Näköispeite täydensi 100-vuotisjuhlan valospektaakkelin

Kati Nyberg

Julkisivuremontti ei haitannut itsenäisyyspäivän huipentuman, Turun linnan Luminous-valotaideteoksen, onnistumista. Telinekatajan telineille pystytetyn näkösuojan ansiosta myös linnan remontoitava osa hehkui 5.–6.12. upeasti Suomen väreissä.

Telinekataja Turun LinnaValotaiteilija Kari Kolan Luminous Finland 100 -teossarjaa on toteutettu kuluneen vuoden aikana eri puolilla Suomea. Teoksen 6.12. järjestetyn loppuhuipentuman paikkavalinnalla kunnioitettiin historiaa: parhaillaan entisöitävä Turun linna on maamme vanhin linna ja Turku vanhin kaupunki.

Runsaslukuinen joukko niin paikan päällä kuin televisioruutujen äärellä pääsi ihastelemaan linnan muureihin heijastettuja Suomen luonnon kuvia ja sävyjä. Linnan pihamaalla esiintyi tunnelmallisen musiikin siivittämänä tulitaiteilijoita, ilma-akrobaatteja sekä tanssijoita.

Telineet ja peitekerrokset linnan seinää mukaillen

Telinekataja Turun LinnaTurun maamerkin käynnissä olevassa julkisivuremontissa korjataan vanhaa mukaillen ulkomuurin kivien välisiä saumoja. Myrskytuulet pysähtyvät Aurajoen suulla sijaitsevan linnan suojapeitteisiin, jotka luovat optimaaliset olosuhteet työskentelylle koko talveksi. Valoshowta varten telineille teetettiin myös näkösuoja.

– Luonnonkivien saumojen korjaamiseen käytettävä kalkkilaasti tarvitsee tasaisen noin +10 asteen lämpötilan, jotta kuivuminen on hallittua ja saumoihin ei tule halkeamia, kertoo Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:n vastaava työnjohtaja Tommi Vilkanen.

– Onnistuimme tekemään suojauksesta erittäin tiiviin ja lämpöä pitävän, vaikka ulkomuurin epätasaiset seinät eivät urakkaa helpottaneet. Saimme tiivistettyä seinänvastaiset kolot ja raot, ja mukailimme telinekalustolla linnan seinän muotoja. Käytimme myös useampia peitekerroksia, Telinekatajan työnjohtaja Jari Saarinen kertoo ratkaisuista.

Katso video Turun linnan valoshowsta >>