Telinekataja

Tuukan tie logistiikasta sisäisiin palveluihin ja johtoryhmien jäseneksi

– On ihan luontaista, että haluaa isompaa roolia. Että herää mielenkiintoa uutta kohtaan, pohtii Tuukka Laurila (39). Uusi on myös toimenkuva, jossa Tuukka aloitti 1.1.2023. Logistiikkapäälliköstä sisäisten palveluiden johtajaksi siirtynyt Tuukka uskoo jatkuvaan kehittämiseen ja luottaa kollegoiden ammattitaitoon.

Telinekataja Tuukka Laurila

Orimattilalaisen maatilan pojan intressit olivat lukioikäisenä vahvasti urheilun puolella. Maajoukkuetasolla haulikkoammuntaa harrastanut Tuukka totesi kuitenkin EM-kisojen alla, että armeijan jälkeen pitää tähdätä myös ammattiin.

– Rakennusala on aina vetänyt puoleensa, ja opiskeluaikana tein kesätöitä rakennuksilla. Sieltä tämä polku on lähtenyt, haalarihommista.

Tuukka kertoo päätyneensä puolivahingossa opiskelemaan tuotantotaloutta ja toimitusketjun johtamista. Diplomi-insinööriksi Tuukka valmistui Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Toimitusketjun johtaminen on kiinnostavaa ja konkreettista. Valmistuttuani työskentelin kolme vuotta logistiikkapäällikkönä teknisessä tukkukaupassa. Jo opiskeluaikana toimin pari vuotta konevuokraamoyrittäjänä, joten Telinekatajalla aloittaessani minulla oli ymmärrys siitä, mistä tässä liiketoiminnassa on kyse.

”Meillä on jatkuva kehittämisen nälkä”

Tuukka myöntää, että ihastui toimitusketjun johtamiseen heti ensi hetkistä. – Tykkään liikutella konkreettisia asioita. Minua on aina kiehtonut se, miten hommaa voidaan tehostaa ja tekemistä järkevöittää. Innostun laajoista asiakokonaisuuksista, ja minua kiinnostavat syy-seuraus-suhteet. Näissä koen olevani vahvoilla.

– Insinöörin tarkkuus näkyy siinä, että pohjatietojen pitää olla kunnossa. Toisaalta, kun on jäsenneltyä tietoa, haluan edetä ja tehdä päätöksiä, kuvailee Tuukka itseään.

Telinekatajalla Tuukka aloitti vuonna 2015 logistiikkapäällikkönä, kun 20 vuotta kalustopäällikkönä työskennellyt Sam Nummela eläköityi. – Kolmen ensimmäisen vuoden aikana Telinekataja teki isoja kasvuloikkia, jotka vaikuttivat merkittävästi myös logistiikkapäällikön tehtäväkuvaan. Koko logistiikkaorganisaatio on tänään aivan muuta kuin aloittaessani vuonna 2015.

Vuoteen 2019 asti Telinekataja oli Layherin maahantuoja. Yhteydet Layheriin, ostot ja tuotemyynnin tuki veivät ison osan Tuukan työajasta. – Vuonna 2019 painopiste työssäni siirtyi täysin vuokraustoiminnan logistiikkaan ja sen kehittämiseen. Sisäisen kehittämisen ja uuden toiminnanohjausjärjestelmän lisäksi tehtiin roolimuutoksia. Lisättiin prosessimaisuutta ja annettiin vastuuta laajemmalle porukalle.

Telinekataja-vuosien isoimpina saavutuksinaan Tuukka pitääkin logistiikkaorganisaatiomallin rakentamista sekä Lean-hanketta, jossa yhdessä Onni Öystilän ja muun Nurmijärven varaston henkilöstön kanssa varastotoiminnot Tuukan mukaan ”räjäytettiin auki ja rakennettiin uudestaan”.

– On mahtavaa olla mukana projekteissa, jossa porukalla suunnitellaan ja toteutetaan. Vastuunkantajia riittää ja haasteita voi heittää organisaatiolle, jonka jäsenet haluavat tuoda oman panoksensa prosessiin.

Kehittämisen ja tekemisen meininki on Tuukan mieleen. – Täällä ollaan tekemisen äärellä koko ajan, ja osaamisemme on todella kovalla tasolla. Meillä on jatkuva kehittämisen nälkä. Haluamme tuoda uusia tulokulmia ja pitää edelläkävijän asemamme.

Telinekataja Tuukka Laurila Onni Öystilä
Telinekataja

– Telinekataja-vuosieni isoimpana saavutuksena pidän logistiikkaorganisaatiomallin rakentamista sekä Lean-hanketta, jossa yhdessä Onni Öystilän (oik.) ja muun Nurmijärven varaston henkilöstön kanssa varastotoiminnot ”räjäytettiin auki ja rakennettiin uudestaan”, kertoo Tuukka.

Telinekataja Tuukka Laurila

– Suomalaisessa perheyrityksessä arvostetaan myös telinekatajalaisten elämää työajan ulkopuolella. Työnantajan tukemana olen opiskellut pari vuotta työn ohessa ja ollut kahteen otteeseen useamman kuukauden vanhempainvapaalla, ottaa Tuukka esimerkin.

”Hieno työyhteisö, jossa saa kokea onnistumisen tunteita”

Kalustonhallinnan ja logistiikan rooli koetaan yleensä pakollisena pahana, kulueränä. Tuukka näkee kuitenkin toiminnon merkittävänä osana yrityksen taloudellista menestystä.

– Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Pohjana on olemassaoleva: miten onnistumme sitä hyödyntämään. Ja miten onnistumme investoimaan tehokkaimmin ja taloudellisimmin. Kokonaiskäyttöaste on se mikä ratkaisee.

Logistiikka on saanut ja ottanut isompaa roolia Telinekatajassa Tuukan vuosina. – Luontaista on sekin, että itse haluaa isompaa roolia. Maailma muuttuu ympärillä ja itsekin siinä mukana. Herää mielenkiintoa uutta kohtaan, taustoittaa Tuukka uusinta askeltaan urapolulla, kun Markku O. Kataja oli koputtanut työhuoneen ovelle ja pyytänyt juttusille. Tätä hetkeä pohjusti myös Aalto Yliopistossa työn ohella vuosina 2019–2020 suoritettu MBA-tutkinto.

1.1.2023 alkaen Tuukan tehtävänimike on ollut sisäisten palveluiden johtaja. Tuukka on myös Telinekatajan ja konsernin johtoryhmien jäsen.

– Nyt työpöydällä on laajempi läpileikkaus: logistiikan lisäksi tekninen suunnittelu, ICT ja HSEQ. Enemmän keskustelua eri osastojen välillä ja sitä kautta laajempaa vaikuttavuutta kaikkeen tekemiseen. Kaiken ytimessä on kuitenkin aina turvallisuus ja asiakkaat sekä asiakkaiden projektit.

Tuukka toteaa, että työsarkaa ja uutta opittavaa on paljon. Samalla hän on vakuuttunut, että vahva pohja logistiikkapuolelta auttaa häntä uudessa roolissa, jossa hänen tehtävänsä on katsoa eteenpäin – telinekatajalaisten sekä rakentamisen ja teollisuuden kunnossapidon ammattilaisten silmin.

– Olen innoissani. Tämä on uusi tilanne myös konsernitasolla, kun sisäisten palvelujen johtaja on konsernin johtoryhmän jäsen. Nyt tehdään koko konsernia palvelevia asioita. Mietitään mitä kannattaa tehdä keskitetysti ja mitä paikallisesti. Suomessa me haluamme pitää asemamme, kun Ruotsissa olemme haastajan roolissa. Yhtäläisyyksiä on, mutta myös eroja.

Uusi mielenkiintoinen tehtävä tuntuu jo omalta, kun tietää että siinä saa tukea työnantajan ja kollegoiden suunnalta.

– Täällä saa työskennellä fiksujen ihmisten kanssa. Tämä on työyhteisö, jossa saa kokea onnistumisen tunteita. Suomalaisessa perheyrityksessä arvostetaan myös telinekatajalaisten elämää työajan ulkopuolella. Työnantajan tukemana olen opiskellut pari vuotta työn ohessa ja ollut kahteen otteeseen useamman kuukauden vanhempainvapaalla, ottaa Tuukka esimerkin.

Kolmen pienen lapsen ja työssäkäyvien vanhempien perheessä ”paketti” pyörii Tuukan mukaan hyvin organisoituna. Vapaa-aikanaan Tuukka lukee paljon ja käy metsällä. Helsingistä Laurilan perhe suuntaa säännöllisesti isovanhempien luokse maalle temmeltämään. Vanhan maatiaiskissan lisäksi kokoonpanoon kuuluu au pair.

– Siinä sitä on vastapainoa sisäisten palveluiden ja johtoryhmien kokouksille, teamseille ja tapaamisille, hymyilee Tuukka Laurila.