Telinekataja

Pelotta uutta kohti: Vaasan uusi työpäällikkö Marko Varttila

Rovaniemen oma poika tietää mistä puhuu, varsinkin kun hän puhuu telineasentamisesta. Välillä piti käydä ottamassa vauhtia ja hakemassa näkökulmaa muualta, mutta nyt voi kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että Telinekatajalla hommat toimivat. Seuraavaksi Marko aikoo valloittaa länsirannikon, vaikka ruotsin kieli ei ihan vielä olekaan hanskassa.

Telinekataja Marko Varttila
Telinekataja Vesilinna Jyväskylä

Marko Varttilalla on viime aikoina ollut kädet ja kalenteri tavallistakin enemmän täynnä. Edessä on koko perheen muutto Jyväskylästä Vaasaan. Selviteltävien asioiden listalla on ollut koulut, päiväkodit ja omakotitalollinen omaisuutta.

– On tässä ollut muutama juttu, jotka on pitänyt hoitaa, Marko nauraa.

Mitään valtavaa tavarapaljoutta ei Varttiloiden nurkkiin sentään ole ehtinyt kertyä. Marko on muuttanut säännöllisesti muutaman vuoden välein, välillä oman työn, välillä vaimon töiden takia.

Marko on ehtinyt vaikuttaa jo kolmessa Telinekatajan toimipisteessä: Jyväskylässä, Kouvolassa ja Helsingissä. Matka on edennyt telineasentajasta työnjohtajaksi, ja nyt upouuteen rooliin työpäälliköksi. Pesti alkaa Vaasassa 1. huhtikuuta.

Yhtä kyytiä Marko ei kuitenkaan ole uraansa viettänyt Telinekatajalla. Vuosia Telinekatajalla oli alla 14, kun uteliaisuus vei selvittämään, millaista työelämä on toisaalla. Loppujen lopuksi reilu vuosi muualla riitti.

– Minun mielestäni ehdottomasti kannattaa lähteä ja kokeilla, jos yhtään mietityttää, millaista työ muualla on. Aina voi sitten hakea takaisin, jos mieli tekee, Marko pohtii.

Hieman yli vuosi sitten Marko kuuli entiseltä kollegalta, että Telinekatajalla on työnjohtajan paikka haussa. Paluu kiinnosti, sillä senhetkinen työ oli lähinnä yötä myöten matkustamista. Useamman puhelun ja pitkän harkinnan jälkeen asioista päästiin yhteisymmärrykseen. Palaaminen Telinekatajalle on ollut hyvä päätös kaikkien kannalta.

– En olisi näin motivoitunut, ellen olisi käynyt muualla välillä. Me olemme todella hyviä siinä, mitä teemme. Lisäksi ihan koko yhteisö, aina päälliköstä varastomieheen, puhaltaa yhteen hiileen. Se motivoi ja on kiva tulla töihin. Nyt tuntuu vieläkin kuin olisi kuherruskuukausi, ei ole tullut vielä reiluun vuoteen yhtään aamua, että harmittaisi lähteä töihin, Marko heittää.

Elämää telineillä

– Ensimmäistä kertaa olin töissä Telinekatajalla 2. toukokuuta 2006. Muistan työparin ja homman vieläkin kuin eilisen. Olin silloin hommissa vuokrafirman kautta Jyväskylässä, Marko kertoo.

Markon Telinekatajaura alkoi suhteellisen tyypillisesti kesätyöntekijänä. Ennen telinetöitä Marko teki lähinnä keikkaa hiihtokeskuksissa ja rakennuksilla, niin Jyväskylässä kuin Rovaniemelläkin. Telinetöissä oli monta hyvää puolta nuorelle miehelle: tili oli riittävän hyvä, pääsi reissaamaan ja työ oli fyysistä.

Syksyllä kun työt vähenivät ja vuokratyöntekijöitä alettiin vähentää listoilta, Marko oli kesän viimeinen tekijä vuokrafirman kautta. Hän viihtyi työssä ja teki selvästi vaikutuksen, koska puoli vuotta myöhemmin Marko palkattiin Telinekatajalle asentajaksi. Pian sen jälkeen hän sai lisää vastuuta ja eteni nokkamiehen tehtäviin.

Marko viihtyi hyvin: – Asentajana pääsee kaiken maailman paikkoihin! Korkealle, maan alle ja kaikkialle siinä välillä. Tiedän muun muassa kaikki nurkat Presidentinlinnasta. Se oli hauska kohde siitäkin, että torilla sattui aina kahville ministerien kanssa, tai Sipuliin lounaalle Mauno Koiviston kanssa.

Marko työskenteli Keski-Suomessa 2006–2012, ja muutti kesällä 2012 Helsinkiin. Tammikuun 2014 alusta hän aloitti siellä työnjohtajana.

– Työnjohtajan hommien aloittaminen oli todellinen heitto syvään päähän. Vaikka siitäkin selvittiin, oli se todella stressaavaa aluksi. Onneksi aika kultaa muistot!

Työnjohtajan toimissa oli kyllä puolensakin, kunhan alkushokki oli ohi.

– Työ on varsin vapaata ja itsenäistä, omiin aikatauluihinsa voi vaikuttaa, pääsee näkemään monenlaisia paikkoja, tapaamaan erilaisia ihmisiä, ja etenemään omalla urallaan talon sisällä, josta olenkin hyvä esimerkki, Marko summaa.

Telinekataja Miehet telineillä

”En tiedä, sanoisinko itseäni hengenluojaksi, mutta minulle on tärkeää, että kaikki viihtyvät töissä”, Marko Varttila tuumailee.

Telinekataja Vesilinna Jyväskylä

”Ihan koko yhteisö, aina päälliköstä varastomieheen, kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Se motivoi ja on kiva tulla töihin”, Marko Varttila sanoo.

”Aina kaikki on järjestynyt”

Pari vuotta sitten Marko alkoi kaivata muutosta siinä määrin, että irtisanoutui Telinekatajalta ja kokeili ihan muita hommia. Pikku tauko teki hyvää. Muualla ollessaan Marko huomasi muun muassa sen, miten arvostettu toimija alallaan Telinekataja on – luotettu ja tunnettu tekijä. Vaikka aina on varaa parantaa, esimerkiksi alalle kaivattaisiin enemmän naisia, on yleiseen hyvinvointiin ja tasa-arvoasioihin selkeästi panostettu. Mahdollisiin ongelmatilanteisiin puututaan välittömästi.

– Aiemmin sitä arvosti vakavaraista ja luotettavaa työnantajaa. Tietenkin hyvät esimiehet, kollegat ja alaiset ovat aina olleet plussaa, mutta nykyään osaa arvostaa muitakin asioita. Kuten esimerkiksi sitä, että täällä ollaan avoimia ja mielipiteensä saa ilmaista. Saa antaa palautetta, eikä ole asioita, joista ei saisi puhua. Telinekatajalla töitä tehdään vakavasti, mutta läpänheitto on arjessa mukana. Ketään ei sorreta, vaan kaikki ovat samanarvoisia.

– En tiedä, sanoisinko itseäni hengenluojaksi, mutta minulle on tärkeää, että kaikki viihtyvät töissä. Pyrin olemaan avoin ja reilu, Marko pohtii politiikkaansa työntekijänä ja työnjohtajana.

Telinekatajalla on avoin ja reilu meininki. Kaikesta voi puhua.

Tähän asti Keski-Suomessa työmaat ovat olleet suunnilleen 50 kilometrin säteellä toimistolta. Nyt uusi toiminta-alue Vaasassa on laajempi, mutta kotiin pääsee yöksi. Uusi työpäällikön rooli sisältää enemmän myynti- ja asiakaskäyntivastuuta kuin aiemmin, sillä Marko on Vaasan toimipisteellä aluksi yksin.

– Tietenkin näin isot liikkeet luovat painetta, että pitää onnistuakin, Marko nauraa.

Siitäkin huolimatta, että Markon ruotsintaito ei ole ihan sujuvimmasta päästä, hän muuttaa Vaasaan hyvillä mielin ja pelotta.

– Vaikka tässä on asiat tapahtuneet nopeasti, niin kyllä tämä muutos on mietitty loppuun asti. Kuntosali on jo katsottuna valmiiksi, seuraavaksi sitten pojalle paikka paikalliseen futisjoukkueeseen.