Telinekataja

Vuodenajat ja olosuhteet vaihtuvat Oulun kaupungintalon saneerauksessa

– Tavoitteenamme on sisäilmaltaan terveelliseen ja laadukkaaseen lopputulokseen tähtäävä peruskorjaus sekä kiinteistön museaalisen arvokkuuden säilyttäminen. Telinekatajalta saimme kaiken tarvittavan tämän ainutkertaisen ja massiivisen urakan suojaamiseen, kertoo vastaava työnjohtaja ja työpäällikkö Sami Hyvärinen KTC Groupilta.

Telinekataja Oulun kaupungintalo

Aikoinaan Oulun Seurahuoneeksi rakennettu Oulun kaupungintalo on nykymuodossaan komeillut Oulun ydinkeskustassa, Maria Silfanin puistossa vuodesta 1886. Johan Erik Stenbergin suunnittelema massiivitiilirunkoinen uusrenessanssirakennus on vuosien kuluessa palvellut paitsi hotellina myös Saksan ja Suomen armeijan esikuntana sota-aikana. Alkujaan kolmikerroksista rakennusta on 1920-luvulla laajennettu lisäkerroksella.

Oulun Tilapalvelujen toimeksiannosta kaupungintalo saneerataan nyt perusteellisesti. Merkittävimmät toimenpiteet kohdistuvat vesikattoon sekä ylä-, väli- ja alapohjarakenteisiin. Myös talotekniikka uusitaan. Kokonaisuuden kaksi sisäpihaa saavat ylleen lasikatteen, ja sisätiloissa tehdään yksityiskohtaisia entisöintejä. KTC Groupin urakka on vaativuustasoltaan ja mittasuhteiltaan poikkeuksellisen vaativa.

Vanhat rakenteet uudistetaan vuodenaikojen ja sääolojen vaihtuessa, joten asianmukainen sääsuojaus on tärkeässä roolissa läpi koko projektin. Maarakennustöiden valmistuttua, loppuvuodesta 2021 telinekatajalaiset pääsivät pystyttämään sääsuojaa, jonka on määrä ympäröidä kaupungintaloa vuoden päivät. Keväällä 2021 kehitysvaiheella käynnistyneen saneerauksen on tavoitteena olla valmis vuoden 2024 alkupuoliskolla. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa.

Perusteellinen taustatyö korjaussuunnitelman pohjana

Yhteistoiminnallisen suunnittele ja rakenna (SR) -urakan tiimiin kuuluvat KTC Group Oy ja Oulun Tilapalvelut.

Ennen projektin varsinaista käynnistymistä kiinteistön kuntoa kartoitettiin koepurkujen ja rakenneavausten avulla, jotta rakenteiden nykytila saatiin selvitettyä. Tarkasta taustatyöstä huolimatta urakan suurimmaksi haasteeksi on osoittautunut alkuperäisten välipohjapalkkien ennakoitua huonompi kunto.

–Yllätyksiltä ei voida tällaisessa projektissa välttyä, sillä rakenteita ei tietenkään voida purkaa auki jokaisesta kohdasta. Kaikki haasteet on kuitenkin saatu selätettyä hyvässä yhteistyössä tilaajan kanssa, toteaa Hyvärinen.

Telinekataja Oulun kaupungintalo

Jo telineiden pystytysvaiheessa sääolosuhteet haastoivat ammattitaitoiset asentajat.
Peitteenvedon aikaan Oulussa tuulenpuuskat yltivät yli 20 metriin sekunnissa.

Telinekataja Oulun kaupungintalo

Olosuhteet haastoivat sääsuojan suunnittelun ja asennuksen

Telinekatajan suunnittelutyöhön on KTC Groupilla oltu tyytyväisiä, sillä 2000-neliöisen sääsuojauksen hahmottamista helpotettiin 3D-mallinnuksella. Kolmiulotteiset kuvat antavat perinteisiin leikkauskuviin verrattuna fyysisemmän käsityksen kokonaisuudesta, minkä johdosta suurimmilta sudenkuopilta onnistuttiin välttymään.

–Tämä projekti on edellyttänyt meiltä enemmän suunnittelua kuin tyypillinen telineurakka. Etenkin ankkuri- ja tuulikuormien laskennassa oli oltava tarkkana, sillä näin vanhaan rakennukseen ei saa kohdistua liian suuria kuormia kerralla. Myös lumenpudotuksen tärkeys korostui viime talven poikkeuksellisen lumisissa oloissa, kuvailee Telinekatajan työnjohtaja Teemu Kaijala.

Kaijala korostaa myös asentajien ammattitaitoa sääsuojan asennuksessa, joka toteutettiin haastavissa oloissa kaupunkilaisten valvovien katseiden alla.

–Kun kaupungintalon telineitä pystytettiin, kelit olivat erittäin huonot. Meillä oli juuri peitteenveto kesken, kun kova myrsky nosti tuulenpuuskat yli 20 metriin sekunnissa. Onneksi meillä on pohjoisen parhaat asentajat, toteaa Kaijala ylpeänä.

”Annan arvosanaksi kiitettävän”

Telinekataja on jo ennen kaupungintalon urakkaa tullut tutuksi KTC Groupille, sillä yhteistyötä on tehty vastaavanlaisessa kohteessa, Oulun kauppahallin saneerauksessa vuosina 2018–2020. Sekä tilaaja että urakoitsija tiesivät, että hyvämaineinen Telinekataja työskentelee tuloksellisesti ja joustavasti täyttäen laadun sekä turvallisuuden kriteerit. Myös huolellinen suunnittelu ja toimitusvarmuus olivat yhteistyön edellytyksiä.

– Tarvitsimme kumppanin, jolla on riittävä kalusto rakennuksen poikkeuksellisen suuren jännevälin suojaamiseksi. Lisäksi meille on tärkeää, että keskeisen sijainnin logistiikka poikkeuksellisen ahtaalla työmaa-alueella ja sääsuojien nostot suunniteltiin huolella, muotoilee Hyvärinen.

Hyvärinen kiittelee Telinekatajaa myös ketterästä reagoinnista muutosten edessä ja kyvystä ennakoida mahdollisia muuttujia esimerkiksi säätilan suhteen.

– Olemme nukkuneet yömme hyvin, sillä voimme luottaa siihen, että sääsuoja tekee tehtävänsä ja pysyy siellä missä sen kuuluukin olla. Annan Telinekatajalle kiitettävän arvosanan, päättää Hyvärinen.

Telinekataja Oulun kaupungintalo

KTC Group ja Telinekataja ovat tehneet yhteistyötä jo Oulun kauppahallin saneerauksessa vuosina 2018–2020. Oulun kaupungintalon peruskorjauksessa huolellisuus on ollut avainasemassa niin suuren jännevälin sääsuojan suunnittelussa kuin sääsuojien nostoissa. Poikkeuksellisen ahtaalla keskustatyömaalla logistiikan toimivuus on testattu kaikkina vuodenaikoina.