Telinekataja

Huoltovarmuutta vesitornisaneerauksella:
telineistä luuranko ja suojasta talvitakki

Suuri, suurempi, Myyrmäen vesitorni. – Tämä teline- ja sääsuojaratkaisu on kuin valtava kuutio, jonka sisällä on vesitorni, jonka sisus on täynnä telinettä. Tässä peruskorjauksessa kaikki osapuolet tähtäävät laadukkaaseen lopputulokseen, sanoo Suomen Meriittirakennuksen vastaava työnjohtaja Roni Puusa.

Myyrmäen vesitorni

Sääsuojan huippu on 53 metrin korkeudella maanpinnasta, joten tuuli- ja lumikuormat oli suunnittelija Aukusti Hyvösen pidettävä mielessä.

Myyrmäen vesitorni

Vantaan yleisen vedenhuollon käytössä on neljä vesitornia. 50-vuotiaan Myyrmäen tornin vesitilavuus on 4500 kuutiometriä, josta vettä riittää koko Länsi-Vantaan alueelle. Perustuksistaan 47-metrisen vesitornin huippu on 101 metriä merenpinnasta.

– Tämä on meille toinen vesitornisaneeraus. Vuonna 2021 teimme Hakunilan vesitornin korjaustyöt, kertoo Suomen Meriittirakennuksen projektijohtaja Marko Immonen.

Korjaus- ja uudisrakentamisen sekä kaupunki-infran saneerausten ja kunnossapidon parissa pääkaupunkiseudulla toimivan Meriittirakennuksen ja Telinekatajan ensimmäinen yhteinen projekti oli KO B-hallin sisäpuolen noin 5000 neliön teline- ja tuentatyöt vuosina 2021–2022.

– Kyllä aiemmilla kokemuksilla on roolinsa tarjouskilpailussa. Etenkin suunnittelupuolen aktiivinen toiminta oli hyvässä muistissa, kertoo Immonen.

Telineet kohteeseen, jossa ei ole yhtään suoraa seinää

Nykypäivän tarpeita vastaava, laadukas ja pitkäaikainen vesitorni. Siinä tilaajan Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kuntayhtymän tavoitteet vuonna 1973 valmistuneen Myyrmäen vesitornin peruskorjaukselle. Tarjouspyynnössään tilaaja edellytti vesikaton purku- ja rakennustöiden tekemistä sääsuojattuna. Meriittirakennuksen vaatimukset kumppanilta ovat sujuva kommunikaatio, aktiivinen työnjohto sekä reippaat, ohjeistuksia noudattavat asentajat.

– Turvallisuus, luotettavuus ja laatu ovat meille tärkeitä ominaisuuksia, kun kumppania valitaan. Hintakin toki vaikuttaa. Kaiken A ja O on kuitenkin haasteiden ratkaiseminen toteutuskelpoisilla, laadukkailla suunnitelmilla ja aktiivisilla päivityksillä. 3D-kuvat ovat osa tämän päivän suunnittelua ja hyötykäytössä ihan käytännön työssäkin – perehdytyksestä alkaen, listaa Immonen.

Telinekataja tunnetaan vesitorniprojekteistaan. Suunnittelijalle Aukusti Hyvöselle Myyrmäki on kuitenkin ensimmäinen vesitornikohde. – Tämä on myös Telinekatajan historian suurin vesitornikohde. 400.000 kg ulkopuolen telineitä ja sääsuojaa, 40.000 kg telineitä pelkästään säiliön sisällä, konkretisoi työnjohtaja Ville Valkonen materiaalin määrää. – Parin kuukauden asennusrupeamassa 6–7 miestä teki 6-päiväistä työviikkoa.

– Suunnittelun näkökulmasta oleellista oli se, että vesitornissa ei ole yhtään suoraan seinää. Ylöspäin levenevä muoto haastoi jo lohkojaon kanssa, kertoo Hyvönen.

– Jänneväli on ”vain” 44 metriä, mutta korkealla paikalla sijaitsevan vesitornin sääsuojan huippu on 53 metrin korkeudella maanpinnasta, joten suuret tuulen aiheuttamat kuormat sekä tulevan talven lumikuormat oli pidettävä mielessä.

Hakunilan vesitornin Meriittirakennus saneerasi vapaasti seisovan sääsuojan alla, joten vastaavalla suunnitelmalla startattiin myös Myyrmäen tarjouspyyntövaiheessa. – Kun kuntotarkastuksessa todettiin, että suoja voidaan ankkuroida vesitornin runkoon, vaihdettiin toteutustapaa, kertoo Meriittirakennuksen vastaava työnjohtaja Roni Puusa.

– Työskentelyä tukevina ratkaisuina suunnittelimme ja toteutimme vesitornin jalan ympäri tasot kahden metrin välein, tasot vesisäiliön alapintaan, telineet säiliön sisälle sekä haalaustason noin 40 metrin korkeuteen, kertoo Hyvönen.

Myyrmäen vesitorni sääsuojan sisällä

Tarjouspyynnössään HSY edellytti vesikaton purku- ja rakennustöiden tekemistä sääsuojattuna. Meriittirakennuksen vaatimukset kumppanilta ovat sujuva kommunikaatio, aktiivinen työnjohto sekä reippaat, ohjeistuksia noudattavat asentajat.

Myyrmäen vesitorni

Meriittirakennuksen Roni Puusan mukaan telineasentajat saavat todella olla ylpeitä itsestään. – Ja kyllähän se ammattiylpeys näistä tyypeistä paistaakin, toteaa Puusa.

Myyrmäen vesitorni

”Asentajat saavat todella olla ylpeitä itsestään”

Puusan mukaan Hakunilan vesitorni oli Meriittirakennukselle kuin korkean paikan leiri. Kun huhtikuun puolivälissä 2023 startannut Myyrmäen saneeraus on edennyt kuusi kuukautta, ensimmäistä vesitornityömaataan johtava Puusa voi jo todeta, että on mukana tekemässä ainutkertaista projektia, jossa telineillä on valtava merkitys.

– Massiivinen-sana ei riitä kertomaan tämän työmaan kokoluokkaa. Tämä on ikään kuin valtava kuutio täynnä telinettä, jonka sisällä on vesitorni. Suvilahden kaasukellon ympärillä oli saman verran telineitä. Täällä vielä vesitornin koko sisuskin on täynnä telinettä, kuvailee Puusa rakennusteline- ja sääsuojaratkaisun mittakaavaa.

Laadukkaalla työnsuunnittelulla ja riskientunnistamisella Suomen Meriittirakennus on pyrkinyt ennalta varautumaan mahdollisimman laajasti erinäisiin tilanteisiin, jotta riskien toteutumisilta vältytään. Tästä esimerkkejä ovat mm. viikkotarkastukset, sääsuojan lumenpudotusratkaisut sekä Telinekatajalta tilatut lumenpudotukset.

– Talvi tulee olemaan työläs. Materiaalikuljetuksia on ollut valtava määrä, mutta rajallisen työmaa- alueen sujuvaan käyttöön ja oikea-aikaiseen logistiikkaan olemme yllättävänkin hyvin pystyneet varautumaan. Vaikka korkea kohde ja tiukka aikataulu meitä vielä haastavatkin, voi jo nyt sanoa, että yhteistyö on toiminut hyvin. Kommunikaatio on aktiivista sekä työnjohdon että suunnittelun kanssa. Välittömästä reagoinnista myös plussat, sillä pitkin aikajanaa elävät työvaiheet teettävät pieniä muokkauksia, kiittelee Puusa.

Myös asentajat ja aliurakoitsijat saavat Puusalta kehuja. – Sääsuojan sisään kun menee, niin näkee sen luurangon. Näkee miten paljon telineasentajat ovat tehneet töitä. Saavat todella olla ylpeitä itsestään. Ja kyllähän se ammattiylpeys näistä tyypeistä paistaakin, myöntää Puusa tyytyväisenä.

Aikataulun mukaan valmista on keväällä 2024. – Hyvässä hengessä mennään eteenpäin. Kaikki haluavat tehdä laadukasta työtä, kaikkien yhteisenä tavoitteena on hyvä lopputulos. Kyllä tähtäimessä on myös tulevia yhteisiä työmaita, kun Telinekatajan laatu ja hinta pysyvät tällä tasolla, toteaa Roni Puusa.