Telinekataja

Telinekataja ja WestGroup Oy Ab: Hyvä suunnittelu siirtää kiirettä

Sääsuojia tarvittiin paljon ja monenlaisia, kun Original Sokos Hotel Royal Vaasaa alettiin uudistaa energiatehokkaaksi elämyshotelliksi. – Jo projektin alussa tiedettiin, että jossain vaiheessa tulee kiire, joten sitä siirrettiin mahdollisimman pitkälle eteenpäin huolellisella valmistelulla ja suunnittelulla, kertoo Telinekatajan suunnittelija Jarmo Viik.

Telinekataja ja WestGroup

Telinekatajan joustavuus tulee ammattitaidosta, laadukkaasta suunnittelusta ja riittävistä resursseista. WestGroupin kanssa on yhteistyö sujunut mallikkaasti, ja kommunikaatio toimii. – On päästy reagoimaan ajoissa ja joustavasti, työpäällikkö Marko Varttila kertoo.

Telinekataja ja WestGroup

Vaasan suurimmalla työmaalla tehdään Suomen nykyaikaisinta Sokos-hotellia: Original Sokos Hotel Royal Vaasa uudistuu täysin vuosina 2023–2025. Ensimmäisenä työn alle otettiin Torni-rakennus. Takana alkavat olla lyhyet ja nopeat 13 kuukautta, jotka uudistuksen tähän vaiheeseen varattiin.

Hotelliuudistuksen lähtökohtana on luoda yksi maan energiatehokkaimmista hotelleista, mikä onnistuu yhdistämällä maalämpöä, aurinkoenergiaa ja paikallisten yritysten innovatiivisia teknologiaratkaisuja. Uudistuksen valmistuttua vuonna 2025 hotellissa on yli 260 huonetta, neljä ravintolaa, tapahtumakerros ja huipulla sijaitseva saunaosasto huikeine näkymineen ja kattouima-altaineen. Osa hotellista on avoinna koko uudistuksen ajan.

– Kohde on laaja ja mielenkiintoinen. Vaikka jo alkuperäiset suunnitelmat olivat suuret, tilaus kasvoi alkuperäisestä merkittävästi, kertoo Telinekatajan työpäällikkö Marko Varttila.

– Kohteen aikataulu ja laajuus on haastava ja on vaatinut paljon yhteistyötä kohteen suunnittelijoiden sekä sääsuojatoimittajan välillä, niin suojien suunnittelussa kuin mitoituksissakin. Suojien muotoja sekä kokoja on ollut monenlaisia, ja näihin tarpeisiin Telinekataja on reagoinut aina tilaajan toiveen mukaisesti. Logistiikka ja ajoitus on ollut erityisen tärkeää kohteen suunnittelussa, kuvaa WestGroupin vastaava työnjohtaja Jaakko Lehtonen.

Keskustakohteet ovat aina logistisesti vaativia, varsinkin niin keskeiset ydinkeskustasijainnit kuin Royal-hotelilla on Vaasassa. Kohde vaati isoja telinemassoja, mutta työmaalla ei yksinkertaisesti ollut tilaa sellaisille telinemäärille. Ammattimiehillä ei tietenkään keinot loppuneet kesken.

– Ajatimme osan keskusvarastolta tulleesta teline- ja sääsuojakalustosta ensin Vaasan varastollemme, jonka jälkeen nuppikuormina kuljetimme niitä kohteeseen pienempi määrä kerrallaan. Onnistui se hyvin silläkin tavalla, Marko Varttila naurahtaa.

Perusteellisesti suunniteltu, sujuvasti kommunikoitu

Hankkeen monipuolisuuden, laajuuden ja tiukan aikataulun tuomat haasteet tiedettiin jo heti alussa. Niihin varauduttiin huolellisella suunnittelulla ja kattavilla keskusteluilla.

– WestGroup Oy halusi ratkaisuja ja ammattimaisen toimijan, jolla suunnittelu toimii ja jolla on tarpeeksi leveät hartiat tämän kokoluokan hankkeeseen. Kävimme asiakkaiden kanssa kohteessa suunnittelemassa sääsuojia ja vaiheistuksia varsinkin aluksi hyvin tarkkaan, Varttila kertoo.

Myös Telinekatajan suunnittelija Jarmo Viik on ollut tyytyväinen suunnittelun ja yhteistyön sujuvuuteen. Varsinkin projektin alkumetreillä siihen panostettiin paljon.

– Harvassa kohteessa asiakas on näin perehtynyt sääsuojaukseen ja kiinnostunut aiheesta. Pidimme pääurakoitsijan kanssa useita palavereita, jotta sääsuojat limittyisivät mahdollisimman hyvin eri työvaiheiden kanssa. Myös rakennesuunnittelija oli mukana tapaamisissa, jolloin teknisesti haastaviin kysymyksiin saatiin ratkaisut ja vastaukset välittömästi, Viik sanoo.

– Suunnitteluprosessi on ollut haastava sekä muutoksiin on pitänyt reagoida nopeasti. Yhteistyö on sujunut loistavasti ja työt on saatu hoidettua sovitusti, vaikka muutoksiakin on matkalle mahtunut. Yhteistyön vaivattomuus onkin ollut avaintekijä kohteen eri kokonaisuuksien onnistumisen kannalta. Isona etuna on ollut Telinekatajan mahdollisuus vastata kysyntään kalustolla, jota pienellä tontilla on ollut paljon, Lehtonen iloitsee.

Tornin sääsuojaus koostui useasta pienemmästä sääsuojasta. Kokonaisuudessaan sääsuojien kattoneliöitä on ollut parhaimmillaan noin 4000 m².

– Monimutkaisen muodon takia kohteessa on yhdistelty useita eri kalustotyyppejä. Erilaisia osia on päästy yhdistelemään laajalla kirjolla. Meillä on varmaan ollut Layherin katalogeista melkein jokainen osa käytössä tässä kohteessa, Viik nauraa.

Telinekataja käyttää ainoastaan yhden telinevalmistajan telineitä, jolloin osien yhteensopivuuteen ja kestävyyteen voi luottaa. Suunnittelua tämä helpottaa siinäkin, että kaikkien osien mitat, saatavuus ja muut yksityiskohdat tiedetään tarkkaan.

– Vaikka vastaan on tullut haastavia muutoksia suunnitelmiin, ja meidän tekijöiden on pitänyt soveltaa ja säätää, kaikki on saatu tehtyä. Oikeastaan tällainen on todella mielenkiintoista minulle. Osallistun mielelläni suunnitteluun, kun kohde on tuttu. Tässä kohteessa Jarmo on visioideni pohjalta tehnyt asennussuunnitelmat ja laskenut teline- ja sääsuojista aiheutuneet kuormat, joita on tässä kohteessa tarkasteltu jokaisessa vaiheessa erityisen paljon, Marko Varttila kertoo.

– Ilman sääsuojausta kohdetta olisi ollut mahdoton toteuttaa ja erityismainintana olen ollut erittäin tyytyväinen Telinekatajan reagoimiseen ennalta eri säätilojen muuttumiseen. Kaikkiin sään muutoksiin on jo urakoitsijan toimesta reagoitu mallikkaasti, vaikka työmaan aikana on ollut useita tuulisia päiviä sekä sankkojakin lumisateita, Lehtonen hymyilee.

Telinekataja ja WestGroup
Telinekataja ja WestGroup

Telinekataja on toimittanut Royal-hotellin työmaalle sääsuojia ja telineitä useammassa vaiheessa, käytännössä koko kevään, kesän ja syksyn ajan.