Telinekataja

Aloitteleva HSEQ-valvoja Mirjami Pikkarainen inspiroituu uudesta

”Menevä tohottaja”, luonnehtii kemiläinen Mirjami Pikkarainen itseään parilla sanalla. Tuore HSEQ-valvojan rooli onkin varsin passeli hänelle: vaihtelevat päivät vievät tekijää Kemiin, Tornioon ja ympäri lähiseutuja. Viikoittain tarkastettavia telineitä kertyy yleensä 250 kappaletta, ja siinä on vasta osa hänen työpäivästään.

Telinekataja Mirjami Pikkarainen

– Minulla on periaatteena se, että asiat tehdään kunnolla ja loppuun asti, kertoo aloitteleva HSEQ-valvoja Mirjami Pikkarainen.

Telinekataja Mirjami Pikkarainen

– Olen aika toimelias ja työhön tarttuva, ja kun johonkin ryhdyn, teen sen huolellisesti valmiiksi asti, Mirjami Pikkarainen kuvailee asennettaan.

Mirjami Pikkarainen aloitti Telinekatajalla telineasentajana vuokrafirman kautta vuonna 2018. Hän päätyi alalle oppisopimuksen myötä, työn alla tuolloin oli Rakennusalan osatutkinto. Aikeena oli alanvaihto.

– Tutkin Telinekatajan sivuja ja alaa muutenkin, ja mietin että on mielenkiintoisen näköistä hommaa. Sain myös kuulla paljon mielipiteitä siitä, miten telineasennus on miesten työtä, joten totta kai päätin lähteä alaa kokeilemaan. Halusin nimittäin tehdä jotakin ihan muuta kuin aiempi työni.

– Olen koulutukseltani lähihoitaja. Valmistuin siihen työhön 2012, tein sijaisuuksia jo opintojen ohessa palvelutaloilla ja kouluilla. Olen myös sijaistanut erityisopettajana, ollut töissä Lassila & Tikanojalla ja ehtinyt olemaan kotiäitinäkin. Hassuin työpaikkani on ehkä ensimmäinen työni: olin Kemin lumilinnassa Terttu-lumipallomaskottina! Mirjami nauraa.

Telinetöissä Mirjami pääsi välittömästi syvään päätyyn, eli Outokummun Tornion tehtaan seisakkiin. – Kyllä se vaati sisua! Ihmettelin ensin, että mihin ihmeeseen olen oikein lähtenyt, mutta siitä se tahdonvoimalla käynnistyi.

Ensimmäinen viikko olikin aikamoinen kokemus, mutta Mirjami kiittelee sitä, miten hyvin hänet otettiin mukaan tiimiin. Hän oli aluksi apumiehenä, mutta vanhemmat ja kokeneemmat telineasentajat ottivat hänet hoiviinsa, näyttivät materiaalit ja alkoivat heti opastaa lajin saloihin.

– Sain todella hyvän startin tähän työhön. Minulla oli oppimishalua ja se otettiin hyvin vastaan. Aloin varsin nopeasti asentamaan itsekin ja jo pian minut laitettiin sellaiseen ryhmään, jossa oli minuakin uudempia tekijöitä.

Mirjamin sisu, sinnikkyys ja oppimishalu huomattiin Telinekatajalla, joten varsin pian Mirjamille ehdotettiin telinetöiden lisäksi nokkakoulutusta. Nyt hän on vuoden alusta edennyt uuteen rooliin: tie vei telineasentajasta telinetarkastajaksi.

Palveluammatissa

Mirjamilla on erinomaiset eväät roolissaan menestymiseen: – Olen tarkka, ja välitän muista! Pyrin hoitamaan asiat kunnolla loppuun, ja olen tiedonhaluinen ihminen. Jos asentajilla on kysymyksiä, etsin niihin vastaukset, jos en heti tiedä.

Hänen arkensa on hyvin vaihtelevaa: – Teen työmaakierroksia, käyn Outokummun Kemin kaivoksella ja Tornion terästehtaalla tarkastamassa telineitä ja liikun Tornio–Kemi-akselilla muutenkin. Telineiden lisäksi varmistan, että työmailla laatuvaatimukset, luvat ja turvavarusteet ovat kunnossa.

Näiden toimien lisäksi Mirjamin päiviin kuuluu kehitysideoiden läpikäyminen laatu- ja turvallisuusasiantuntija Teemu Kaijalan ja työnjohtajien kanssa, sekä raportointia telinetarkastuksista. Hän myös kouluttaa telineasentajia, eli muun muassa pitää kuukausittain turvallisuusvartteja, joissa käydään läpi tulevia muutoksia, turvahavaintoja ja mahdollisia päivityksiä suojavarusteisiin. Sen lisäksi Mirjami toimii nokkana seisakeissa nokkana ja tarvittaessa sijaistaa sekä työnjohtoa että asentajia. Tylsiä päiviä ei taida ollakaan?

– Tykkään että on vaihtelua, Mirjami nauraa. – Ja arvostan sitä, että pystyn vaikuttamaan paljon työpäivieni sisältöön. Tässä työssä on todella hyvää se, että näen työni jäljen ja tiedän, että työni on tärkeää.

Telinekataja on panostanut HSEQ-toimintaan paljon ja sen kehitys näkyy Mirjamin arjessa. Henkilökohtaisia suojaimia uudistetaan ja kehitetään, kuten myös erilaisia lupia. Tietotekniikka on kehittynyt ja helpottaa kommunikointia ja kirjanpitoa. Tekniikasta ja sen kehityksestä huolimatta tärkeintä työssä kuitenkin ovat ihmiset.

– Meillä on hyvä porukka ja kaikki tulevat toimeen keskenään. Ketään ei syrjitä ja pidetään huolta toisistamme – on kiva mennä joka päivä töihin.

Telinekataja Mirjami Pikkarainen maskottina

– Hassuin työpaikkani on ehkä ensimmäinen työni: olin Kemin lumilinnassa Terttu- lumipallomaskottina! Ei siitä paljoa maksettu, mutta kyllä se kutosluokkalaisen viikkorahoissa jo tuntui, Mirjami nauraa.

Telinekataja

Työporukan ja työtovereiden hyvä henki on yksi tärkeimmistä asioista Mirjamin mielestä. – Meillä on hyvä porukka ja kaikki tulevat toimeen keskenään. On kiva mennä joka päivä töihin. Ketään ei syrjitä ja pidetään huolta toisistamme.

Eräretkiä ja Pokemonien metsästystä

Perheellisen Mirjamin vapaa-aika kuluu mukavasti kahden lapsen kanssa touhutessa. Koko perhe harrastaa retkeilyä eräkämpille ja luonnossa liikkumista. Kesällä varsinkin Mirjami kalastaa: lohta, harjusta ja taimenta. Muuten Mirjami käy salilla, hiihtää ja viihtyy myös pulkkamäessä.

Mahdollinen työstressi katoaa parhaiten luonnossa, jonne vie myös uudenlainen metsästysharrastus: – Metsästämme poikani kanssa Pokemoneja!

Muuten kunnianhimoinen Mirjami haluaa kehittyä työssään, edistää työturvallisuutta ja lisätä omaa osaamistaan.

– Minua innostaa tiedonhankinta, koulutukset ja kaikki yhteistyökuviot. Haluan oppia kaiken! Tämän lisäksi olen valitettavan itsekriittinen, joten opettelen lisäksi vähentämään sitä, Mirjami nauraa.

Miltä näyttävät Mirjamin kesäsuunnitelmat? – Sain 30-vuotislahjaksi tandemhypyn! Se on edessä kesä–heinäkuussa. Muuten opettelen elämään hetkessä, etten murehdi asioita vuosien päähän. Mutta nyt hypätään ensin.