jos sääsuoja eteläisessä Suomessa puretaan marraskuun aikana, voi olla, että lumenpudotukselle ei ole tarvetta, vertailee Harjunpää.
– Aikataulut saattavat elää: jos loppukesän aloitus siirtyy vaikka kuukaudellakin, rakentaminen jatkuu sääsuojan alla todennäköisesti myös talvikuukasina. Ja lumikuormia on odotettavissa.
Talonrakennusteollisuus ryn Telinejaoston ohjeistuksen mukaan sääsuojan toimittajan ja sen käyttäjän tulee ennen suojan asentamista sopia, miten sääsuojan päälle kertyvän lumimäärän seuranta järjestetään ja kuka vastaa lumenpudotuksesta.
– Lumenpudotus edellyttää nousuteitä katolle. Turvallinen ja helppo liikkuminen katolla on avain tehokkaaseen lumenpoistoon, painottaa Harjunpää.
Telinekataja tarjoaa omissa kohteissaan lumenpudotuspalvelua ja haluaa turvata nykyaikaisin ratkaisuin sekä oman väen että muiden lumenpudottajien turvallisuuden. Lumen ja jään hallitsematon putoaminen vaarantaa myös muut työmaalla työskentelevät ja ohikulkijat.
– Jo suunnitteluvaiheessa tulee huomioida myös maan tasalla liikkuvien turvallisuus. Lumilippa on tästä hyvä esimerkki: se pysäyttää sääsuojalta valuvan lumen räystäälle, josta se voidaan helposti kuljettaa sille osoitettuun paikkaan.
Harjunpää muistuttaa, että investoinnit turvalliseen ja hallittuun lumenpudotukseen tuovat asennustyöhön myös tehokkuutta. – Esimerkiksi katon avaukset, kattoristikoiden nostot, siirtokiskoilla olevan sääsuojan liikuttaminen ja peitteiden paikalleen vetäminen onnistuvat vaivattomasti.