Kehätelineet tuovat julkisivuille isoja hyötyjä

Kerron tässä blogissa miksi telineitä ostavien yritysten kannattaisi hankkia käyttöönsä kehätelineitä julkisivutelineiden rakentamiseen. Syitä on monia, ja hyödyt ovat merkittäviä! Julkisivutelineen asennus sujuu selvästi nopeammin kehätelineillä kuin Allround-järjestelmällä, ja lisäksi kehätelineen hankintahinta on noin 20 prosenttia edullisempi. Asennus- ja purkutöissä säästyvä aika lisää työn tuottavuutta turvallisuudesta tippaakaan tinkimättä.

Telineitä on kehitetty kevyemmiksi, ja niiden käsittelystä on tullut helpompaa. Monilla on edelleen se käsitys, että rakennustelineitä löytyy tasan kahta laatua, eli Allround-järjestelmän julkisivutelineet sekä siirreltävät alumiinitelineet. Nykyaikaisia rakennustelineitä on kuitenkin todellisuudessa paljon enemmän tarjolla.

Saksassa käytetään julkisivutelineissä pääosin kehätelineitä, eli Layherin Blitz:iä / SpeedyScaf:ia sekä StarFramea. Suomessa rakennetaan käytännössä kaikki julkisivutelineet Allroundin kiilaliitosjärjestelmällä. Miksi Suomessa ei käytetä Layherin kehätelineitä käytännössä lainkaan? Kukaan ei tunnu tietävän siihen syytä.

Suomessakin tulisi oivaltaa kehätelineiden huomattavat hyödyt. Telineiden loppukäyttäjiä ei kiinnosta miten teline on rakennettu vaan ainoastaan se, että teline on nykyaikainen, kestävä ja turvallinen.

Blitz / SpeedyScaf

Layherin ensimmäinen kehäteline, eli Blitz / SpeedyScaf, on tarkoitettu käytettäväksi kohteissa, joissa urakoidaan suoraa linjaa. Suurin osa Suomessa rakennettavista julkisivutelineistä ovat suorakaiteen muotoisia, sillä ovathan rakennuksetkin ulkolinjoiltaan suurimmaksi osin suoria.

Kehätelineessä tarvittavien osien määrä vähenee yhden kehän koostuessa kahdesta pystyputkesta ja vaakajokasta. Telineen asennus nopeutuu suorakaiteen muotoisissa julkisivutelineissä Allroundiin verrattuna noin 25 prosenttia, eli esimerkiksi neljän päivän sijaan asennus viekin kolme päivää. Telineen hankintahinta per seinäneliö on noin 20 prosenttia edullisempi. Telineen purkaminenkin sujuu nopeammin.

Työtasoina voidaan käyttää kaikkia samoja tasoja kuin Allround-järjestelmässä.

Allround-yhteensopiva StarFrame

Allround soveltuu Blitz- /SpeedyScaf -kehätelineitä paremmin kohteisiin, joissa tarvitaan runsaammin muunneltavuutta. Kun julkisivuun laitetaan lisää vaikeusastetta, kuten pyöreää muotoa, parvekelinjoja, yms. tulee Blitz:in / SpeedyScaf:in käyttämisestä hankalampaa. Layher tunnisti ongelman ja yrityksen insinöörit suunnittelivat Allround-yhteensopivan StarFrame -kehätelineen. Se koostuu kahdesta pystyputkesta sekä vaakajokasta kuten muutkin kehätelineet. Kehän pystyputkista löytyy Allroundista tuttu reikälevy, eli sitä voidaan käyttää lukuisissa eri kohteissa yhdessä Allround-kaluston kanssa.

Käyttäessä StarFramea järjestelmän voi vaihtaa sekä vertikaalisessa että horisontaalisessa suunnassa Allroundiin. Tämä tarkoittaa sitä, että suuret ja suorat pinta-alat voidaan toteuttaa kehätelineellä sekä haastavimmissa paikoissa, kuten ahtaissa tiloissa, käyttää Allroundia. Telineiden asennus hoituu StarFrame -kehätelineellä 20 prosenttia nopeammin kuin Allroundilla, ja hankintahintakin on noin 20 prosenttia edullisempi. Työn tuottavuus paranee.

Maailman johtavia telineitä

Layher on telinemarkkinan kiistaton globaali suunnannäyttäjä, jolla on rakennustelineiden lisäksi kattava valikoima telineratkaisuja, kuten porrastorneja, tuentajärjestelmiä (TG 60), silloitusjärjestelmiä (FW ja ARS) sekä riipputelineitä. Aika ajoin kysyn asiakkailtamme: Tiedätkö kuinka monta hinnoiteltua osaa Layherilla on? Enemmistö arvioi määrän olevan 50-150 osan välillä. Vuonna 2018 oikea vastaus on 12.097, ja osia löytyy aina tikkaista massiivisiin sääsuojiin sekä järeisiin tukitelineisiin. Osien määrä on kasvanut vuosikymmenten saatossa uusien innovaatioiden myötä sekä asiakkaiden tarpeiden muuttuessa. Soveltamisen tarve vähenee, kun mahdollisimman moneen käyttötarpeeseen ja ongelmaan löytyy valmis tuote, kuten kehätelineet.

Jere Sieppo, myyntipäällikkö