Puutuenta vai järjestelmätukitelineet?

Olen suunnitellut vuosien mittaan tukitelinejärjestelmiä eri puolella Suomea muun muassa siltojen ja raskaiden betonivalujen urakointiin. Tukitelineitä voidaan käyttää kaikkeen tuentaan, kuten esimerkiksi välipohjien ja parvekelaattojen rakentamiseen. Suomessa elementeistä rakennettavia järjestelmätukitelineitä käytetään toistaiseksi vähän muihin Euroopan maihin verrattuna.

Kerron tässä blogissa Layherin TG 60 -tukitelineiden ja järeiden ART-tukitornien hyödyistä sekä niiden tarjoamista mahdollisuuksista myös todellisten esimerkkien kautta.

Huolellisella telinesuunnittelulla varmistetaan viime kädessä varsinaisen urakoinnin sujuvuus turvallisesti ja täsmällisesti. Tukitelineiden osalta se tarkoittaa lähes poikkeuksetta sitä, että tukitelinejärjestelmään integroidaan myös muuta Layherin kalustoa, kuten työtasoja, porrastorneja, sääsuojia ja suojaseiniä. Mahdollisuuksia on todella paljon!

Hyviä tuloksia erilaisilta työmailta

Teimme Kuopiossa sijaitsevien Tikkalansaaren lähes 200 metriä pitkien moottoritiesiltojen rakentamiseen tarvittavat tukitelineet. Siltarakentaja Insinööritoimisto Seppo Rantala (nyk. osa Kreate-yhtiöitä) halusi varmistaa siltojen valmistumisen tiukassa aikataulussa. Tukitelineiden käytöllä aikaa säästyi jopa kaksi kuukautta siltaa kohden koska rakentaja pystyi käyttämään kirvesmiehiään tehokkaammin siltamuottien tekemiseen. Siltakansien vesieristys tehtiin sääsuojan alla ja työt saatiin toteutettua turvallisesti.

Tikkalansaaren siltojen rakennushanke oli tähän mennessä suurin yksittäinen infrarakentamisen työmaa Suomessa.

Tikkalansaaren siltojen rakennushanke oli tähän mennessä suurin yksittäinen infrarakentamisen työmaa Suomessa.

Harjavallan vesivoimalaitoksen vesiturbiinin tulovesikanavan noin 625 tonnia painava ja yli 20 metriä pitkä betoniholvi tuettiin TG 60 -kalustolla. Suunnittelimme Skanskan meiltä tilaamaan tukitelineeseen myös työtasot muotti- ja raudoitustöille. Telineillä liikkuminen oli vaivatonta ja työnteko tehokasta. Kanavan yläosan suojasimme sääsuojalla, ja rakennustöiden etenemisen huomioimme tukitelineen tornijaossa.

Pasilan sillan kalteva muoto, korkea tuentakorkeus ja korkojen mittatarkkuus tarjosivat haasteita myös meille. YIT Rakennus tilasi meiltä telineet 185 metriä pitkän siltamuotin tuentaan. YIT painotti myös työturvallisuutta yhtenä tukitelineiden valintakriteerinä. Integroimme telineeseen porrastornin turvalliseen liikkumiseen sillan kannelta maahan. Sillan liikenneaukkojen kohdalla hyödynsimme järeämpiä ART-tukitorneja, joilla päästään jopa 60t kantavuuksiin. Loppujen lopuksi asiakas kiitti tässä hankkeessa erityisesti aikataulusäästöä ja tuennan jäykkyyden mahdollistamaa erinomaista betonipintojen laatua.

TG 60 -tukitornien ja Allround-telineosien yhteensopivuus mahdollisti työskentelytasojen ja kulkuteiden turvallisen ja helpon asentamisen Harjavallassa

TG 60 -tukitornien ja Allround-telineosien yhteensopivuus mahdollisti työskentelytasojen ja kulkuteiden turvallisen ja helpon asentamisen Harjavallassa

Nopeutta, turvallisuutta ja laatua

Ulkomailta tulevat telinealan ammattilaiset ihmettelevät, miksi Suomessa käytetään tuentaan edelleen pääosin puuta. Suunnittelijana pohdin usein samaa, sillä järjestelmätelineiden tuentaratkaisut tarjoavat niin kiistattomia hyötyjä. Tässä muutamia.

  1. Kiilaliitoksin rakennettavien tukitelineiden asentaminen on nopeaa, jolloin aikataulusäästö perinteiseen puutuentaan nähden voi olla useita viikkoja.
  2. Työskentely on turvallista asennus- ja purkutöissä, kun esimerkiksi turvavaljaille löytyy aina turvallisia kiinnityspisteitä ja työtasoja voidaan asentaa tarvittaviin kohtiin.
  3. Tasalaatuinen terästuenta mitoitetaan erittäin jäykkänä avaruusristikkona, jolloin painumat ovat vähäisiä ja betonipintojen erinomainen laatu on helpompi varmistaa.
  4. Telineiden käyttöikä on pitkä verrattuna puutuentoihin.

Tukitelineiden hyödyt korostuvat entisestään tuentakorkeuden kasvaessa. Tosiasia on, että puu on kertakäyttötavaraa jopa kymmeniä vuosia kestäviin terästelineisiin verrattuna.

Järjestelmätukitelineet tarjoavat rakennuksille sekä teollisuuteen runsaasti käyttömahdollisuuksia.

Uskon ja toivon, että järjestelmätukitelineiden ja uusien ratkaisujen käyttö kasvaa lähitulevaisuudessa myös Suomessa!

Aki Parkkinen, suunnittelija