Telinekataja

Markus Toivonen: työnjohtajasta suunnittelijaksi

47-vuotiaan syntyjään uusikaupunkilaisen suunnittelijan työ on vienyt hänet mitä mielenkiintoisempiin paikkoihin, aina Isokarin majakan korkeuksista Paraisten kalkkikaivosten syvyyksiin. Monipuolisuus pitää työn kiinnostavana, ja erinomainen yhteishenki miehen Telinekatajalla.

Telinekataja Markus Toivonen

Telinekatajan Turun toimiston suunnittelija Markus Toivonen on löytänyt kodin Liedosta ja viihtyisän työyhteisön Telinekatajalta.

– Tulin opiskelemaan Turkuun ja jäin sille tielleni. Heti ensimmäisenä vuotena ammattikoulussa kokeilin, pääsisinkö Turkuun Tekuun, ja pääsinkin. Opiskelin kuitenkin ensin ammattikoulun loppuun Uudessakaupungissa ja sen jälkeen Tekussa rakennusmestariksi. Sen enempää en ole juurikaan opiskellut, vaan olen töideni kautta oppinut kaiken tarvittavan, Toivonen kertoo.

Omien sanojensa mukaan Toivonen ikään kuin ajautui työnjohtajaksi. Suuntaa työnjohtoon siivittivät teknillinen osaaminen ja taloudellinen näkemys. Samaiset taidot johdattivat hänet myöhemmin suunnittelijan pestiin.

– Aloitin Telinekatajalla vuonna 2017 työnjohtajana. Telinekatajalla oli tuolloin neljä suunnittelijaa, ja kiireaikoina suunnitelmia saattoi joutua odottamaan.

Toivosella ei tilanteessa mennyt sormi suuhun. – Suunnittelin ja piirsin käsin yhden oman työmaani. Silloin esimieheni Marko Härkönen huomasi, että minulla on suunnittelijan kykyjä.

Siitä alkoi muutaman vuoden mittainen matka suunnittelijaksi. Marraskuussa 2020 Toivonen aloitti virallisesti uudessa roolissaan.

Eteenpäin menemisen meininki

Toivonen on huomannut, että hänen työvuosiensa aikana Telinekatajalla on kaiken aikaa ollut kehittymisen ja eteenpäin menemisen meininki. – Vaikka mitään suurta muutosta ei tapahtuisikaan, niin koko ajan mennään eteenpäin, eikä tyydytä lepäämään laakereilla, hän kertoo.

Nykyään Toivonen työskentelee lähinnä 3D-mallien parissa. Aiemmin käytettiin pelkästään 2D- tasokuvia ja leikkauskuvia. Tästä muutoksesta Toivonen pitää, sillä 3D-mallinnoksilla saadaan tehtyä tarkat suunnitelmat, jolloin tekijöiden aikaa säästyy ja työt sujuvat. Vaikka suunnittelutyö tehdäänkin enimmäkseen tietokoneella, Toivonen ei ole linnoittautunut toimistoonsa.

– On helpompaa hahmottaa kohteen tarpeet, kun käy itse kentällä. On ehdoton etu, että olen ollut työnjohtajana. Se auttaa järkevöittämään suunnitelmia niin, että saadaan turvallinen ja kestävä teline ilman turhia osia, hän sanoo.

Toivonen todellakin viihtyy työssään. – Ei tämä helppoa ole, mutta haasteet pitävät päivät mielenkiintoisina. Suunnittelijalla jokainen kohde on erilainen, joten jokainen päiväkin on erilainen. On mahtavaa päästä kohteisiin, joissa harva on käynyt. Työ on vienyt niin korkealle kuin syvällekin: Isokarin majakalta aina Paraisten kalkkikaivokseen parinsadan metrin syvyyteen. Turun linnassa olen ollut niin työnjohtajana kuin suunnittelijana.

Sokkeloinen ja monitahoinen Turun linna onkin jäänyt Toivosen mieleen erityisen mielenkiintoisena. Itse telineen tekeminen linnan sisällä ei ole ollenkaan niin iso urakka kuin osien pystytyspaikoille kuljettaminen.

Telinekataja Markus Toivonen

– On ehdoton etu, että olen ollut työnjohtajana. Se auttaa järkevöittämään suunnitelmia niin, että saadaan turvallinen ja kestävä teline ilman turhia osia, Markus Toivonen pohtii.

Telinekataja Markus Toivonen

– Olen koko ikäni tehnyt rakentamista jossakin muodossa. Rakennusala on ollut minun juttuni ja vienyt eteenpäin, Markus Toivonen sanoo.

Arvot ja sydän paikallaan

Toivonen on uransa aikana toiminut yksinyrittäjänä, työnjohtajana betonielementtitehtaalla ja pienemmissä rakennusfirmoissa, kaiken muun muassa. – Olen koko ikäni tehnyt rakentamista jossakin muodossa. Rakennusala on ollut minun juttuni ja vienyt eteenpäin.

Uravalinnan osuvuudesta kertoo sekin, että Toivosen rakkain vapaa-ajan harrastuskin liittyy rakentamiseen.

– Meillä on 1900-luvun alusta oleva torppa, jota remontoin. Se on parasta vastapainoa kiireisellekin arjelle. Joka viikonloppu on melkein kiire päästä käsiksi siihen ikuisuusprojektiin, Toivonen nauraa.

Vaikka ei Toivosta harmita ollenkaan tulla taas maanantaina sorvin ääreen.

– Telinealalla työntekijät mahdollistavat koko firman toiminnan. Telinekatajalla työntekijöitä ja heidän panostaan arvostetaan.

Muutenkin Toivonen kokee Telinekatajan olevan matalan hierarkian työpaikka, jonka arvot sopivat hänelle hyvin. – On ehdoton etu, että pääsee aina antamaan positiivisen kuvan työpaikastaan ulkopuolelle. En muuten olisi tänne jäänytkään, hän nauraa.

Sen kummempia tavoitteita Toivosella ei tällä hetkellä ole uralleen, sillä hän viihtyy oikein hyvin nykyisessä roolissaan. Ei hän tosin ole aiemminkaan juuri suunnitellut uraansa.

– Tähän mennessä tämä taktiikkani on toiminut, en ole kauheasti suunnitellut uraani, mutta olen tarttunut vastaan tulleisiin tilaisuuksiin. Olen nyt tässä ja tyytyväinen. Joka aamu on mukava tulla työmaalle, Toivonen hymyilee.