Kesätyö – portti työelämään

Kevätauringon lämmittäessä ja lumien sulaessa nousee opiskelijalle mieleen kesäloma, pitkät aamu-unet, hellepäivät rannalla, lämpimät kesäillat kaupungilla, kavereiden kanssa suunnitellut festarireissut, mahdolliset ulkomaanmatkat sekä stressittömät viikot ilman tenttejä. Odotukset ja suunnitelmat kasvavat, kunnes usein mieleen nousee realismi – tähän kaikkeen tarvittaisiin myös rahaa. Opintolainakin on talven aikana käytetty viimeistä senttiä myöten. Ehkäpä olisi etsittävä jostakin kesätöitä.

Telinekatajan valtakunnallinen toiminta, teollisuuden seisokit loppukeväästä, rakentamisen kesäsesonki, lomatuuraukset sekä yrityksen voimakas kasvu ovat mahdollistaneet kesätyöntekijöiden palkkaamisen mitä erilaisimpiin tehtäviin ympäri Suomea. Telineasentajan, varastomiehen, työnjohtoharjoittelijan sekä erilaiset logistiikkaan liittyvät tehtävät ovat tyypillisiä opiskelijoille tarjolla olevia kesätöitä. Erityisen ilolla olen saanut huomata monen opiskelijan palaavan seuraavana kesänä joko samoihin tai opintojen edetessä vaativampiin kesätöihin ja varsin moni on myös valmistumisensa jälkeen työllistynyt Telinekatajan palvelukseen vakituisestikin. Tällaisessa tarinassa kesän aktiviteetit mahdollistavien kesätyörahojen lisäksi voi huomaamattaan rakentaa ensimmäisiä työelämän kontaktiverkostoja.

Toinen näkökulma kesätöissä onkin juuri tulevaisuuden kontaktit sekä cv:n rakentamisen aloittaminen jo opintojen ohella. Usein rekrytointitilanteissa olen törmännyt nuoreen, jolla on selkeästi halua sekä valmiuksia siirtyä työelämään, mutta haastattelutilanteessa ongelmaksi muodostuu oman persoonan, vahvuuksien ja kehityskohteiden esilletuomisen haaste työkokemuksen puuttuessa. Kuinka vastata kysymyksiin ”kuvaile kokemaasi haastavaa tilannetta työelämässä ja kuinka siitä selvisit”, ”millaisia vahvuuksia sinulla olisi tässä tehtävässä”, ”millaiseksi esimieheksi alaisesi sinua kuvailisivat” ellei työelämästä ole vielä kokemusta edes kesätöiden kautta? Lyhyetkin kesätyösuhteet luovat mielikuvaa ahkerasta, eteenpäin pyrkivästä ja aloitteellisesta nuoresta.

Toistuvat kesätyösuhteet saman työnantajan palveluksessa puolestaan kertovat työnantajan olleen opiskelijaan tyytyväisiä ja oma lukunsa ovat tietenkin kesätyösuhteet, joissa opiskelijan tehtävät sekä vastuu ovat kasvaneet opintojen edetessä. Usein kesätöissä solmitut ihmissuhteet saman alan ihmisten kanssa tulevat tavalla tai toisella esille myöhemmässäkin työelämässä, sen verran pieni maa tämä Suomemme on!

Omat kokemukseni opiskeluaikojen kesätöistä ja niiden hakemisesta ovat hyvin pitkälti edellä kuvattuja. Ammattiin valmistavien opintojen ensimmäisen ja toisen kesän vietin ydinvoimalalla Länsi-Suomessa kiinteistön kunnossapitotöihin tutustuen. Mielenkiintoinen ympäristö, erittäin mukavat työkaverit, monipuoliset työtehtävät sekä opiskelijan rahatilannetta kovasti helpottanut revisio ylitöineen saivat hakeutumaan kevään koittaessa uudestaan ja uudestaan atomisaarelle.

Opintojen kolmantena kesänä pääsin sitten työnjohtoharjoitteluun, sain vastatakseni ulkoalueiden kunnossapidon ja pääsin ensimmäistä kertaa esimiesasemaankin. Nuorelle insinöörin alulle huikea ja monella tapaa opettava kokemus, josta olen nykyisinkin kiitollinen. Sain myös opintojen loppuvaiheessa insinöörityön muodossa mahdollisuuden hyödyntää aiempina kesinä hankkimaani kokemusta ja osaamista kyseisistä ydinvoimaloista, upea muisto tämäkin. Tullessani Telinekatajan palvelukseen huomasin muutaman kuukauden jälkeen olevani matkalla samaisiin ydinvoimaloihin Länsi-Suomeen, revisioon kuten vuosia aiemminkin. Nostalginen tunne, tutut laitokset, tutut rutiinit ja osittain jopa tutut henkilötkin, nyt tosin eri työnantajien palveluksissa, eri rooleissa.

Kesätöissä tienatut opiskelurahat ovat luonnollisesti usein se tärkein houkutin kesätöihin hakeutumiselle. Pitkän opiskelujakson jälkeen on toki myös syytä hengähtää, kerätä voimia ja ladata akkuja, mutta näin elämää jo nähneenä uskallan korostaa kesätöiden merkitystä porttina työelämään ja mahdollisuutena luoda ensimmäisiä kontaktiverkostoja myöhempää työuraa ja elämää ajatellen. On ilo ja kunnia saada tarjota keväisin aina uusille ja uusille opiskelijoille mahdollisuus kesätöihin, mahdollisuus aloittaa oman työelämän polun rakentaminen ja mahdollisuus toteuttaa unelmiaan. Kohta on taas se aika, kesätöiden aika!

Mikko Tammihovi, aluejohtaja