Telinekataja

Työturvallisuusviikon 2022 teemana positiiviset havainnot

Havaitsitko hyvän suorituksen? Telinekatajalla positiiviset turvallisuushavainnot ovat RT:n Turvallisuusviikon 16.–20.5. teema. Jokaisena työpäivänä palkitaan rahallisesti yksi havainto. – Pienetkin huomiot ovat tapaturmien ehkäisemisen kannalta arvokkaita, kannustaa HSEQ- ja henkilöstöpäällikkö Mikko Saarinen omaa väkeä ja alihankinnan henkilöstöä havainnointiin.

Työturvallisuusviikon 2022 teemana positiiviset havainnot

Työturvallisuusviikolla havainnointi nostetaan tuttuun tapaan päivän puheenaiheeksi ja työviikon kohokohdaksi, vaikka turvallisuushavainnointi on telinekatajalaisten arkea joka työpäivä 52 viikkoa vuodessa. Jo vuosien ajan joka kuukausi on palkittu rahallisesti yksi turvallisuushavainto. Viimeiset 10 vuotta turvallisuushavainnointia on aktivoitu vahvasti. Vuoden 2020 alusta lähtien havainnoista ja kehityskohteista on viestitty sähköisen järjestelmän kautta.

– Tilastot sen todistavat, miten turvallisuushavaintojen määrä korreloi suoraan tapaturmataajuuteen. Vuonna 2011 meillä tehtiin 51 turvallisuushavaintoa, kun poissaoloon johtaneita tapaturmia kirjattiin 27 kpl miljoonaa työtuntia kohden. Vuonna 2021 tapaturmien määrä oli 2, kun turvallisuushavaintoja tehtiin 1331 kpl, kertoo Mikko Saarinen.

Työturvallisuus
Työturvallisuus

Vuoden 2022 tavoitteena 1250 havaintoa

Telinekatajalla on asetettu vuoden 2022 työturvallisuushavaintojen tavoitteeksi 1250 kpl. Tavoitteet on jaettu alueittain. Tammi–huhtikuun osalta ollaan suunnitellussa vauhdissa, kun omat ja alihankinnan työntekijät ovat tehneet yhteensä jo 412 turvallisuushavaintoa.

– Vuoden 2020 turvallisuusviikolla teimme ennätykselliset 127 turvallisuushavaintoa. Tänä vuonna haemme tähän parannusta, kertoo Mikko Saarinen.

Telinekatajan työturvallisuuden peruspilareita ovat perehdytys, turvallisuusviestintä ja -koulutukset sekä turvallisuuden kokonaisvaltainen kehittäminen henkilöstöä kuuntelemalla.

– Turvallisuushavainnot ovat tärkeä viestinnän väline niin päivittäisen toiminnan ymmärtämiseksi kuin kehitysideoiden saamiseksi. Tekijät itse tietävät kehitystarpeet parhaiten, kiteyttää Telinekatajan HSEQ-insinööri Jukka Isomöttönen.

– Jokaisen tekijän työpäivässä, jokaisella työmaalla turvallisuushavainnointi on merkittävässä roolissa. Epäkohdat pitää toki heti korjata, mutta myös onnistumiset ja hyvät suoritukset ansaitsevat tulla huomatuiksi. Positiivinen palaute vie yhtä lailla työturvallisuutta eteenpäin, toteaa Telinekatajan operatiivinen johtaja Aki Sirelius.

Työturvallisuusviikon 2022 teemana positiiviset havainnot

Sinua voisi myös kiinnostaa

Onnin polku kesätöistä kehityshankkeeseen
Erki Eenma: raudankovia kädentaitoja Suomenlahden toiselta puolen