Telinekataja

Matkailijoille uutta mukavuutta: Naantalin satamaterminaalin peruskorjaus

Meren rannalle nousi ripeästi kookas sääsuoja, kun peruskorjaus vaati vesikaton uusimisen heti hankkeen alkuun. – Tärkeimpiä kriteerejä kumppaninvalinnassa oli se, miten nopeasti projekti saatiin käyntiin ja miten nopeasti pystytys ja purku hoituivat. Telinekataja vastasi tähän tarpeeseen hyvin, kertoo projektipäällikkö Anton Ruohomäki Constilta.

Naantalin satama terminaali Telinekataja
Naantalin satama Telinekataja

Uusittu, moderni terminaali aukeaa matkaajille jo ennen remontin täydellistä valmistumista.

Riittävän ison sääsuojan alla onnistuu moni asia. Naantalin sataman terminaali uudistetaan peruskorjauksessa moderniksi ja valoisaksi, uutta vastaavaksi terminaalirakennukseksi. Alkuperäinen terminaali on rakennettu vuonna 1974. Peruskorjauksessa päivitetään myös energiatehokkuus nykypäivän tasolle, julkisivut uudistuvat, kuten myös piha-alue.

Peruskorjaus polkaistiin käyntiin vauhdilla, sillä aikataulut painoivat päälle heti alusta asti. – Meillä oli tärkeä välitavoite, josta ei voitu joustaa. Terminaalin ykköskerros otetaan käyttöön jo ennen koko urakan valmistumista. Sen vuoksi kaksi julkisivua ja piha tehdään valmiiksi ennen muuta viimeistelyä, Ruohomäki kertoo.

Aikataulujen yhteensovittamiseksi rakennuksen vesikatto päätettiin tehdä ensimmäiseksi. Telineet olisivat olleet julkisivu- ja pihatöiden tiellä, ja kun katto on kunnossa, työt rakennuksen sisällä sujuvat sen suojissa.

Katosta aloittaminen vaati nopeita liikkeitä jo tarjousvaiheessa. – Saimme tammikuun lopussa tarjouspyynnön, johon vastasin 23. tammikuuta. Helmikuun alussa aloitimme työt, sanoo työpäällikkö Joonas Fagerlund.

Telinekatajan nopean toiminnan joukot reagoivat tiukkaan aikatauluun pitkillä päivillä ja ennen kaikkea tehokkaalla työajan käytöllä. Hommat toimivat, ja aikataulussa pysyttiin.

Huolellinen suunnittelu auttaa aina

– Jokainen sääsuojakohde on aina erilainen, joten valmiilla ratkaisuilla ei voida mennä. Rakenteet kohteissa vaihtelevat, kertoo Telinekatajan suunnittelija Markus Toivonen.

Naantalin terminaalissa tämä tarkoitti muun muassa sitä, että sääsuojan päädyt jätettiin avoimiksi julkisivutöiden takia. Tuulisessa paikassa tämä vaati vähän lisätyötä, tai kuten Toivonen sen muotoilee, ”siinä oli omat ongelmansa”.  – Sijainti täytyy tietenkin aina ottaa suunnitelmissa huomioon. Tässä kohteessa suojalle tehtiin vähän vankempi rakenne.

Telinekataja toimittikin jo varhaisessa vaiheessa suunnitelmat myös
3D-muodossa Constille.

– Kaikki meni todella hyvin tilaus- ja suunnitteluvaiheessa, kun yhdessä Joonaksen kanssa pohdittiin parhaita tapoja tehdä toimiva sääsuojaus. Saimme Joonakselta paljon hyviä ajatuksia ja ratkaisuja, kertoo tyytyväinen Anton Ruohomäki.

Tarkat suunnitelmat ja niiden toteutus pitivät. Tuulisesta sijainnista huolimatta sääsuojaa ei jouduttu korjaamaan, vaan se kesti kevätmyrskyt ongelmitta.

Naantalin satama Telinekataja
Naantalin satama Telinekataja

Suunnittelijan näkökulma on se, että jokainen kohde täytyy suunnitella erikseen.
3D-suunnitelmat ovat olleet käytössä Telinekatajalla jo pitkään.

Naantalin satama Telinekataja

Yhtäällä nostetaan, toisaalla lasketaan

Sääsuoja saatiin purettua tavanomaista aikaisemmin, kun ilmanvaihdon konehuone suojattiin omalla pienemmällä suojalla. Tiukan aikataulun takia toista suojaa rakennettiin samaan aikaan kuin toista purettiin. Pienemmän suojan rungot kasattiin terminaalin pihalla paloiksi, jotka nostettiin paikalleen ja pressutettiin. Isompi suoja purettiin sen jälkeen kokonaan pois rakennuksen ympäriltä.

Joonas Fagerlund on tyytyväinen hankkeen etenemiseen kaikin puolin. – Yhteistyö ja hommat sujuivat mallikkaasti, niin Constin kuin meidän omien sidosryhmiemme kanssa. Tästä on hyvä jatkaa.