Telinekataja

Roihupellon kulmissa ei oiota: uusi kampus nousi säältä suojattuna

Yhteensä 18 000 neliötä sääsuojaa, kymmenen eri vaihetta – Lujatalon rakentama Stadin ammatti- ja aikuisopiston kampus kohoaa Roihupeltoon ja valmistuu käyttöön vuonna 2025. Telinekatajan sääsuojien alla valmistuivat kampuksen monenlaiset katot.

Placeholder image

Roihupellon kampus kattaa valmiina 44 000 bruttoneliömetriä. Siitä tulee monialainen koulutuskeskittymä, joka kokoaa kattojensa alle useita Stadin AO:n toimipaikkoja. Valmiisiin tiloihin mahtuu 3 000 opiskelijaa lähiopetukseen.

Roihupellon kampus on järjestyksessä viides Helsingin kaupungin elinkaarimallin oppilaitos. Lujatalo vastaa kampuksen ylläpidosta rakentamisen lisäksi seuraavat 20 vuotta.

– Kiinteistön tulevaan ylläpitoon varaudutaan valitsemalla jo rakennusvaiheessa mahdollisimman laadukkaita ja huoltovapaita pintoja, materiaaleja ja rakenneratkaisuja. Sääsuojaus on olennainen osa tällaista rakentamista, ja lisäksi riittävä sääsuojaus oli edellytyksenä jo kiinteistön rakentamisen tarjousvaiheessa. Sääsuojaus takaa muun muassa sen, että vesikattorakenteet pystytään tekemään suojan alla kuivissa olosuhteissa, kertoo vastaava työnjohtaja Jari Laulajainen Lujatalolta.

Kaikki langat tukevasti käsissä

Kampuksen rakennus alkoi purkutöillä kesällä 2022. Telinekataja toimi kohteessa syksystä 2023 kevääseen 2024 kattojen rakentamisen ajan, jotta eristykset saatiin tehtyä sateelta ja lumelta suojassa. Katoissa on variaatiota. Monet niistä on käännettyjä ja vaativat eristyksiltään siksi erityishuomiota ja tiivistä sääsuojausta. Valmiilla kampuksella on myös viherkattoja. Kokonaisuudessaan valmista on vuonna 2025, ja kampus otetaan käyttöön alkuvuodesta 2026.

Isokokoisella työmaalla tilanteet muuttuvat koko ajan. Alueella on paljon toimijoita ja tilanne elää myös sen suhteen, mitä aluetta työstetään milloinkin.

– Telineitä ja sääsuojaa siirrettiin paljon ja usein, kertoo Telinekatajan työpäällikkö Harri Kuusela. – Meillä oli jatkuvasti 4–6 tekijää kohteessa. Kohde oli haastava, ja vaati paljon kokemusta. Aikataulu oli tiukka ja laatuvaatimukset korkeat. Edellistä sääsuojaa purettiin samaan aikaan, kun seuraavaa sääsuojaa pystytettiin.

Tilaajan kanssa oltiin talven mittaan yhteydessä lähes päivittäin. Vaikka muutoksia tuli ja aikataulut olivat napakat, Kuusela kiittelee vastaavaa mestaria.

– Huima suoritus Jari Laulajaiselta! Kaikki on mennyt todella sujuvasti. Hänellä on monia lankoja käsissään, mutta ne myös pysyvät käsissä. Yhteistyö on sujunut Lujatalon kanssa aina todella hyvin, Kuusela kiittelee.

Myös Telinekatajan suunnittelija Jyrki Furuholm kiittelee Laulajaisen suoritusta. – Kaikesta näkee, että Roihupellon kampuksen työmaalla on hyvä tehdä töitä. Kaikki jätetään siistiksi ja seuraavan on helppo jatkaa omaa tehtäväänsä.

– Mielestäni työmaalla täytyy olla samat edellytykset kaikille yhteistyökumppaneille kunnossa. Paikat ovat tullessa sovitussa kunnossa ja jätetään seuraavalle sellaiseksi, että kukin pääsee tekemään työsuorituksensa. Se on hyvän yhteistyön avain, sanoo Laulajainen.

Placeholder image

– Suunnittelun näkökulmasta tässä projektissa oli erikoista se, että se oli niin monimuotoinen. Työssä oli monta vaihetta, joista jokainen vaikutti toisiinsa, kertoo Telinekatajan suunnittelija Jyrki Furuholm.

Placeholder image

– Kiinteistön tulevaan ylläpitoon varaudutaan valitsemalla jo rakennusvaiheessa mahdollisimman laadukkaita ja huoltovapaita pintoja, materiaaleja ja rakenneratkaisuja. Sääsuojaus on olennainen osa elinkaarimallin rakentamista, kertoo vastaava työnjohtaja Jari Laulajainen Lujatalolta.

Monta muuttujaa, paljon vaihtoehtoja

– Suunnittelun näkökulmasta tässä projektissa oli erikoista se, että se oli niin monimuotoinen. Työssä oli monta vaihetta, joista jokainen vaikutti toisiinsa. Tämän päivän arkkitehtien maun mukaisesti rakennuksessa ei juurikaan ole suoria kulmia, mikä toi oman mausteensa suunnitteluun, Telinekatajan suunnittelija Jyrki Furuholm naurahtaa.

– Tavanomaisemmalla rakennustyömaalla meitä suunnittelijoita ei tarvita niin usein, mutta Roihupellossa muuttujia oli paljon. Meidän täytyi usein varmistaa Lujatalon rakennussuunnittelijalta, että rakenteet kestivät suunnitelmamme. Jos eivät, tehtiin jokin toinen ratkaisu. Vaihtoehtoja löytyy kyllä aina, Furuholm kertoo.

Roihupellon kampus on mittava kokonaisuus. Sen sääsuojaus oli laajuudeltaan Telinekatajan Etelä- Suomen yksikön eittämättä suurin kohde vuonna 2023, joskin kukin yksittäinen sääsuoja oli kokoluokaltaan 2–3 000 neliömetriä. Yhteensä sääsuojia tuli kuitenkin 18 000 neliön edestä.

Telinekatajalla ja Lujatalolla on takanaan jo pidempi yhteistyö, yhdessä on tehty jo Tuusulanjärven kampus ja Päijät-Hämeen keskussairaalan rakennusvaihe 7.

– Telinekataja otti hyvin huomioon meidän tahtotilamme. Jalostimme yhdessä suunnitelmat sellaisiksi, että ne palvelivat mahdollisimman hyvin meitä, ja hankaloittivat mahdollisimman vähän muuta toimintaa. Yhteistyö toimi hyvin sekä suunnittelun että toteutuksen kanssa, kiittelee Laulajainen.