Oulun tuomiokirkon julkisivu kuntoon keskellä kesäsesonkia

Digimarkkinointi

Liki 60 metriin kohoava Oulun tuomiokirkko on yksi kaupungin ikoneista. Sijainti keskustassa ja vilkas kesäsesonki toivat haasteita kirkon julkisivuremonttiin. Tarvittiin vahvaa telineosaamista.

Oulun tuomiokirkolla on takanaan pitkä taival. Rakennus valmistui alun perin vuonna 1777, mutta tuhoutui tulipalossa muutama vuosikymmen myöhemmin. Vuonna 1832 kirkko rakennettiin uudelleen Carl Engelin piirustusten mukaan. Näyttävä torni lisättiin kirkkoon vuonna 1845. Aikaisemmin merenkulkijoiden majakkanakin toimineesta kellotornista kaupunkilaisilla oli tapana tarkistaa aika.

”Arvokkaan rakennuksen ylläpitäminen hyvässä kunnossa on jatkuva projekti. Nyt kohteena olivat kellotornin puiset ulkoseinät sekä kirkon kupolin kohdalla oleva puinen julkisivu, joiden maalipinta oli hilseillyt pahasti. Samalla kunnostettiin suuret, neljällä sivulla olevat kellotaulut”, kertoo Oulun ev.lut. seurakunnan rakennuttajainsinööri Matti Suutari.

”Tämä oli mielenkiintoinen projekti, jonka kaltaista ei tule joka päivä vastaan. Telinekataja on kylläkin ollut jo vuonna 2002 mukana tornin kunnostustöissä, ja tiimiimme kuului nyt samoja, ammattitaitoisia telineasentajiamme”, kertoo Telinekatajan suunnittelija Aki Parkkinen.

Kunnostustyö ja kirkon toiminta turvattiin

Seurakunnan toiveena oli, että remontti ja julkisivutelineet häiritsisivät mahdollisimman vähän kirkon päivittäistä toimintaa. Tässä onnistuttiin: jumalanpalvelukset pidettiin normaalisti ja suosittua nähtävyyttä katsomaan tulleille turisteille järjestettiin opastuksia. Cafe Krypta -kahvila oli auki koko kesän.

”Oulun tuomiokirkko on suosittu hääkirkko. Vaikka kyseessä on ainutkertainen juhla, hääparit ymmärsivät onneksi hyvin remontin tarpeellisuuden, eikä siihen liittyvä työ häirinnyt itse vihkimisiä”, Suutari kiittelee.

Kaikille osapuolille turvallisuus oli avainasia. Korkealle kohoavat julkisivutelineet peitettiin koko matkalta pressuilla. Ne samanaikaisesti sekä siistivät työmaan ulkoasua että suojasivat työntekoa ja ohikulkijoita. Kirkkoon menijöitä turvasi myös pääovien yläpuolelle pystytetty katossuoja.

”Haasteita telineiden rakentamiseen toivat kirkon sijainti vilkkaasti liikennöidyssä keskustassa, pienet säilytystilat sekä telineen 40 metrin korkeus. Logistiikka ja aikataulut piti suunnitella todella tarkasti”, Parkkinen kuvailee.

Nopeaa reagointia myös myrskyn pyörteissä

Kesäkuukausien aikana kirkon seinistä kaavittiin 10 kerrosta vanhaa maalia, tilalle siveltiin suojaava perinnemaali ja käsityönä tehdyt kellotaulut asennettiin paikoilleen. Telineet purettiin pois elokuun puolessa välissä. Kauniin keltaisena hehkuva Oulun tuomiokirkko on  nyt valmis
ottamaan vastaan tulevat vuodet.

”Meidän tehtävänämme on auttaa korjaustyössä tarjoamalla turvalliset puitteet. Suunnitelmissa ja työskentelyssä kiinnitettiin tietysti myös huomiota siihen, että arvokasta rakennusta ei millään tapaa vahingoiteta”, Parkkinen korostaa ja lisää tyytyväisenä, että asiakkaalta saatiin selkeät toiveet projektista.

”Telinekatajan toiminnasta huokui vahva ammattitaito heti ensimetreiltä. He ovat ammattilaisia, jotka osasivat ottaa oikeat asiat huomioon ja löysivät juuri meille sopivat ratkaisut”, kehuu Suutari. ”Jopa silloin kun Ouluun osunut, harvinaisen raju myrsky repi osan kevytpeitteistä irti. Telinekatajalaisten nopean reagoinnin ansiosta suuremmilta vahingoilta vältyttiin ja työ jatkui aikataulussaan”.