Seisokit ovat arjen aatelia

Kun ryhmä miehiä kokoontuu yhteen, ei aikaakaan, kun puheessa vilisevät Kirkkojärven marssit, ampumaleirit, aukit, rukit, Santahaminat, Säkylät, Rovajärvet, loppusodat ja kooärhoot. Kokeneempien telineasentajien kokoontuessa tarinoiden keskiössä ovat vastaavasti Imatrat, Olkiluodot, Loviisat, Kilpilahdet, Naantalit, Porit, kattilat, haalaukset, sähkösuotimet, 24/7 tisurit, tulistimet, viirat, lauhduttimet ja tulipesät.

Molemmissa tapauksissa aika kultaa muistot ja uroteot kasvavat vuosien saatossa, antaen mieliinpainuville kokemuksille kultaiset reunukset. Kattilan telineet pystytetään yhä uudelleen ja uudelleen käytetyn ajan supistuessa alkuperäisestä 48 tunnista ensin 36 tuntiin, ja vuosien saatossa kenties 24 tuntiin. RK4-ammunnankin tulos 82 kasvaa vastaavasti ensin 88 pisteeseen, ja ajan myötä jokaisella yli 90. Kuka nyt viitsisi tuoda esille muun kuin ammunnan valiotuloksen tai kultaisen ampumamerkin?

Onnistuminen vaatii huolellisen valmistautumisen

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Seisokit, seisakit, vuosihuollot tai revisiot sekä historiaan jääneet jokavuotiset joulu- ja juhannusseisokit ovat edelleen päivittäisen telinetyön suola, ennakoimisen ja etukäteen valmistautumisen taidonnäyte. Aikataulu on tiukka ja kaluston sekä asennushenkilöstön määrät ovat suuria.

Ahtaissa tiloissa ja hisseissä toteutetut haalaukset, logistiset haasteet, useiden eri työvaiheiden täydellinen yhteensovittaminen ja onnistuneeseen lopputulokseen vaadittava kohdetuntemus ovat elementtejä, jotka tuovat ulottuvuuksia yhä uusille tarinoille ja muistelmille.

Vuosien saatossa olen saanut kunnian tutustua työssäni useisiin teollisuuskohteisiin sekä niiden seisokkeihin valmistautumiseen. Vaikka jokainen valmistautuminen on omalla tavallaan ainutlaatuinen, täytyy ihailla sitä valtavaa ammattitaitoa ja sitoutuneisuutta, joka henkii vahvasti jokaisessa ennakkopalaverissa. Kohdekohtainen erityissanasto ja laitepaikat eivät kaikilta osin koskaan avaudu ulkopuoliselle. Palaverin jälkeen en koe hetkeäkään epävarmuutta, etteikö juuri tämä tiimi selviytyisi tästäkin seisokista ja sen mukanaan tuomista yllättävistäkin käänteistä sovitussa aikataulussa, sovitut toimenpiteet toteuttaneena.

Putoilevat kamit historiaa

Eräs mielikuvani, joka seisokkien osalta on vuosien saatossa muuttunut, liittyy työturvallisuuteen. Alkuvuosien mielikuva pimeästä ja kuumasta kattilasta, jossa ryhmä erittäin väsyneitä ja valtavia riskejä ottavia telineasentajia koettaa pimeyden ja pölyn keskellä väistellä putoilevia kameja, on onneksi nykyisin jo historiaa.

Erilaiset pesumenetelmät ovat kehittyneet valtavasti, ja ilmanvaihtoa voidaan monissa kohteissa parantaa. Henkilökohtaiset suojaimet ja erilaiset turvaverkot sekä suojatasot ovat parantuneet ja yleistyneet. Valaistukseen löytyy parempia ratkaisuja niin yleisvalaistuksen kuin otsalamppujenkin osalta. Ja mikä tärkeintä, telineasentajienkin ammattitaito ja kyky tunnistaa riskejä ovat kehittyneet valtavasti. Olosuhteita täytyy luonnollisesti kunnioittaa ja on syytä ymmärtää, että seisokeissa tietyt riskit kasvavat helposti lyhyen aikajänteen sekä suuren henkilöstömäärän myötä. Tästäkin huolimatta seisokit ovat Suomessa nykyään varsin turvallinen työympäristö jokaiselle tekijälle.

On jälleen se aika vuodesta jolloin seisokit käynnistyvät ympäri Suomen. Telinemateriaalia siirrellään kumipyörin teollisuuskohteesta toiseen ja lukuisat asennusryhmät valmistautuvat suorittamaan etukäteen mietityt työvaiheet täsmällisesti aikataulussa. Joissakin seisokeissa suunnitelmia joudutaan muuttamaan kesken kaiken, kun esimerkiksi joku asennusryhmästä sairastuu viime hetkellä tai kun telineasennuksen aikana ilmenee jokin samassa yhteydessä toteutettava ennakoimaton työvaihe. Olen vakuuttunut siitä, että näistä ja kaikista muistakin haasteista selvitään jälleen kerran.

Ehkäpä vuonna 2028 juuri näistä kevään ja syksyn 2018 seisokeista kerrotaan legendoja saunan lauteilla, kesäisillä terasseilla ja syysiltojen nuotioilla.

Turvallisia ja ikimuistoisia seisokkeja ympäri Suomen. On jälleen näytönpaikka, ammattilaisten aika!

Mikko Tammihovi, aluejohtaja