Telinekataja

Panu Pakarinen: insinööriopiskelija kesätyönjohtajana

Kuopiolainen Panu Pakarinen (22) nappasi kaksi kärpästä yhtenä kesänä: kesätyöpaikan ja työnjohtoharjoittelun. – Työkokemus Telinekatajalta on myös kilpailuvaltti, kun haen töitä valmistuttuani keväällä 2023, pohtii Savonia ammattikorkeakoulun kasvatti, Panu Pakarinen.

Panu Pakarinen Telinekataja

Elokuun lopulla Telinekatajan Itä-Suomen toimistolla, Kuopiossa, Panu Pakarisella on menossa viimeinen työviikko. Rakennusinsinööriopintojen kolmas ja viimeinen harjoittelu, neljän kuukauden kesätyöpesti vaihtuu vielä Savonia ammattikorkeakoulun muutamiin jäljellä oleviin kursseihin sekä päättötyön tekemiseen.

– Tekniset alat kiinnostivat. Kesätöitä olin tehnyt tutun rakennusliikkeessä jo siinä vaiheessa, kun lukiossa mietin jatko-opintoja. Aloitin Savoniassa ensin ympäristötekniikan opinnot. Rakennuspuolen paremmat ura- ja työnäkymät kuitenkin houkuttelivat, joten vaihdoin rakennustekniikkaan, tuotantotekniikan suuntautumislinjalle, kertoo Nilsiästä kotoisin oleva Panu.

Savonia ammattikorkeakoulu tekee laajasti yhteistyötä alueen eri yritysten kanssa. Kun Itä- Suomen aluepäällikön Henrik Kososen viesti avoimesta kesätyönjohtajan paikasta tavoitti Panun alkuvuodesta 2022, tarttui hän saman tien puhelimeen. Yhdistetty harjoittelu-kesätyöpaikka käteltiin jo maaliskuussa.

”Olen saanut sekä vastuuta että tukea”

Työnjohtotehtävistä Panulla ei ollut kokemusta ennen toukokuun alkua. Haalariharjoittelussa, NCC:llä Panu oli toki tekemisissä työnjohdon kanssa.

– Ihan turhaan jännitin, miten pärjään, kun olen näin nuori. Yllätyin, miten hyvin kaikki toimihenkilöistä asentajiin ovat ottaneet minut vastaan, vaikka en todellakaan ole vielä valmis vaan vasta oppimassa. Kuopion porukka on tosi mukavaa, ja ilmapiiri täällä on hyvä. Telinekatajalla selvästi tehdään yhteistyötä ja kuunnellaan kaikkien mielipiteitä, miettii Panu.

Vaihtelevat työpäivät ovat olleet Panun mieleen. Välillä koko päivä menee työmailla, välillä on enemmän aikaa toimistohommille kuten tarjousten tekemiselle ja laskutukselle.

– Joitakin kohteita olen hoitanut alusta loppuun itsenäisesti. Olen tehnyt tarjoukset ja kaupat, vetänyt projektit alusta loppuun, kun kyseessä on ollut esimerkiksi pienempi sääsuoja tai porrastorni. Isommissa projekteissa, kuten esimerkiksi YIT:n urakoimassa Verotalon saneerauksessa olen tuurannut projektista vastaavaa työnjohtajaa hänen lomansa aikana.

Työn vaihtelevuuden ja monipuolisuuden lisäksi Panu on tykännyt siitä, että kesätyönjohtajana on saanut vapaasti suunnitella omat työpäivänsä.

– Olen saanut ottaa vastuuta, mutta saanut tukea myös tarvittaessa. Telinekatajalla selvästi on lupa kasvaa ja kehittyä. Pidän myös joustavuudesta, johon isoissa yrityksissä ei aina ole mahdollisuutta.

Panu Pakarinen Telinekataja

Rakennusliike R. Lempisen urakoiman Kolmisopen Citymarketin laajennus Kuopiossa on ollut yksi Panu Pakarisen kesän 2022 työmaista. Myös YIT:n isoon projektiin, Verotalon saneeraukseen liittyvä sääsuojaus on työllistänyt Panua, kun hän on tuurannut työnjohtajan kesäloman.

”Työkokemus Telinekatajalta on minulle kilpailuvaltti”

Ennen kesätyönjohtajan pestiä Panulla ei ollut kovin kattavaa kuvaa teline- ja sääsuojapalveluista.

– Opiskeluissa oli vain muutaman tunnin pintaraapaisu sääsuojista. Vähän käytännön tietoa ja pääviesti, että kannattaa ottaa yhteyttä alan yrityksiin, kun tilanne eteen tulee, kertoo Panu.

Neljän kuukauden jälkeen Panu on sitä mieltä, että kesä 2022 antaa hänelle eväitä myös tulevaan. – Koen, että minulla on nyt käsissäni kilpailuvaltti niin rekrytoinneissa kuin työmaatyöskentelyssäkin. Julkinen rakentaminen kuitenkin tehdään pääosin sääsuojien alla. Kyllä tämä on tulevaisuuden ala, toteaa Panu.

Kesätyöpestin lomassa Panu on ehtinyt rentoutua sekä kalastaen että mökkeillen. Takataskussaan moottoripyöräkortti ja työtodistus Panu suuntaa ajatukset jo ensi kevääseen. Sitä ennen energinen nuori mies hakee uralleen vauhtia vielä sekä päättötyön parista että potkunyrkkeilytreeneistä. Keväällä 2023, neljän vuoden opintojen jälkeen tuore insinööri on valmis rakennusalan haasteisiin.

Kiitos kesästä, Panu. Onnea & menestystä opintojen loppusuoralle ja työelämään!