Telinekataja

Kun tarvitaan ratkaisuja, soitetaan Jarmo Lakaniemelle

Jos on toiminut yrityksessä yli kolmekymmentä vuotta, siitä ja sen toimialasta alkaa olla jo syvällisempää näkemystä ja kokemusta. Jarmo Lakaniemi on vaikuttanut Telinekatajan ja Kataja Eventin joukoissa aina 90-luvun alusta lähtien.

Telinekataja Jarmo Lakaniemi

Jarmo saapui taloon 2.4.1990 myyntitöihin. Silmiin sattui ilmoitus Hesarissa, ja Telinekataja oli tuttu kesätöistä varastolta, joten oli helppo hakea hyväksi havaittuun firmaan. Lukuun ottamatta vajaan vuoden mittaista pestiä muualla, hän on siitä saakka viihtynyt talossa.

– Urapolkuni on edennyt vaihtelevasti. Olen näiden vuosien varrella tehnyt melkein kaikkea, ja tiedän jokaisesta tarvittavasta asiasta aina jotakin. Tämä on oikeastaan olennaista toimenkuvan kannalta. Täytyy ymmärtää asiakkaita ja heidän tarpeitaan, jotta voi ennakoida tulevaa. Lisäksi minun täytyy kyetä vastaamaan melkein millaisiin kysymyksiin tahansa, Jarmo tuumailee.

Kaikki alkoi vuonna 1965 Oulussa. Vaikka Jarmo kävi siellä syntymässä, perhe päätyi varsin nopeasti Uudellemaalle ja sinne Jarmo kotiutuikin. Vaikka Nurmijärvi on ollut kotipaikkana pitkään, ei pohjoinen jättänyt miestä täysin rauhaan. Vantaalta löytynyt vaimokin on alkujaan oululainen.

Aluksi Jarmo myi Telinekatajalla tikkaita ja alumiinitelineitä. Sen jälkeen työnkuvaan ovat kuuluneet tehdastilaukset, päämieskontakteista huolehtiminen, tuotepäällikön rooli ja vaihe myynnin esimiehenä.

– En ole mitenkään tittelinhakuinen, joten tällainen kaikenlaisen tekeminen sopii minulle. Jos minun pitäisi luonnehtia itseäni muutamalla sanalla, sanoisin että olen aika suora, energinen, nopea ja ratkaisuhakuinen – niin omassa elämässäni kuin asiakastilanteissakin.

Sinne missä tapahtuu

– En ehtinyt olla poissa Telinekatajalta ja Kataja Eventilta vuottakaan, kun silloinen Kataja Eventin toimitusjohtaja soitti, olisinko kiinnostunut palaamaan. Mietin yön yli ja suostuin, Jarmo kertoo.

Nyt Jarmo on Kataja Eventin Key account manager. Tuotannot ovat monenkirjavia kokoluokaltaan ja laadultaan: perinteisiä telineprojekteja, joihin tarvitaan erikoisosaamista, erikoisempia yksityistilaisuuksia ja välillä turvallisuuskonsultointiakin. Vaihtelevuus ja elämyksellisyys pitää työn innostavana.

– Onhan se aina mahtavaa, kun projekti saadaan onnistuneesti loppuun. Samoin kuin uusien asiakkuuksien löytäminen ja se, että päivissä on niin paljon vaihtelua. Isot erikoistoteutukset jäävät pitkäksi aikaan mieleen, kuten vaikkapa oopperaa varten Turun linnan sisäpihalle rakennettu katsomo. Toinen upea ja näyttävä projekti oli Red Bullin City Flight -lumilautailutapahtuma. Hyppyrimäkiä ja rataa rakennettiin Eduskuntatalolta Senaatintorille.

Pohjana työlleen ja uralleen Jarmolla on opistoasteen tutkinto kaupalliselta puolelta. Hän on täydentänyt sitä työn ohessa opiskelemalla rakennustekniikkaa.

– Työteknikon tutkinto tukee hyvin osaamistani ja työni tuki sen opiskelemista. En oikein osaa sanoa siltikään, olenko lapsuuden toiveammatissani, enkä vieläkään ihan tiedä mikä minusta tulee isona, Jarmo nauraa.

Telinekataja Red Bullin City Flight

– Aiemmin työni oli liikkuvampaa ja siihen sisältyi enemmän työmaakatselmuksia ja tapaamisia. Korona siirsi paljon tekemisestä verkkoon, Jarmo Lakaniemi sanoo.

Telinekataja katsomot

– Tämän työn suola on löytää ratkaisut asiakkaan haasteisiin. Pidän kasvokkaisista kohtaamisista ja neuvotteluista. Olen helposti lähestyttävä ja lähestyvä, Jarmo Lakaniemi nauraa.

Telinekataja suuret teltat

Maailma muuttuu, tapahtumarakentamisessakin

Työvuosiensa varrelta Jarmo on kerännyt näkemystä ja kokemusta alalta ja sen muutoksista.

– Uran alussa, kun kävin rakennustyömailla ja tein enemmän telinemyyntiä ja vuokrausta, telineet nähtiin enemmänkin välttämättömänä pahana eivätkä asiakkaamme yleensä edes laskeneet niitä mukaan suunnitelmiin tai tarjouksiin. Nykyään käytäntö on muuttunut ja suunnittelijoiden rooli on kasvanut. Isot yritykset suunnittelevat telineet ja sääsuojauksen etukäteen. Välillä ehditään käymään aika pitkiä keskusteluja jo ennen kuin on päästy edes työmaalle asti.

Lisäksi tietotekniikan kehittyminen on tuonut omia muutoksiaan. 3D-suunnitelmien tekeminen on nykyään ihan arkipäivää. Jarmo käyttää itse jonkin verran CADia.

– Vaikka en ole mitenkään teknologiavastainen, käytän itse vielä ihan ruutuvihkoa, kun sovin asioista puhelimessa, Jarmo naurahtaa.

Vaikka Jarmon työ on nytkin liikkuvaista, se oli ennen vielä liikkuvampaa. – Koronan myötä työt siirtyivät enemmän toimistolle, ja tapaamiset verkkoon. Itselleni tärkeää on tavata kasvokkain ja etsiä yhdessä ratkaisuja, mutta käy tämä näinkin.

Jarmo arvostaa sitä, että Telinekataja arvostaa tekijöidensä kouluttautumista maailman muuttuessa. – Jos tulee jokin kurssi mieleen, mistä olisi hyötyä, sinne saa varmasti mennä. Lisäksi käyttämämme laitteet ja muut työvälineet ovat yleensä viimeisen päälle. Helposti tulee se olo, että tämä kaikki on itsestäänselvää, vaikka eihän se niinkään ole.

Kiireinen työarki tasapainottuu urheilulla ja ulkoilulla. – Täydelliseen viikonloppuun kuuluu hiihtolenkki, hyvä ruoka ja hyvä viini. Muutenkin pää pysyy kunnossa ja olo parempana, kun välillä vähän urheilee.

Hiihtolenkkien lisäksi Jarmo pelaa kaukalopalloa yleensä 2–3 kertaa viikossa ja lenkille vie viimeistään reipas novascotiannoutaja.

– 40 vuotta mentiin vanhoilla meriiteillä, mutta nyt täytyy jo alkaa urheilla kohtuullisen reippaasti. Tässä iässä terveysasiat alkavat jo olla mielessä, tavoitteena olisikin pysyä terveenä loppuun asti. Pitkä ura alkaa tuntua lähinnä nivelissä.

Muuten veri vetää maailmalle matkailemaan, kun rakas ”tukikohta” eli kesämökki myytiin. New Yorkin syke ja Puglian viinit kutsuvat telineosaajaa – mikäs sen parempaa.