Jartsapuri on telineammattilaisen evästä!

Jartsapurin tarina sai alkunsa siitä, kun olin käymässä tytäryhtiömme uudella varastolla ja konttorilla Pietarissa. Kävimme lounaalla portin kupeessa sijaitsevassa gruusialaisessa ravintolassa. Otimme alkupalaksi juustoon tehdyn Hatsapurin, jonka päälle oli pistetty pari kananmunaa ja hieman voita.

Maku oli aivan taivaallinen ja tästä sain ajatuksen kokeilla sen tekoa myös kotona. Valmistusohjeita löytyy pilvin pimein ja monia niistä myös kokeilin. Olisiko ollut lopulta yhdeksäs versio, joka onnistui aika kivasti. En kuitenkaan päässyt samalle tasolle Pietarissa maistetun herkun kanssa.

Pienen ongelman aiheutti se, etten löytänyt mistään valmistusohjeissa käytettyä Sulguni-juustoa. Monissa resepteissä käytetään korvaavana juustona Fetan ja Mozzarellan sekoitusta. Taikinoissa oli myös runsaasti eroja, ja ensimmäiset tein ohjeiden mukaan ilman hiivaa. Pohjasta tuli kuitenkin mielestäni aivan liian tiivis.

Lopulta onnistuin erilaisten kokeilujen ja miksausten jälkeen valmistamaan kohtuullisen hyvän lopputuloksen. Valmistusohjeista se poikkesi kuitenkin niin paljon, että nimesin sen Jartsapuriksi.

Tässä telineammattilaisen tuunaama resepti legendaarisesta Hatsapurista. Kannattaa kokeilla!

Mikä on sinun suosikkievääsi tarina ja resepti?

Jari ”Jartsa” Liitomaa, aluejohtaja

Resepti

Taikina:
• 4 dl vettä (voi tehdä maitoonkin) käden lämpöistä
• 20 g hiivaa
• ripaus suolaa
• vehnäjauhoja 8-9 dl

Täyte:
300 g kermajuustoa, 100 g sinihomejuustoa ja 100 g fetaa puristellaan tasaiseksi massaksi ja lisätään sekaan vielä kananmuna.

Sekoita aineet tasaisesti ja anna kohota reilun tunnin. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli pyöreäksi. Pyöritä taikinaa reunoilla ja muotoile ’kanootin’ muotoisiksi. Laita uunipellille ja lisää täyte. (Pari nokaretta voita antaa hyvän maun.)

Uuni 230 astetta ja paistoaika noin 15 minuuttia. Lopputulos on kauniin ruskea. Riko kananmuna tai pari Jartsapurin päälle, ja anna paistua vielä 1-2 minuuttia. Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan.