Telinekataja

Inka Satukangas: kehitysasiantuntija tuntee eilisen ja katsoo huomiseen

Kesätöistä kehitysasiantuntijaksi kulkeneen Inka Satukankaan 26-vuotisessa Telinekataja-urassa on useita tähtihetkiä. – Aina on päässyt eteenpäin, mukaan uusiin mielenkiintoisiin juttuihin. Parasta näissä vuosissa ovat olleet oman porukan kiitokset ja yhdessä onnistumiset.

Telinekataja Inka Satukangas

Lieksassa syntynyt, Espoossa kasvanut ja pääosin koulutkin käynyt Inka astui Telinekatajan ovesta sisään ensimmäisen kerran keväällä 1996. – Olin juuri valmistunut kauppaoppilaitoksesta, kun minulle tarjottiin kesätöitä toimistosihteerinä. Vuorion Minna oli jäämässä äitiyslomalle, ja sain mahdollisuuden jatkaa toimiston apulaisena vielä kesän jälkeen. Meidän vuoropuhelummehan jatkuu edelleen. Teemme taas tiivistä yhteistyötä Minnan kanssa, kun hän palasi takaisin Telinekatajalle.

– Meitä on muutamia, joiden kanssa voimme muistella 90-lukua, naurahtaa Inka. – Rikkaus on sekin, että taloon on tullut uusia ihmisiä ja uutta verta, pohtii pitkän linjan telinekatajalainen.

– Olen nähnyt, miten lainsäädännön muutokset ovat vaikuttaneet toimintatapoihin ja miten yrityksen koko on kasvanut, yrityskulttuuri on kehittynyt… ja homma on silti hienosti hallussa. Olen omassa työssäni vuosien aikana kokenut sen, että Telinekatajalla pidetään se, mikä luvataan. Tykkään rehellisyydestä – siitä, että henkilöstöön luotetaan ja lupaukset lunastetaan.

”Työkaverit ovat luottohenkilöitäni”

Toimistosihteeri, myyntisihteeri, markkinointiassistentti, ATK-tuki. Vähän enemmän HSEQ-asioita, osittain henkilöstöasioita… Perinteisestihän kaupallisen koulutuksen pohjalta urapolku etenee tittelistä toiseen, kun vaihtaa työpaikkaa. Inka on edennyt, kehittynyt ja kouluttautunut yhdessä työpaikassa.

– Myynnin avustaminen, raportointi, asiakastilaisuudet ja messut kuuluivat myyntisihteerinä toimenkuvaani. Markkinointiassistenttina olin tekemässä nettisivuja ja asiakaslehteä – referenssihaastatteluista lähtien. ATK-tukena asensin kaikille sähköpostit. Myös työsuojelu- ja työturvallisuusasiat ovat vahvasti arjessa mukana. Työn ohessa olen opiskellut markkinointitutkinnon sekä suorittanut viestintäkoulutuksia ja myynnin valmennuksia. Taas kutkuttaa se tuttu tunne, että pitäisi opiskella uutta. Nyt agendalla olisi avoimen yliopiston tietojenkäsittelytiede, paljastaa Inka.

Monet nykyään ulkoistetut toiminnot Inka ja kollegat tekivät aikaisemmin omalla porukalla. Ostopalveluiden myötä Inka kokee, että on päässyt keskittymään ja syventymään. Työntäyteisiltä vuosilta on jäänyt kuitenkin monia hyviä hetkiä mieleen. – Esimerkiksi tulokset työturvallisuuden kehittämisestä sekä asiakastapahtumat ja messut, joissa homma on toiminut. Erityisesti oman porukan kiitokset ovat lämmittäneet.

–Työkavereilla on iso rooli. He ovat minun luottohenkilöitäni. On hienoa, kun voi puhua luottamuksellisesti myös vakavista aiheista. Etätyöaikana tuli jo ikävä työkavereita. Oli tosi kiva palata toimistolle, sanoo Inka.

Työelämän ja siviilin Inka kuitenkin pitää erillään. Hyvin suunnitellun ja aikataulutetun työnsä Inka pyrkii hoitamaan työaikana. Työ Telinekatajalle ei häntä stressaa eikä valvota, vaikka joskus päivä pitkäksi venyykin.

– Kesämökki on meidän perheen henkireikä. Touhutaan paljon pihalla, fiksaillaan aina jotakin. Myös metsä marjoineen ja sienineen vetää puoleensa. Ja toki lenkille vie myös perheemme lemmikkikoira.

Telinekataja tapaturmataajuus 2010-2021

Työntäyteisiltä vuosilta on Inkalle jäänyt monia hyviä hetkiä mieleen kuten esimerkiksi tulokset työturvallisuuden kehittämisestä. 

Telinekataja tapaturmataajuus 2010-2021
Telinekataja Inka Satukangas

Toiminnanohjausjärjestelmän vaihtoon tarvittiin talon sisältä yhteyshenkilö ja asiantuntija, joka ymmärsi Telinekatajan tarpeet. – Otin hankkeen vetäjän roolin vastaan ja päätin hoitaa homman. Pääsin hyödyntämään vahvuuksiani: suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta. Iso juttuhan se oli. Kehitysasiantuntijana olen edelleen mukana oman ”lapseni”, ERP:n kasvussa ja kehityksessä, kertoo Inka Satukangas.

Asiantuntemusta asentajan arjesta johtoryhmätyöskentelyyn

Arki ja tehtävät ovat muuttuneet, kun uusia mielenkiinnon kohteita on tullut Inkan uralla eteen. Hyppy markkinoinnista tuotannonjohtoon tapahtui samoihin aikoihin, kun perheyhtiö muutti Olariin. Jalkautuminen työmaille antoi taas aivan uuden näköalan, kun asiakasrajapinta, työnjohto ja asentajat tulivat tutuksi. Inkaa ei yhtään haittaa, että hän pidettiin yhtenä ”kundeista”.

Ehdoton uran kohokohta ajoittuu vuosiin 2015–2018. Telinekatajalla oltiin tultu siihen tulokseen, että kasvavan yrityksen työmaiden ja kaluston hallinta piti saada nykyaikaistettua. Toiminnanohjausjärjestelmän vaihtoon tarvittiin talon sisältä yhteyshenkilö ja asiantuntija, joka ymmärsi Telinekatajan tarpeet.

– Otin hankkeen vetäjän roolin vastaan ja päätin hoitaa homman. Pääsin hyödyntämään vahvuuksiani: suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta. Iso juttuhan se oli. Työnantaja vapautti minut johdon assistentin työtehtävistä ja antoi mahdollisuuden keskittyä hankkeeseen. Siltikin kyllä työkaverit katsoivat vierestä, että mitenkähän Inka tämän jaksaa.

Pelkästään tavoitemäärittely ja toimittajavalinta kesti yli puoli vuotta. Inka tunnustaa, että hänellä pitää aina faktat olla tarkasti tiedossa – hän ei halua lähteä eteenpäin olettamusten varassa. Järjestelmällisenä aikatauluttajana Inkan äänestä kuultaa pieni harmistus siitä, että käyttöönotto viivästyi suunnitellusta reilulla puolella vuodella. – Ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Maaliin kuitenkin päästiin, ja useampi eri järjestelmissä ollut toiminto saatiin yhteen pakettiin.

Keväästä 2019 Inkan titteli on ollut kehitysasiantuntija. Inka myöntää, että toiminnanohjausjärjestelmä on hänen ”lapsensa”, jonka kasvussa ja kehityksessä hän haluaa olla mukana. Toimenkuvaan kuuluu ERP:n ylläpito, jatkuva kehittäminen, toiminnallisuudet ja raportointi. Inka pyytää, saa ja käsittelee loppukäyttäjien palautteita, hakee uusia näkökulmia sekä vastaa versiopäivityksistä, käyttäjien koulutuksesta, ohjauksesta ja tuesta. Hän jatkaa myös johdon tukena kaiken ohessa ja on mukana johtoryhmätyöskentelyssä.

– En ole ollut mikään perinteinen johdon assistentti. Pidän huolen, että asioita edistetään ja ne tulee tehtyä. On hienoa olla mukana, kun katsotaan eteenpäin. Oman taustani myötä tunnen lähes kaikki osa-alueet ja osaan ottaa kantaa. Täällä uskaltaa avata suunsa.

Inka liputtakin hyvän keskusteluyhteyden ja rehellisen palautteen puolesta. Telinekatajan yrityskulttuurissa perinteitä kunnioittavaa Inkaa motivoi myös se, että työnantaja antaa vastuuta ja työkavereihin on täysi luotto.

– Toivottavasti muistan itsekin kiittää työkavereita riittävän usein. Jo lukioaikana minua kuvailtiin ”viileäksi & vaaleaksi”. Voin ehkä vaikuttaa hieman varaukselliselta, mutta en pure, hymyilee Inka.