Telinekataja

Not a boss, but a leader! Työnjohtaja Riku Honkalampi viihtyy kentällä

Periksiantamattomuus, tekemisen meininki ja suunnitelmallisuus – siinä ovat Riku Honkalammen teesit työlleen ja uralleen. Kuopion alueella vaikuttava työnjohtaja uskoo esimerkin voimaan ja jatkuvaan kehittämiseen.

Telinekataja Riku Honkalampi

– Telinekatajalla on tekemisen meininki, eikä täällä jäädä seisomaan tumput suorina. Lisäksi asiat tehdään rehellisesti oikein, mitä arvostan suuresti. Voi olla rauhallisin mielin niin tilaajan kuin työntekijöidenkin puolesta, työnjohtaja Riku Honkalampi kertoo. 

Riku Honkalampi johtaa Telinekatajan operaatioita Yaran Siilinjärven tehtaalla ja fosfaattikaivoksella jämptisti, mutta rennolla otteella. – Enimmäkseen vastaan ihan fyysisesti töistä ja miehistöstä, minulla ei ole niin paljoa paperitöitä tällä hetkellä, Riku kertoo.

Taustanaan Rikulla on sähköalan kaksoistutkinto, jota hän on täydentänyt viime vuosina Rastor-instituutin esimiestyön ja työteknikon ammattitutkinnoilla. Värikäs työelämä kutsui heti armeijan jälkeen.

– Olen ollut turvesuolla traktorinkuljettajana, tehnyt kaikkea koneiden kanssa, lisäksi olen tehnyt piharakentamista… Telineille päädyin, kun minut palkattiin sellutehtaalle sähkömieheksi. Jo ensimmäisenä päivänä sain kuulla, että sähkötöitä ei nyt olekaan, mutta telinetöitä olisi, Riku nauraa.

– Telineille minä sitten jäin, ja nyt on kymmenen vuotta mennyt näissä hommissa. Aluksi en juuri pitänyt hommasta ja minulla oli korkeanpaikankammoakin, mutta siitä se sitten lähti lutviutumaan. Kun alkoi luottaa omaan tekemiseensä, pelko hävisi hyvinkin pian.

Riku työskenteli aluksi Telinekatajan työmailla alihankkijan kautta. – Se, että pääsin Telinekatajalle, vaati työtä ja päämäärätietoisuutta. Minun piti näyttää kynteni, mutta vaivannäkö kantoi hedelmää.

– Halusin Telinekatajalle, koska se on iso, vakaa ja kaikin puolin luotettava. Työntekijän näkökulmasta luotettavuus on melkeinpä tärkein ominaisuus, mutta kyllä minua kiinnostaa myös jatkuva kehittyminen. Täällä on sellainen tietynlainen periksiantamaton tekemisen meininki, että ei jäädä seisomaan tumput suorina, vaan aina etsitään ratkaisu. Minua motivoi se, että ollaan yksinkertaisesti parempia kuin kilpailijat.

Haasteiden kautta eteenpäin

Vuonna 2018 Riku aloitti virallisesti asentajana Telinekatajalla. Hän tosin pääsi melkein saman tien oikein kunnon tulikokeeseen: nokkamiehen roolissa paperitehtaalla hän pääsi johtamaan huoltoseisokkia.

– Pääsin heti työsuhteen alussa todella merkittävien ja haastavien työtehtävien pariin, Riku kertoo. 

Ja Riku vastasi haasteeseen ja luottamukseen kasvamalla rooliin. – Sain käytännössä toimia omalla tavallani – minulle toimitettiin lista tehtävistä asioista ja sain sitten ratkoa ongelmat miten parhaaksi näin.

Muutenkin Riku on nauttinut haasteista ja heittäytynyt niihin täysin rinnoin. Erityisen palkitseva ja mieleenpainuva oli yhdeksän kuukauden mittainen rutistus tehtaan laajennusosan rakennustöiden yhteydessä.

– Olin kävelemässä työmaan ohi, kun minua ihan oikeasti nykäistiin hihasta, että hei, ettekös te tee telineitä. Lopulta siitä sukeutui aivan valtava urakka, joka aloitettiin samana iltana. Se oli mahtavaa ja haastavaa aikaa.

– Olin sillä työmaalla koko ajan mukana kaikessa. Näytin esimerkillä, miten meillä hoidetaan nämä hommat. Sosiaaliset suhteet ja niiden hoitaminen ovat minulle muutenkin vahvuus, ja niillä taidolla lopulta otettiin koko työmaa haltuun. Käytännössä kävin säännöllisesti työmaan suositulla taukopaikalla, ja havaitessani siellä uusia kasvoja, kävin rohkeasti juttelemaan ja kehitin suhteita työmaan toimijoihin. Sain myös myytyä palvelujamme tehokkaasti uusille asiakkaille, sovittua urakoita ja hoidettua käytännön asiat siinä. Kaikki uudetkin toimijat työmaalla tiesivät etsiä minut käsiinsä halutessaan hyvää palvelua.

Kun Riku jäi yhdeksän kuukauden puristuksen jälkeen urakasta kesälomalle, remmiin astui kaksi muuta työnjohtajaa. – Se oli todella rankka, mutta aivan uskomaton kokemus. Sen jälkeen tuli fiilis, että pystyy ihan kaikkeen. Olen kyllä todella ylpeä siitä suorituksesta, kaikki ongelmat ratkottiin ja jokainen työvaihe saatiin tehokkaasti hoidettua loppuun asti. Olen vieläkin todella hyvissä väleissä ja tekemisissä monien sen työmaan tilaajien kanssa.

Telinekataja Kuopion verotalo
Telinekataja Kuopio

– Työntekijän näkökulmasta luotettavuus on työnantajan tärkein ominaisuus, ja täällä se on kohdillaan. 

Telinekataja Riku Honkalampi

– En oikein usko jäykkään hierarkiaan, vaan menen aina itse auttamaan, jos on kiire ja vain suinkin voin. Viihdyn kentällä – siellä näkee parhaiten, jos on jotakin ongelmia, Riku Honkalampi kertoo.

Vauhdikasta vapaa-aikaa

Riku viihtyy töiden ulkopuolellakin paremmin tekemisen kuin aikomisen parissa. Hän on kotoisin Kuopion maaseuduilta, ja viihtyy edelleen alueella. – Minulla on asunto kaupungissakin, mutta vietän maalla enemmän aikaa. Siellä on niin paljon enemmän tekemistä!

Kuusivuotiaan poikansa kanssa Riku viettää varsin vauhdikasta vapaa-aikaa. – Me seikkaillaan! Veneillään paljon, käydään sienessä ja laavuilemassa. Teemme pidempiäkin reissuja, esimerkiksi Ähtäriin ja Ouluun. Me ei oikein tykätä olla paikallaan.

Muun luonnonläheisen seikkailemisen lisäksi Riku moottoripyöräilee ja käy välillä myös työkavereidenkin kanssa pilkillä ja mökillä, muun muassa. Siistinä sisäharrastuksena hänellä on lähinnä sijoittaminen, ja siinäkin hänellä on tavoitteet korkealla.

Riku on panostanut uraansa johdonmukaisesti. Hän on toiminut Telinekatajalla myös luottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna ja on nytkin mukana HSEQ-ryhmässä. Seuraavat suunnitelmat työssä odottavat vielä kirkastumistaan.

– Projektijohtaminen kiinnostaa, haluaisin kehittyä siinä seuraavaksi. Minulla on jo paljon kokemusta seisokeista ja suuremmista projekteista, mutta aina pystyy kehittymään paremmaksi!