Telinekataja

Talvi tulee, mutta kattotyöt jatkuvat Pirkanmaalla

Mitä yhteistä on pian 60-vuotiaalla, Tampereen kaupungin koulukiinteistöllä ja Euroopan johtavan aaltopahvipakkausten valmistajan Lielahden tehtaalla? Kummankin kattoremontista vastaa Mansen Timpurit. Kummassakin rakenteita ja alan ammattilaisia suojaa Telinekatajan sääsuoja tulevina talvikuukausina.

Placeholder image

Vuonna 2004 perustettu Mansen Timpurit haluaa erottua erityisesti haastavien saneerauskohteiden sekä arvokiinteistöjen monimuotoisten vesikattojen urakoitsijana. Pirkanmaan talousalueen konesaumapeltikattotöiden markkinajohtajana Mansen Timpurit vahvistivat alkukesästä 2023 asemiaan ostamalla Peltisepänliike Pöyhösen liiketoiminnan. Telinekatajan kanssa kiinteä yhteistyö on jatkunut jo toistakymmentä vuotta.

– Pystymme tarjoamaan kokonaisvaltaisen kattoprojektin, kun samasta yrityksestä löytyvät vakituisessa työsuhteessa olevat kattotöiden ammattilaiset: kirvesmiehet, bitumieristäjät ja peltisepät. Meillä on yhden numeron päässä henkilö, joka vastaa kokonaisuudesta ja aikatauluttaa työvaiheet, kertoo projektipäällikkö Jarkko Rantanen, Mansen Timpureiden toinen perustaja.

Työnjohtaja Kari Mattilan arvion mukaan 80–90 % heidän projekteistaan tehdään sääsuojattuna. Ja Telinekatajalta pyydetään poikkeuksetta tarjous kohteesta kuin kohteesta.

– Sääsuojaus mahdollistaa meille ympärivuotiset vesikattotyöt. Hommat eivät pysähdy talvellakaan. Kun tehdään rakenteiden purkuja, vesi on pidettävä poissa. Oli sitten huhti- tai syyskuu, kiteyttää Rantanen sääsuojauksen roolin Mansen Timpureille.

”Yhteistyö on joustavaa. Hintataso on kohdallaan”

Mansen Timpureiden ja Telinekatajan yhteistyö alkoi Tesomalta, Virontörmänkadun kolmen kerrostalon kokonaisuudesta. Syyskuussa 2023 uusin yhteinen kattoremonttikohde on DS Smithin Lielahden tehdas, joka jo valmistuessaan vuonna 1971 oli Euroopan suurin ja modernein aaltopahvitehdas. Vaiheittain sääsuojattavaa kattopinta-alaa on yhteensä 7.000 neliötä.

– En edes muista montako yhteistä työmaata on tehty. Tunnemme ydinporukan hyvin, yhteistyö on joustavaa ja suoraviivaista. Tarjouspyyntövaiheeseen ei aikaa kulu. Me tiedämme, mitä tarvitsemme ja Leiniäisen Janne tietää, miten palvella meitä, toteaa Rantanen.

Kohteesta riippuen Mansen Timpurit pyytävät sääsuojauksesta kahdesta neljään tarjousta, joskus riittää yksikin. Telinekataja on aina mukana tarjousvaiheessa. – Päätöksiä tehtäessä tärkeää on, että hintataso on kohdillaan.

Placeholder image
Placeholder image

Vuonna 1965 valmistuneen Tampereen seudun ammattiopiston Sammonkadun toimipisteen kattoremontissa vanha katto puretaan betonirunkoon asti, kun kaikki vesikatto- ja yläpohjarakenteet uusitaan.

Placeholder image

– Sääsuoja ja porrastornit varmistavat turvalliset työolosuhteet meidän ammattilaisille, sanoo Mansen Timpureitten projektipäällikkö, osakas Jarkko Rantanen.

”Yhteydenpito toimii. Suojia avataan ja suljetaan tarpeidemme mukaan.”

Rantasen mielestä kattoremonttien sääsuojauksissa avainasemassa on aikatauluissa pysyminen. Mattila korostaa myös aikatauluja sekä palvelua suojan avauksissa ja sulkemisissa.

– Kun puretaan rakenteita, materiaalien nostoja ja avauksia tulee matkan varrelle useampia. Meille on tärkeää, että suoja saadaan auki juuri silloin, kun on tarvetta. Ja että suoja myös suljetaan välittömästi. Telinekatajalaisten kanssa homma toimii. He tulevat, kun me soitamme.

–Tampereen seudun ammattiopiston Tredun Sammonkadun toimipisteen kattoremontissa Telinekataja osoitti jo suunnitteluvaiheessa, että ratkaisua on mietitty. Katon heikot kantavuudet, niihin reagointi ja muutostyöt näkyivät suunnittelun isona roolina. Kun vanhoja rakenteita puretaan, yllätyksiä tulee vastaan. Pitää vaan reagoida ja muuttaa tarvittaessa suunnitelmia. Hyvin on pysytty silti aikataulussa, vaikka vähän kiirettäkin on ollut. Ja työnjohdon, Aleksi Majavan kanssa yhteydenpito sujuu, listaa Mattila Telinekatajan vahvuuksia.

Rakenteiden suojaksi ja tekijöiden turvaksi

Tredun kattoremontissa vuonna 1965 valmistuneen koulukiinteistön vanha katto puretaan betonirunkoon asti, kun kaikki vesikatto- ja yläpohjarakenteet uusitaan. Katto saa uudet uretaanieristeet ja puurungot, tuuletustilan sekä vanerin ennen kattohuopaa. Korjauksella parannetaan katon lämmöneristävyyttä ja kiinteistön energiatehokkuutta sekä varmistetaan käyttötilojen hyvä sisäilmasto. Korjattavan alueen kattopinta-ala on noin 3200 neliötä.

Sääsuojan asennus alkoi huhtikuussa 2023. Syyskuun alussa 2023 Sammonkadun katolla ollaan 3-vaiheisen projektin 1. vaiheessa, sillä tukiratkaisujen vahvistaminen aiheutti lisätöitä. – Tämä on suojeltu kohde, jossa sääsuojaa ei saa kiinnittää rakennuksen ulkoseiniin. 2. vaiheen suoja tuetaan loka–marraskuussa viereisille katoille. Viimeinen vaihe, sivulaiva, valmistuu keväällä 2024, arvioi Mattila.

Jokaisen kattoremonttiin osallistuvan ammattilaisen työpanos on tärkeä, jotta aikatauluissa pysytään. – Sääsuoja varmistaa meille myös turvalliset työskentelyolosuhteet. Kaikissa Telinekatajan meille tekemissä sääsuojakohteissa on aina myös porrastornit turvaamassa tekijöidemme työtä, toteaa Jarkko Rantanen.

– Arvostamme telinekatajalaisten asennetta ja osaamista. Sääsuojan avaus on helppoa, toisin kuin suojan päällä kulkeminen suojaa suljettaessa. Kertaakaan ei ole näiden vuosien aikana tarvinnut huomauttaa turvavarusteiden käytöstä. Ja lukko lyödään aina kiinni telineeseen, toteaa Kari Mattila tyytyväisenä.

Placeholder image

Syyskuun alussa 2023 Tredun katolla ollaan 3-vaiheisen projektin ykkösvaiheessa. Loka- marraskuussa kakkosvaiheen suoja tuetaan viereisille katoille.