Teline on joukkuelaji

Näin kesällä, Liigan valmistautuessa uuteen kauteen, on mukava pohdiskella joukkuelajissa menestymisen edellytyksiä. Vaikka asiakkaiden ja katsojien mielenkiintoa nostatetaan yksittäisten pelaajien onnistumisilla, fanipaidoilla ja pistepörssisijoituksilla, tarvitaan joukkueen menestykseen sen jokaisen osan onnistumista. Pelaajien lisäksi joukkueen johdon, valmennuksen, huollon, markkinoinnin ja ihan kaikkien osien pitää onnistua. Näin täytyy jatkua päivästä toiseen. Kannattajat palkitsevat jokaisen onnistumisen tukemalla joukkuetta entistä väkevämmin. Fanien määrä kasvaa, ja onnistumiset avaavat ovia menestykseen.

Tästä on helppo siirtyä ajattelemaan telinetyötä (kirjoitanhan tätä työajalla), ja tässä työssä menestymistä. Asiakkaat kiinnittävät usein huomionsa yksittäisiin onnistujiin. Toivotaan, että juuri se ”hyvä” asennusporukka tulee työmaalle. Perusteltu toive. Asennusryhmän seuraavaa onnistumista on tukemassa osaava joukkue. Ensimmäisenä tukena on työnjohtaja, joka välittää asiakkaan toiveet ja tarpeet koko joukkueelle. Työnjohtaja saa tukea suunnittelijoilta, kun mietitään mitä ja millä kalustolla tehdään. Seuraavaksi työnjohto saa tukea varastolta, joka huolehtii tarvittavat materiaalit sovittuna aikana oikeaan paikkaan. Kaiken tämän tiedon ja tuen työnjohtaja välittää asennusporukalle, joka rakentaa telineet ja sääsuojat. Ja niin kuin jääkiekossa peli aaltoilee päästä päähän, myös telinetyö elää. Asiakkaan tarpeet muuttuvat ja aikataulut elävät. Joukkueella pitää olla valmius reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin.
Telineiden rakentaminen vaatii saumatonta tiimityötä

Telineiden rakentaminen vaatii saumatonta tiimityötä

Tämäkään ei vielä riitä lupaamaan toistuvia onnistumisia. Tarvitaan joukkueen johto, joka luo puitteet jatkuvalle ja määrätietoiselle onnistumisten tavoittelulle. Koko joukkueen sitoutumista työturvallisuudesta huolehtimiseen. Valmennusta ja kouluttamista uusiin tehtäviin. Vanhojen oppien jatkuvaa kertaamista. Markkinointia kertomaan asiakkaillemme ja kannattajillemme onnistumisistamme. Tarvitaan ensiluokkaisia tavarantoimittajia ja alihankkijoita, jotka eivät tingi omasta laadustaan. Wilhelm Layher GmbH & Co KG on esimerkki onnistuneesta tavarantoimittajasta.

Työturvallisuus on avainasemassa telineiden ja sääsuojien rakentamisessa.

Työturvallisuus on avainasemassa telineiden ja sääsuojien rakentamisessa.

Palataanpa vielä Liigan pariin. Kovin usein näyttää käyvän niin, että menestystä ei seuraa menestys. Joukkue ei kestäkään menestystä. Jotkut lähtevät etsimään vehreämpää laidunta tai korkeampaa oksaa. Joukkue menettää jäsenen ja lähtijä menestyvän joukkueen tuen. Kumpi onnistuu helpommin korvaamaan menetyksensä? Jäljelle jäävät tekevät sitkeästi kuten ennenkin, onhan tällä tavalla menestytty. Näyttöä on mutta maailma muuttuu. Kilpailijat yrittävät onnistua omissa tavoitteissaan, ja kannattajien tarpeet muuttuvat. Enää ei riitä erätauon käristemakkara ja lämmin juoma. Kannattajakunta pienenee, ja resurssit onnistumisedellytysten luomiseksi vähenevät.

Telinetyökin kehittyy koko ajan. Muutokset työturvallisuudessa, tai vaikkapa sääsuojien käytössä, ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana olleet valtavia. Tarvitaan entistä suurempia ja laajempia ratkaisuja. Menestyvän joukkueen on koko ajan kehityttävä. On seurattava ympärillä tapahtuvia asioita, huolehdittava oikeasta ajantasaisesta tilannekuvasta sekä kehityttävä eteenpäin katsoen. Omaa toimintakenttää ja sitä kautta koko ympäröivää yhteiskuntaa pitää kehittää. Ja kaiken keskiössä on pidettävä omille kannattajille, asiakkaille, tuotetut onnistumiset.
Kun kaikki yllä mainittu tehdään hyvin, on niillä miehillä ja naisilla, asentajilla ja työnjohtajilla, joiden työtä maksava asiakkaamme seuraa, mahdollisuus omalla lujalla ammattitaidollaan onnistua omassa työssään. Onnistuminen ruokkii seuraavaa ja joukkueen kannatus kasvaa. Joukkue menestyy.
Telinekataja on hyvä joukkue.
Jyrki Furuholm, suunnittelija