Itämeri, yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä kipuilee ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Siksi halusimme tänäkin jouluna lahjoittaa joulumuistamisiin varatut rahat ainoan meremme pelastusoperaatioon, Baltic Sea Action Groupin kautta.
Tuhansien järvien maalla, Suomella on vain yksi meri. Itämeren rantavaltioita ovat meidän lisäksemme Ruotsi, Tanska, Saksa, Puola, Latvia, Liettua, Viro ja Venäjä. Itämeren valuma-alue, eli alue, jolta virtaava vesi päätyy Itämereen, on vielä laajempi. Siihen kuuluu 14 valtiota, joiden 85 miljoonaa ihmistä vaikuttavat Itämeren kuntoon.
Maailmanlaajuisesti meret ovat toimineet ilmastonmuutosta tasapainottavina hiilen nieluina. Lisääntyvät sateet tuovat ravinnekuormaa entistä enemmän maalta Itämereen, lisäten rehevöitymistä. Itämeren ekologisen tasapainon keikahtaminen voi tehdä Itämerestä ilmastopäästöjen lähteen.
– Omassa työssämme Suomessa, Ruotsissa ja Virossa me telinekatajalaiset tunnistamme ilmastonmuutoksen vaikutukset ja äärisäät. Pitkään jatkuvat helle- ja sadejaksot sekä myrskyt ovat osa jokapäiväistä työtämme, pohtii Telinekatajan operatiivinen johtaja Aki Sirelius.
Ainutlaatuisilla työmailla, Itämeren majakoilla, telinekatalaiset ovat päässeet myös nauttimaan siitä, mitä Itämeri parhaimmillaan voi tarjota.
– BSAG tekee käytännön työtä Itämeren pelastamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kukaan ei pysty siihen yksin, tarvitaan yhteistyötä, painottaa Sirelius.
Lahjoitusten tuloksia voi bongata maalla, merellä sekä merenpinnan alla. BSAG on tuonut Suomeen hiiliviljelyn, jotta ruokamme voidaan tuottaa ympäristöystävällisemmin. Tuhannet viljelijät, ruokaketjun suuryritykset ja huippututkijat ovat jo mukana Carbon Action -yhteistyössä. Ship Waste Action -yhteistyössä rahtialusten jätevesistä tuotetaan mm. biokaasua samalla kun vähennetään ravinnepäästöjä ja edistetään kiertotaloutta. BSAG auttoi myös Saaristomeren suurimman yksityisen suojelualueen perustamisessa, joka turvaa 4800 hehtaaria vedenalaista monimuotoisuutta Gullkronan saaren ympärillä.