Telinekataja

Luovuus ja tarkkuus käsi kädessä: Jari Eskelinen työnjohtajana

Yara Siilinjärven toimipisteellä Telinekatajaa edustajaa myös luova graafikko. – Työn joustavuus, haastavat työkohteet ja tämän työn itsenäisyys saavat minut viihtymään Telinekatajalla, kertoo työnjohtaja Jari Eskelinen. Kymmenen vuotta palkkalistoilla on tullut jo täyteen, seuraavaan merkkipaaluun tähdätään jo.

Telinekataja Jari Eskelinen

– Olen työskennellyt Telinekatajalla asentajana, nokkamiehenä, työsuojeluvaltuutettuna, putoamissuojainten määräaikaistarkastajana, työnjohtajana ja nyt projektipäällikkönä Yara- asiakkuudella, Jari listaa. – Koen kyllä, että omalla tekemiselläni ja onnistumisilla olen pystynyt vaikuttamaan etenemiseeni täällä.

Jari on Telinekataja-urallaan paluumuuttaja. – Aloitin 2005 armeijan jälkeen asennushommissa. Sen jälkeen työskentelin muutaman vuoden toisaalla, muun muassa tatuoijana useammassa eri liikkeessä.

Tatuointikoneen taakse Jarin vei elämänmittainen kiinnostus piirtämiseen ja graafiseen suunnitteluun. Monipuolinen osaaja edelleen tekee graafista suunnittelua telinetyön ohessa. Hän on suunnitellut muun muassa Telinekatajan juhlavuoden juhlaoluen etiketin.

Jari viihtyi tatuoijana vallan hyvin, mutta loppujen lopuksi käytännön olosuhteet vetivät hänet takaisin telineille. Helsingistä kotoisin oleva Jari muutti Kuopioon sekä perheen että säännöllisten, luotettavien päivätöiden takia.

– Olen opiskellut painotuotantoassistentiksi Käpylän ammattiopistossa ennen armeijaa. Sen jälkeen täydensin osaamistani Rastor-instituutissa työteknikon tutkinnolla. Työteknikkokoulutus auttoi syventymään teollisuudessa toimimiseen ja työnjohtajan tehtäviin, joten siitä on ollut paljon hyötyä käytännössä, Jari kertoo.

Luottamus kantaa hedelmää

Jarin tyypillinen työpäivä alkaa aamuseitsemältä, ja sisältää monta tarkkuutta vaativaa osasta: laskutusta, tarjouslaskentaa, valvontaa, kokonaishallintaa ja tilaajan kanssa kommunikointia. Jari nimeääkin työn vaatimiksi ominaisuuksiksi järjestelmällisyyden ja paineensietokyvyn. Omalla tavallaan juuri paineen alla työskentely tekee hänen työstään palkitsevaa ja kiinnostavaa.

– Tässä työssä minua motivoi sekä työn joustavuus että haastavat työkohteet. Arvostan sitä, että Telinekataja luottaa meidän tekijöiden ammattitaitoon ratkoa asiakkaiden ongelmatilanteita kentällä, ripeästi ja itsenäisesti. Tästä tiimeille annetusta vapaudesta ja vastuusta seuraavat onnistumiset varsinkin tiukoissa aikataulutilanteissa, kuten seisokeissa.

Vapauden ja vastuun tuomia tuloksia Jari muisteleekin uransa tärkeimpinä saavutuksina. Sen lisäksi, että 10-vuotismerkkipaalun saavuttaminen oli tärkeää, myös vuosi 2023 on jäänyt hänelle merkittävänä mieleen.

– Vuosi 2023 kokonaisuudessaan oli hieno suoritus. Pääsimme yksikön tavoitteisiin ja ylikin.

Hyvän, osaavan ja sitoutuneen tiimin kanssa on helppo tehdä töitä. Jari arvostaakin Telinekatajan luotettavuutta siinäkin, että osaavien työntekijöiden on helppo sitoutua vakaaseen yritykseen. Perusasiat toimivat, työnhyvinvointiin ja tiimien yhteistyöhön panostetaan.

– Täällä mennään turvallisuus edellä joka päivä, eikä oiota mutkissa. Arvostan sitä, että voidaan ottaa tuumailutauko, jos ratkaisut yhtään mietityttävät. Se vaatii rohkeutta, mutta täällä rohkeutta riittää myös puuttua kaverin tai muiden epäasialliseen toimintaan.

Telinekataja Kuopion verotalo
Telinekataja Kuopion verotalo

Jari Eskelinen tasapainottaa kiireistä työpäiväänsä muun muassa videopeleillä ja uuden oppimisella. – Viime aikoina olen ollut kiinnostunut erityisesti tekoälyn kehityksestä, 3D- printtaamisesta ja mallintamisesta.

Telinekataja Jari Eskelinen piirroshahmo

Jari Eskelinen pääsee käyttämään luovuuttaan vielä enemmän vapaa-ajallaan: – Teen graafista suunnittelua edelleen freelancer-pohjalta. Suunnittelen paljon esimerkiksi levynkansia, mutta myös Telinekatajan juhlavuoden oluen etiketin.

Tasapainottavaa luovuutta

Vaikka Jari ei teekään tatuointeja tällä hetkellä, on kaiken aikaa päivätöiden rinnalla enemmän ja vähemmän kulkenut visuaalisuus ja graafinen suunnittelu hänelle aina vaan tärkeää. Luovuus ja käsillä tekeminen tasapainottavat välillä hetkistäkin työarkea.

– Teen edelleen graafista suunnittelua freelance-pohjalta, teen levynkansia, paitoja ja ihan kaikkea muutakin. Opiskelen myös jatkuvasti uutta. Viime aikoina olen perehtynyt erityisesti tekoälyyn ja 3D-printtaukseen ja -mallintamiseen.

Oppimisen lisäksi Jari tasapainottaa arkea säännöllisellä kuntosaliharjoittelulla ja videopeleillä.

– Muuten arkeen kuuluu ihan tavallinen perhe-elämä. Harrastan myös ruoanlaittoa, Jari kertoo.

Se, että tämänhetkinen asiakkuus haastaa Jaria jatkuvasti kehittymään ja kehittämään toimintoja, saa työn tuntumaan mielenkiintoiselta ja motivoivalta. Siksi ei olekaan yllättävää, että Jarin katse on tiukasti suunnattu tulevaan, ja hänellä on tavoitteena edetä urallaan, saada enemmän vastuuta ja kerryttää työvuosia.

– Muuten minulla on aika tyypilliset tavoitteet: terveenä pysyminen, hyvät salitulokset ja haluan nähdä lasteni kasvavan. Ja toki haluan saavuttaa 20-vuotismerkkipaalun täällä, Jari nauraa.